Είναι δεδομένο και κανείς δεν το αμφισβητεί ότι με το περιστατικό της δολοφονίας του Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα η Ελλάδα δεν στάθηκε στο ύψος της. Εδώ όμως πρόκειται για την ευρύτερη πολιτική της χώρας.
Η Ελλάδα έχει λαμπρά ιστορία και έχει γράψει χρυσές σελίδες, αγωνιζόμενη για τα δίκαια του ελληνισμού. Κορωνίδα της αναγνώρισης της γενναιότητας των Ελλήνων αποτελούν τα λόγια του Ούιλσον Τσώρτσιλ, ο οποίος είπε όταν κατατροπώσαμε την φασιστική Ιταλία στα βουνά της Αλβανίας : «Του λοιπού δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολέμησαν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες». Γι’ αυτό η στάση της χώρας μας στα τελευταία γεγονότα δεν δικαιολογείται.
Εντούτοις εδώ και αρκετές δεκαετίες η Ελλάδα «βάζει την ουρά μέσα στα σκέλια» και επικαλείται απλά το «διεθνές δίκαιο».
Το 1974 μας προέκυψε ο «Ατίλας 1» κι ο «Ατίλας 2», αλλά εμείς δεν κουνηθήκαμε. Περιμέναμε οι Αμερικανοί να σταματήσουν τους Τούρκους. Μερικά χρόνια αργότερα οι άσπονδοι φίλοι μας, αλώνιζαν πάλι στο Αιγαίο, αλλά η κυβέρνηση έκατσε ξανά στ’ αυγά της . Μόνο βγήκε ο Ανδρέας και είπε «βυθίστε το Χώρα», μα και πάλι τίποτε δε βυθίστηκε. Αργότερα, εμφανίστηκαν τα Σκόπια και διεκδίκησαν την ελληνική Μακεδονία μέχρι τα Τέμπη, παρουσίασαν τη σημαία τους με το έμβλημα της Βεργίνας και τύπωσαν χρήματα με τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάποιο οικονομικό αποκλεισμό από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά με παρέμβαση της Ε.Ε. τα μαζέψαμε γρήγορα.
Αργότερα προέκυψαν τα Ίμια , μα ξανά δε βγάλαμε μιλιά, λέγοντας μόνο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς, που μάζεψαν τους Τούρκους. Τώρα τελευταία ο Ερντογάν και οι συν αυτώ μας απειλούν καθημερινά ποικιλοτρόπως και εμείς μιλάμε απλά για το διεθνές δίκαιο. Οι συμπατριώτες μας, Βορειοηπειρώτες, αν και καλύπτονται από τις διεθνείς συμβάσεις, καταπιέζονται από του Αλβανούς με πολλούς τρόπους. Αποκορύφωμα το τελευταίο περιστατικό της δολοφονίας του Έλληνα αγωνιστή. Και αντί να τρίξουμε τα δόντια αυτών των τσαρουχάδων, κατάπιαμε πάλι τη γλώσσα μας. Τουλάχιστον οι της κυβέρνησης θα πρέπει να ντρέπονται για τη στάση τους.
Κάποιος θα ρωτήσει , αν θα έπρεπε να κάνουμε για το περιστατικό πόλεμο. Δεν είπαμε κάτι τέτοιο , αλλά μέχρι να πέσει η πρώτη τουφεκιά, υπάρχουν πολλά διπλωματικά στάδια, που προσφέρονται για μια περήφανη και υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, που είναι αναγκαία, για υποστήριξη της ελληνικής μειονότητας.
Πέραν τούτου τα πράγματα με τους Τούρκους είναι σε εξέλιξη και εμείς απλά τους κοιτάμε. Με το Αιγαίο , τα χωρικά ύδατα και τα πετρέλαια η Τουρκία μπορεί ξαφνικά να κάνει άσχημα παιχνίδια. Εμείς όμως διατηρούμε την ψυχραιμία μας και διατυμπανίζουμε το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική, αλλά κοροϊδία.
Η υπεύθυνη πολιτική επιβάλλει ισχυρές λύσεις προετοιμασίας, ώστε αν κάτι προκύψει να μην περιμένουμε από τους Αμερικανούς να βγάλουν πάλι τα κάστανα από τη φωτιά.
Απλά λέμε , αλίμονο καημένη Ελλάδα. Ο Θεός ας βάλει το χέρι του…
- Ο Θόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας