Την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κομματική εκδήλωση του SPD καταγράφει με πρόδηλη έκπληξη η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ενδιαφέρον άρθρο της Welt για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας.Δεν είναι ακριβώς συνέδριο: έναν «Xώρο Iδεών» με 90 εκδηλώσεις και συζητήσεις διοργανώνει το Σαββατοκύριακο το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) σε μία προσπάθεια να ανανεώσει το πρόγραμμά του, να βελτιώσει τα «ιστορικά χαμηλά» των δημοσκοπήσεων και να τονώσει την εικόνα της επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες. «Με σαμπάτικαλ και Αλέξη Τσίπρα για νέες επιτυχίες» επιγράφεται σχετικό άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο υποδηλώνει έκπληξη για την παρουσία του αριστερού Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του SPD, χωρίς όμως να την εκφράζει ευθέως. Στο δημοσίευμα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ήδη στην αρχή υπάρχει μία ‘σέσιον’ με τον τίτλο ‘Αριστερός και επιτυχημένος- Αντόνιο Κόστα, Αντρέα Νάλες, Αλέξης Τσίπρας’. O Κόστα είναι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Ο Τσίπρας στην Ελλάδα με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει εκδιώξει από την εξουσία το ΠΑΣΟΚ που είναι αδελφό κόμμα του SPD. Τί θα προκύψει από αυτά για το SPD παραμένει ανοιχτό ακόμη. Τον Ιανουάριο (το κόμμα) θέλει να αποφασίσει για το μέλλον της συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Πάντως, τα αποτελέσματα του ‘Χώρου Iδεών’ θα γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και στα τέλη του 2019 θα ενσωματωθούν σε προσχέδιο εργασίας για το προσεχές συνέδριο».
Αυτά για τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά τί γίνεται με τα σαμπάτικαλ; Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το SPD επιχειρεί να αποκαταστήσει το «κοινωνικό προφίλ» που είχε στο παρελθόν. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, μία από τις προτάσεις που καταθέτει ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαιλ, είναι να καθιερωθεί για τους εργαζόμενους ένα «έτος σαμπάτικαλ» με κρατική χρηματοδότηση στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που προσφέρουν μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε ο ενδιαφερόμενος για έναν χρόνο να ξεκουραστεί και να αφοσιωθεί σε αγαπημένες του ενασχολήσεις, έχοντας όμως το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασία του μετά από αυτό το ευχάριστο διάλειμμα. Γενικότερα πάντως, επισημαίνει η εφημερίδα, το ζητούμενο στον «Χώρο Ιδεών» του Σαββατοκύριακου είναι «παθιασμένες συζητήσεις, ξεκάθαρες τοποθετήσεις, νέες παρορμήσεις για μία ολόκληρη παλέτα θεμάτων. Σε αντίθεση με τα συνήθη, τα στελέχη του SPD δεν θέλουν απλώς να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά να ανταλλάξουν ιδέες με συμμετέχοντες από διαφορετικούς χώρους, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους».
Αισιόδοξος για τη σοσιαλδημοκρατία ο Κόρμπιν
Τις δικές του απόψεις για τη σοσιαλδημοκρατία, την Ευρώπη και το Brexit καταθέτει ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο περιοδικό DER SPIEGEL. Ο Κόρμπιν απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κατάρρευσης των σοσιαλδημοκρατών στη γηραιά ήπειρο: «Κοιτάξτε τί γίνεται στην Πορτογαλία, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα ηγείται μίας επιτυχημένης αριστερής κυβέρνησης», δηλώνει. «Αλλά και το Εργατικό Κόμμα της Σουηδίας τα πήγε σχετικά καλά πρόσφατα (στις εκλογές)». Αναφερόμενος στο δικό του προφίλ, ο επικεφαλής των Εργατικών επισημαίνει: «Η απάντησή μας είναι μία συγκροτημένη πολιτική, η οποία βασίζεται σε αξίες. Αξίες όπως το ότι ο καθένας έχει την ίδια αξία σε μία κοινότητα και οι μειονότητες δεν μπορούν να χρίζονται αποδιοπομπαίοι τράγοι, ότι πρέπει να επενδύουμε στην παιδεία και στην επιμόρφωση και κυρίως ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα. Παντού στην Ευρώπη οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν και πάλι ότι έχουν μέλλον. Είναι τεράστια η έκταση της οργής και της απελπισίας σε περιοχές που υφίστανται αποβιομηχάνιση. Οι δουλειές είναι πολύ λίγες, πολύ ευτελείς, πολύ ανασφαλείς και αυτό είναι επικίνδυνο για την κοινωνία. Γι αυτό εμείς λέμε ότι απαιτείται αναδιανομή του πλούτου».
Στο ερώτημα ποιά Ευρώπη θα υποστήριζε ο ίδιος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δίνει την εξής απάντηση: «Πάντα ασκούσα κριτική στην πολιτική ανταγωνισμού και στην οικονομία της αγοράς που επικρατεί στην Ευρώπη και φυσικά στη συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχω στο νου μου μία κοινωνική Ευρώπη, με κοινωνίες που θα είναι εδώ για όλους και όχι για τους λίγους».
Τουρκία, όπως …Κίνα;
«Το όνειρο του Ερντογάν για το υπερόπλο» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Die Welt για τα νέα, φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Υπότιτλος: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών. Σχεδιάζει συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει να γίνει όχι μόνο αυτάρκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε αμυντικό εξοπλισμό. «Το πώς γίνεται αυτό, υποδεικνύει το παράδειγμα του πολεμικού ελικοπτέρου Τ129 Ατάκ» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Με βάση το ιταλικό Α129 Μανγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Βέστλαντ και με τη συνεργασία των Ιταλών, οι Τούρκοι ανέπτυξαν ένα τουρκικό, πλέον, οπλικό σύστημα με δικά τους αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα και κάποιες αλλαγές στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για εξαγωγές, για παράδειγμα στο Πακιστάν».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ. Σύμφωνα με τη Welt, η επιμονή της Άγκυρας στα εξοπλιστικά προγράμματα έχει συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους: «Από το 2015 το γενικό επιτελείο έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις, τις οποίες εγείρουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία».
Γιάννης Παπαδημητρίου