Με όπλο τα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού όσον αφορά στο πλεόνασμα που εμφάνισε το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς προσέρχεται σήμερα η ελληνική πλευρά στο κρίσιμο Euroworking Group ώστε να εξασφαλίσει τη μη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019.
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά αισιόδοξοι ότι τελικά η Ευρωπαίοι θα δεχθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, που είναι θεσμοθετημένο από τις 19 Μαΐου 2017 με το νόμο 4472, τελικά δεν είναι διαρθρωτικό και δημοσιονομικά αχρείαστο.
Ωστόσο, πληθαίνουν οι απόψεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ακόμη και αν τελικά δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα μιλάμε για κατάργηση αλλά για αναστολή του μέτρου. Ουσιαστικά, θα κρίνεται κάθε χρόνο ανάλογα την πορεία των πλεονασμάτων και της επίτευξης του στόχου του 3,5% έως το 2022 κατά πόσο θα τεθεί σε εφαρμογή ή όχι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων.
To Euroworking Group που πραγματοποιείται σήμερα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για το αν τελικά θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις καθώς υπάρχουν και άλλες κρίσιμες ημερομηνίες για την οριστική διευθέτηση του θέματος.
Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup όπου εκεί θα επικυρωθεί η όποια απόφαση ληφθεί στο σημερινό Euroworking Group, ενώ μία μέρα μετά την Τρίτη 20 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η 1η Έκθεση Μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή.
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του κράτους όπου εκεί θα αναφέρεται το τελικό σενάριο για τη μείωση ή μη των συντάξεων και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα συνεδριάσει ουσιαστικά για να επικυρώσει την όποια απόφαση έχει ήδη ληφθεί πάνω στο θέμα αυτό.
Για το θέμα των συντάξεων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς δήλωσε πρόσφατα μεταξύ άλλων τα εξής: «Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι βάσει των δικών της υπολογισμών αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούρια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης».
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Οκτωβρίου 2018 που δόθηκαν στη δημοσιότητα μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του Euroworking Group, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,460 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.584 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.330 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.436 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 839 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 ανήλθαν στα 40,786 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,939 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου .
Υπερπλεόνασμα «μαμούθ» περίπου 1,8 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2018 και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καθώς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ.