«Σπουδαία μέρα» για το Κοινοβούλιο αποκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την σημερινή με την ψήφιση των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών κλπ. «Θα φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του …τετάρτου μνημονίου που το αφιερώνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε με ειρωνικό πνεύμα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μιλήσει για τέταρτο μνημόνιο λόγω της συνεχιζόμενης αυστηρής εποπτείας της χώρας μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι επιστροφές των αναδρομικών είναι το πρώτο μέτρο η επιστροφή των αναδρομικών και έρχονται και άλλα. «Όσα εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα έρθουν προς ψήφιση», είπε θυμίζοντας την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ όπως είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και την μη περικοπή των συντάξεων κάτι που καταφέραμε να στηρίξουμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ σε μια συμβολική συνεδρίαση, την πρώτη μιας σειράς από θετικές παρεμβάσεις που έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε ακριβώς διότι η οικονομία ανακάμπτει μετά τα μνημόνια, κάτι που ένα μέρος της αντιπολίτευσης αμφισβητεί», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος επιχείρησε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην ψήφιση της επίμαχης ρύθμισης. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση που άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις. «Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε την αδικία και βγαίνετε κι από πάνω», είπε, σημειώνοντας ότι «η αμηχανία σας δεν αφορά την παρέμβαση αυτή αλλά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήματος, το στρατηγικό έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ενώ απαντώντας στην κριτική για προεκλογικές κινήσεις, είπε: «Με βάση την δική σας λογική ερχόμαστε λίγο πριν τις εκλογές τις οποίες διαρκώς ζητάτε εδώ και τρία χρόνια».

«Στερείται στρατηγικού στόχου το αφήγημά σας. Το να χρεώνεις τα πάντα στους αντιπάλους σου είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να έχεις όραμα και αφήγημα για το μέλλον», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει αδικίες «σηματοδοτεί τις δυνατότητες να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή». Μάλιστα απαντώντας στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση των κυβερνήσεων να συμμορφωθούν, υπάρχει όμως ηθική υποχρέωση στον βαθμό που υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα».

Οι δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών δεν δημιουργούν κανονιστική υποχρέωση, σημείωσε, τονίζοντας ότι «είναι πολιτική επιλογή να αποκαθιστούμε τις πληγές και τις κοινωνικές αδικίες που εσείς δημιουργήσατε».

«Αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της και ταυτόχρονα σταματήσαμε την ρεμούλα και την διαφθορά. Εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενοι πετύχαμε εμείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος: «Τι θα κάνετε

από δω και στο εξής χωρίς το αφήγημα της καταστροφολογίας;». Μάλιστα είπε ότι «κάποιοι από σας επιλέξατε να προχωρήσετε στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Ενώ αναφερθείς στον βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη που είπε πρόσφατα ότι με την θρησκευτική ουδετερότητα που θέλει να εισάγει στο Σύνταγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γιορτάζουμε δημοσίως ούτε τα Χριστούγεννα, τον κάλεσε να πάρει τηλεοπτική εκπομπή όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Υπάρχει ένα μέρος στελεχών της αντιπολίτευσης που ελλείψει καταστροφολογίας, ανακυκλώνει την παραδοξολογία. Υπάρχει όμως και ένα μέρος κατά τα άλλα έγκριτων μέσων ενημέρωσης που λένε ότι μοιράζουμε λεφτά, σπατάλες, παροχές και θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε για να διαβεβαιώσει ότι δεν γίνεται καμία σπατάλη. «Σπατάλη ήταν το όργιο της διαφθοράς που έγινε στην υγεία, στους εξοπλισμούς και αλλού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «έχοντας εξασφαλίσει ότι πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αυτή την αξιοπιστία που αποκαταστήσαμε σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να την χαλάσουμε γιατί την χτίσαμε με κόπους, χάρις σε αυτά μπορούμε να προχωρούμε σε τέτοια μέτρα». «Έχουμε σχέδιο, επιμονή, όραμα να αλλάξουμε την Ελλάδα και θα το καταφέρουμε», κατέληξε.