Πρόταση νόμου για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων άμεσης ανακούφισης και αποκατάστασης της αξιοπρέπειας των πολιτών, αλλά και δημιουργίας προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης, κατέθεσε η ΔΗΣΥ. Η Πρόταση δομείται πάνω σε εννέα θεματικούς άξονες:
- Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών: Για αποκλιμάκωση της υπέρογκης και αντιαναπτυξιακής φορολογίας και των εισφορών, με άμεσο στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των επενδύσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων, τη στήριξη των νοικοκυριών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
- Μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής: Για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών των αγροτών, τη ρύθμιση οφειλών, την προστασία των επιδοτήσεων και κίνητρα για τη συμμετοχή στις ομάδες παραγωγών, με στόχο την τόνωση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.
- Ενίσχυση εργαζομένων και ανέργων και αντιμετώπιση της παγίδας φτώχιας: Για τη διάρρηξη του «φαύλου κύκλου» της επιδοτούμενης ανεργίας που στην ουσία ενεργεί ως δραστικό αντι-κίνητρο εύρεσης εργασίας, ενισχύει τη «μαύρη εργασία» και περιθωριοποιεί τον εργαζόμενο, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η εργασιακή επανένταξη ως βασικός Πυλώνας του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος όπως εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2014 προτείνεται να εφαρμοστεί στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγίδα επιδοτούμενης φτώχιας που παράγει μόνιμους επιδοματούχους που αρνούνται την εργασία και περιθωριοποιούνται κοινωνικά.
- Άρση ακραίων αδικιών και ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού νόμου 4387/2016: Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από 1.1.2019 και την ανάγκη για νέες αναλογιστικές μελέτες και νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων μετά τον Μάιο του 2016. Προτείνεται η άρση της μεγάλης αδικίας για χήρες και χήρους, η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα εξισορροπήσει την κατάργηση, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις καθώς και η μείωση 50% της συμμετοχής στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ.
- Στήριξη ΑμεΑ και ηλικιωμένων, με αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την οργανική του ένταξη στις κοινωφελείς επιχειρήσεις ή τους Δήμους και αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη και κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ, με όρους ισότητας και αξιοπρέπειας.
- Μικρομεσαίοι δανειολήπτες: Για την αποτελεσματική προστασία των έντιμων δανειοληπτών, τη διάσωση της πρώτης κατοικίας των μικρομεσαίων νοικοκυριών και τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων διαφάνειας και αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος στις όποιες διαδικασίες πλειστηριασμών.
- 7. Ανάκτηση του ελέγχου της διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας: Για να εξασφαλίσουμε ότι η Δημόσια Περιουσία θα αξιοποιηθεί βάσει εθνικών στόχων και σχεδίου και όχι απλά προς εξόφληση των πιστωτών της χώρας.
- Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, μελέτη μόνιμων μέτρων στήριξης όλων των νησιών και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλα τα νησιά, χωρίς εξαιρέσεις.
- Βιώσιμη και οριστική ρύθμιση υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς Φορολογική Διοίκηση και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έως 120 και με προκαταβολή 5%.
«Η πρότασή μας βρίσκεται απέναντι σε όλες τις συντηρητικές πολιτικές. Κι αυτήν που de facto εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας και αυτήν που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρει η ΔΗΣΥ.