«Η επιλογή Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως διαδόχου του Γιούνκερ αποτελεί μία σημαντική στροφή της Ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας προς τα δεξιά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9», για την επιλογή του Βαυαρού πολιτικού από το ΕΛΚ ως του υποψηφίου του να την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Με ανησυχεί περισσότερο η βαθμιαία «ορμπανοποίηση» του ΕΛΚ, γιατί ο αντίπαλος του κ. Βέμπερ, ο κ. Στουμπ, που έχασε με μεγάλη διαφορά, έλεγε το στοιχειώδες για έναν Ευρωπαίο κεντροδεξιό πριν από 5-10 χρόνια, ότι αυτά που λέει ο Όρμπαν είναι ακραία και δεν έχουν θέση μέσα στο ΕΛΚ και ηττήθηκε παταγωδώς.
Έλεγε, δηλαδή, αυτά που έλεγε πριν 5-10 χρόνια στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής για τον Καρατζαφέρη και τα «ορφανά» του, ότι «είναι άκρα και δεν τους θέλω στη ΝΔ». Έλεγε αυτά που έλεγε ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τους τότε χουντικούς», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Βέμπερ είχε την ενθουσιώδη υποστήριξη του γνωστού για τις ακροδεξιές του ιδέες και πρακτικές Όρμπαν, τον οποίο και συνεχάρη ενθουσιωδώς πριν από λίγους μήνες, όταν κέρδισε τις ουγγρικές εκλογές», ενώ «είναι διάσημος, επίσης, και για τις γεμάτες προκατάληψη και αρνητικά στερεότυπα επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας».
«Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία κινητικότητα διαβουλεύσεων, με στόχο να υπάρξουν μετά τις εκλογές παζάρια και ανταλλαγές ανάμεσα στη δεξιά και τις δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα της δεξιάς στο ευρωπαϊκό πεδίο», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης.
Για την κοινή ανακοίνωση Πολιτείας-Εκκλησίας
Αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση Πολιτείας – Εκκλησίας, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται «για έναν προωθητικό συμβιβασμό, που κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω διάκριση των ρόλων, είναι μία win- win συμφωνία, από την οποία κερδίζει και το Κράτος και η Εκκλησία και κερδίζουν και τα δημόσια έσοδα, γιατί μία αμφισβητούμενη και σχολάζουσα περιουσία μπορεί να αποδώσει αξιοποιούμενη έσοδα για το δημόσιο και μπορεί έτσι μέσα σε λίγα χρόνια, βήμα- βήμα, αυτά που σήμερα θα αποτελούν επιδότηση του Κράτους προς την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των ιερέων να βγαίνουν από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας».
«Παρά τις κριτικές και τις φωνές», εκτίμησε, «αυτή η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου θα προχωρήσει και αποδεικνύει και πάλι ότι η κυβέρνηση τολμά να δίνει λύσεις. Αυτό το κοινό ανακοινωθέν βάζει σε τροχιά λύσης το πρόβλημα των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους και των περιουσιακών, που χρονίζει 80 χρόνια».
Η τροπολογία για τα αναδρομικά
Σε ό,τι αφορά τη τροπολογία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, ο κ.Παπαδημούλης επισήμανε: «Μπαίνουμε σε μια χρονιά όπου τα θετικά νέα που παράγονται από την κυβερνητική πολιτική είναι πολύ περισσότερα από τα αρνητικά και που ακόμη και η καταστροφολογούσα ΝΔ -πολλές φορές με συνοδό ουραγό τη ΝΔ- αναγκάζονται στη Βουλή να ψηφίζουν τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Χθες, έγινε με τα αναδρομικά -από τη μία καταστροφολογούσαν από την άλλη ψήφιζαν υπέρ των κυβερνητικών προτάσεων- το ίδιο μαρτύριο της σταγόνας θα υποστούν και τις επόμενες εβδομάδες και το χαιρετίζω ότι ψηφίζονται αυτά με ευρύτατη πλειοψηφία, διότι η εκτίμησή μου είναι ότι και ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, την πρόσθετη και επίσης θα έλθουν ένα- ένα και με ονομαστικές ψηφοφορίες και όλα τα θετικά μέτρα όπως έχουν εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη από τον Τσίπρα».
Για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Σχετικά με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ο ευρωβουλευτής προέβλεψε για την αντιπολίτευση ότι «παρά τις φωνές και τις κραυγές και τις γκρίνιες θα υποχρεωθούν να κάτσουν στο τραπέζι του σοβαρού διαλόγου, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία και κάποια πράγματα που είναι υπερώριμα, όπως η αλλαγή αυτής της άθλιας ρύθμισης για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που διευκολύνει την ατιμωρησία».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση περί πολιτικής προεκλογικής παροχολογίας ο κ. Παπαδημούλης είπε: «Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τις κερδίσει, τον Μάιο έχουμε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πηγαίνουμε και σε αυτές με αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα […] Συνιστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη μιλάει για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Η παροχολογία για την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα χαρακτηρίζει τις δικές του κυβερνήσεις. Δέστε τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009 και τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014. Το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κυβερνητική πολιτική, όπως τη χαράσσει ο Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο, Τσακαλώτος- Χουλιαράκης. Ό,τι ψηφίζει η Βουλή σε στοχευμένες παροχές, αναδρομικά, κοινωνική ενίσχυση και φοροελαφρύνσεις, στηρίζονται σε υγιή δημόσια οικονομικά».