Υστερα από έξι ολόκληρα χρόνια ανοίγει και πάλι σήμερα Παρασκευή τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, μετά και την ανακαίνισή του (που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) προϋπολογισμού 4,5 εκατ. περίπου.
Στο διώροφο, ανακαινισμένο πλέον, Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, που κτίστηκε το 1967, στεγάζονται αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρο το «νησί των Φαιάκων», που αφορούν την πρώτη κατοίκησή του στην παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το σημαντικότερο έκθεμα της έκθεσης είναι το λίθινο αέτωμα της Γοργούς-Αρτέμιδος, που προέρχεται από το ναό της θεάς Αρτέμιδος. Το αέτωμα έχει μήκος 17,02 μ. και ύψος 3,18 μ. και έχει κατασκευασθεί από ντόπιο πωρόλιθο. Θεωρείται έργο Κορίνθιου γλύπτη και χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Η περίοδος κατασκευής του αετώματος συμπίπτει με σημαντικές πολιτικές μεταβολές στην Κέρκυρα, όπου το 585 π.Χ. απαλλάχθηκε από την ηγεμονία των Βακχιαδών της Κορίνθου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν η κατασκευή του αετώματος πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της κορινθιακής κηδεμονίας ή μετά, όταν το νησί απέκτησε την αυτονομία του.
Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας είναι οργανωμένη κατά χώρους και κατά θεματικές ενότητες. Ο αρχικός πυρήνας της έκθεσης είχε στόχο να παρουσιάσει το εν λόγω αέτωμα της Γοργούς μαζί με τα άλλα ευρήματα από το ναό της Αρτέμιδος, αλλά και να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, όπου βρέθηκε το θαυμάσιο λιοντάρι του Μενεκράτη.
Στη συνέχεια προστέθηκε και η συλλογή προϊστορικών εργαλείων και άλλων αντικειμένων από διάφορα σημεία του νησιού, με σκοπό να «φωτιστούν» οι απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί. Σειρά μεγαλύτερων και μικρότερων γλυπτών καταδεικνύει την άνθιση της ελληνικής τέχνης στο νησί, αλλά φανερώνει παράλληλα και τις εμπορικές σχέσεις και τις δοξασίες των αντίστοιχων εποχών.
Οι ανασκαφές στο χώρο των ιερών στο κτήμα του Mon-Repo, αλλά και σε άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης τις δεκαετίες του 1960-1970, ήρθαν να προσθέσουν νέα αξιόλογα ευρήματα τόσο στην έκθεση όσο και στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου.
Παράλληλα εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά και της νομισματικής συλλογής του νησιού.
Η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας είχε ολοκληρωθεί το 2017, όμως για την άρτια λειτουργία του, στελεχώθηκε από το αναγκαίο προσωπικό, το τελευταίο διάστημα.
Το Μουσείο υπάγεται στην Η’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Κέρκυρα.
Τα επίσημα εγκαίνιά του αναμένεται να γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.