Προετοιμασία 30΄
Ψήσιμο τουλάχιστον 1 ώρα
Υλικά (για 10 μερίδες)
3 αχλάδια κρυσταλλία
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο ακόμη για τη φόρμα
400 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
130 γρ. (1/2 κούπα) νερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
450 γρ. (2½ φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για τη φόρμα
3 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
150 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, σε κομματάκια
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ μεσαίου μεγέθους (γύρω στα 24 εκ.).
Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Ρίχνουμε το νερό και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα αχλάδια και τη σοκολάτα, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ενσωματώνουμε τα αχλάδια και τα κομμάτια κουβερτούρας, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα. Η υγρασία από τα αχλάδια και τη σοκολάτα θα έχει ως αποτέλεσμα ένα υγρό και ζουμερό κέικ.