Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Καλιφόρνια από την περασμένη Πέμπτη είναι οι πιο καταστροφικές που έχουν πλήξει ποτέ την πολιτεία στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της πολιτείας.
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σε μια περιοχή που απλώνεται από το Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας, μέχρι το Μαλιμπού, τον παράδεισο με τις υπερπολυτελείς επαύλεις των αστέρων του Χόλιγουντ.
Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ξηρασία απειλούν να εξαπλώσουν ακόμα περισσότερο το πύρινο μέτωπο.
«Αυτή δεν είναι μια νέα κανονικότητα, αυτή είναι μια νέα έλλειψη κανονικότητας. Και αυτή η νέα έλλειψη κανονικότητας θα συνεχιστεί, αναμφίβολα για 10 – 20 χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Κυριακή. «Δυστυχώς, η επιστήμη μας λέει ότι η ξηρασία, η ζέστη και όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επιδεινωθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνθήκες που συμβάλλουν στην εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.
Δυστυχώς ο Μπράουν είναι πολύ αισιόδοξος. Η νέα έλλειψη κανονικότητας θα συνεχιστεί για περισσότερο από 20 χρόνια και όπως όλα δείχνουν θα επιδεινωθεί.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επιπτώσεις της θα γίνονται όλο και πιο καταστροφικές.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο παιχνίδι απορρύθμισης με τον πρόεδρο Τραμπ να τοποθετεί σε θέσεις – κλειδιά ανθρώπους που όχι μόνο είναι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, αλλά και φαίνονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών κολοσσών, η δραστηριότητα των οποίων είναι ο κύριος υπαίτιος για την ζοφερή κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στην Καλιφόρνια. Σε ολόκληρο τον πλανήτη καταγράφονται πρωτοφανή φαινόμενα, τα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.
Όμως οι πολιτικοί σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και εμφανίζονται αδύναμοι ή απρόθυμοι να εφαρμόσουν έστω και ελάχιστα από τα μέτρα που οι επιστήμονες θεωρούν ως απαραίτητα για την αναστροφή της κατάστασης.
H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή που πογράφηκε στις 22 Απριλίου του 2016 και χαιρετίστηκε ως η πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, κρίνεται εντελώς ανεπαρκής και έτσι κι αλλιώς, οι ΗΠΑ, έχουν αποσυρθεί από αυτή με απόφαση του προέδρου Τραμπ.
Το μέλλον του πλανήτη διαγράφεται «καυτό» και ιδιαίτερα δυσοίωνο.