Κάνει από τώρα πρόβες στο κοστούμι μπλε μαρέν «made in Italy» που θα φορέσει την 1η Ιανουαρίου, οπότε και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Βραζιλίας, όμως ήδη αμέσως μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου ο Ζαΐρ Μπολσονάρο με ένα σερί τηλεοπτικών συνεντεύξεων ανακοίνωσε τα μεγαλόπνοα σχέδιά του.
Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς ο μισαλλόδοξος νοσταλγός της στρατιωτικής χούντας όχι μόνο δεν κομίζει άνεμο αλλαγής, αλλά είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική χάους στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανάλογου με αυτό που έφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον μόλις πάτησε το πόδι του στον Λευκό Οίκο.
Για την ακρίβεια, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ανάλυση το περιοδικό «Foreign Affairs», ο νεόκοπος πρόεδρος της Βραζιλίας «θα δανειστεί πολλά από τη στρατηγική του αμερικανού ομολόγου του σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική», ενώ στο εσωτερικό, όπως ο Τραμπ διατυμπάνιζε ότι θα αποστραγγίσει τον βάλτο της Ουάσιγκτον, έτσι και ο Μπολσονάρο υπόσχεται να δώσει τέλος στο τέλμα της μεγάλης ηθικής και οικονομικής κρίσης της Βραζιλίας.
Δείγματα γραφής
Στο πρώτο δείγμα γραφής του, ο Μπολσονάρο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και εξήγγειλε ότι θα αντισταθμίσει αποφασιστικά την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα του Τραμπ. Μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε να αποσύρει τη χώρα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τη Διεθνή Αμνηστία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ιθαγενείς, τους μαύρους, τις γυναίκες, τους ακτιβιστές και άλλες κατηγορίες πολιτών, και επίσης δήλωσε ότι θα αλλάξει την υπερεκτιμημένη – όπως τη χαρακτήρισε – συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Mercosur.
Καθώς η οικονομία της Βραζιλίας εξακολουθεί να εξελίσσεται στη χειρότερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της, ο 62χρονος πολιτικός μιλάει αδιάκοπα για την «κομμουνιστική απειλή» και τον κίνδυνο μετατροπής της χώρας σε Κούβα και Βενεζουέλα, τον οποίο μόνο αυτός μπορεί να αποτρέψει. Ο υπερφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκέντες που έχρισε αναμένεται να προχωρήσει σε σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως της κρατικής πετρελαϊκής Petrobras, σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος, σε μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με γενναίες περικοπές, ενώ θα προτάξει το μοντέλο ενός συρρικνωμένου κράτους με ελάχιστα υπουργεία και σχεδόν μηδενικά κοινωνικά προγράμματα.
Στρατός στους δρόμους
Στο θέμα της ασφάλειας, στο οποίο βάσισε εν πολλοίς την επικράτησή του, ο Μπολσονάρο εξήγγειλε μέτρα όπως ο χημικός ευνουχισμός για τους βιαστές, η ατιμωρησία των αστυνομικών ώστε να μπορούν να σκοτώνουν εγκληματίες και βέβαια η επαναφορά του στρατού στους δρόμους για την καταπολέμηση της βίας και των ναρκοσυμμοριών. Οσο για την επαναφορά της οπλοκατοχής που υποσχέθηκε, μόνο ανησυχίες εγείρει, δεδομένου ότι πέρυσι στη χώρα καταγράφηκαν 63.880 ανθρωποκτονίες.
Αν και δεν θα αποσύρει – όπως φαίνεται – τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή του 2015, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένας «μύθος», ο Μπολσονάρο δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα για το περιβάλλον.
Εχει ήδη ζητήσει το κλείσιμο του αρμόδιου Οργανισμού που παρακολουθεί την αποψίλωση του Αμαζονίου και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Βραζιλία, ενώ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ακυρώσει το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τους εθνικούς δρυμούς και τις αυτόχθονες κοινότητες, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν στη βιομηχανία να εισχωρήσει σε προστατευόμενες εκτάσεις.