Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλα πολιτικά ονόματα (πχ. Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου), αποφάσισε με βούλευμα (1548/2018) το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, στο πλαίσιο της υπόθεσης της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ειδικά στον κ. Βερελή, αναγνωρίστηκε μάλιστα το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.
Η υπόθεση, γνωστή ως υπόθεση Man, ειχε οδηγήσει με σειρά δημοσιευμάτων στην παραίτηση Βερελή, για λόγους ευθιξίας.
Αφορμή είχαν σταθεί δημοσιεύματα με αναφορά σε έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης, για το αν η εταιρεία Man είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην Ελλάδα την έρευνα έτρεξε από το 2009 η Εισαγγελία της Αθήνας, και εν συνέχεια ειδικός ανακριτής Διαφθοράς, με αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, κρίνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μίζες – κάποια αρχικώς ύποπτα ποσά προέκυψαν πλήρως δικαιολογημένα -, ως εκ τούτου το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48.
Στο πλαίσιο της προμήθειας των 90 τρόλεϊ, είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές, καθώς και δημόσιων λειτουργών. Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε διαχωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσα ως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
«Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντας την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον η ήττον να αποφασίσουν η να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH», τονίζεται στο βούλευμα.