Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ βρίσκονται αντιμέτωποι για το χρίσμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -ενόψει των ευρωεκλογών του 2019- κατά την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΕΛΚ.
Η ηγεσία της ΝΔ υπό τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται στην φινλανδική πρωτεύουσα και έχει ταχθεί υπέρ του Βέμπερ, του οποίου οι θέσεις ιδιαίτερα «ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό και ως προς τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ταιριάζουν στην Ελλάδα», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, ο βαυαρός πολιτικός έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την ψηφοφορία έναντι του πρώην φινλανδού πρωθυπουργού κ. Στουμπ αν και ο τελευταίος «παίζει στο γήπεδό του» και έχει κάνει «εντυπωσιακή κινητοποίηση».
Μεταφέροντας το κλίμα από την φινλανδική πρωτεύουσα ο κ. Κύρτσος στη συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλάει για «προβληματισμό» της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει των αναδυόμενων σκληρών δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και εκφράζει την ανησυχία ότι στις ευρωεκλογές του Μαϊου η κεντροδεξιά θα καταγράψει απώλειες, και η κεντροαριστερά ακόμη μεγαλύτερες, ενώ τα σκληρά δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να εκπροσωπήσουν το 20%-25%.
Αυτή «η πολυδιάσπαση θα απαιτεί τουλάχιστον τη συνεργασία τριών πολιτικών δυνάμεων» για να λειτουργήσει το ευρωκοινοβούλιο, ενώ πιθανώς για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουμε μια οπισθοδρόμηση από την διαδικασία του spitzenkandidat και η εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντί να γίνει από το ΕΚ να γίνει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε μια αντίθετη πορεία προς τις απώλειες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ο κ. Κύρτσος εκφράζει την πεποίθηση ότι «η ΝΔ κερδίζει δυνάμεις στην Ελλάδα και πιθανότητα θα βγάλει και περισσότερους ευρωβουλευτές ενισχύοντας τη θέση της στο εσωτερικό του ΕΛΚ», ενώ «ο Κ. Μητσοτάκης έχει πολύ καλές σχέσεις και με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».
Αναφέρεται ειδικότερα στις σχέσεις του προέδρου της ΝΔ με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και με τους μετριοπαθείς σοσιαλιστές που είναι η κυρίαρχη τάση στους ευρωσοσιαλιστές, όπως απέδειξε η επιλογή τους να χρίσουν επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Κύρτσου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Νίνα Μελισόβα
ΕΡ: Ποιοί βρίσκονται στο Ελσίνκι και ποιοί από ελληνικής πλευράς;
ΑΠ: Εδώ γίνεται το συνέδριο του ΕΛΚ με βασικό θέμα να εκλέξουμε τον επικεφαλής του κόμματος και υποψήφιο για τις ευρωεκλογές του 2019. Οι υποψήφιοι είναι δύο: Ο βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής ως τώρα της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ και ο άλλος είναι ο Αλεξάντερ Στουμπ πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας ο οποίος έκανε και μια εντυπωσιακή κινητοποίηση εδώ επειδή «παίζει εντός έδρας».
Εδώ είναι περίπου 750 εκλέκτορες που συμμετέχουν στις εθνικές αντιπροσωπείες και σε ευρωπαϊκούς φορείς οι οποίοι αποφασίζουν.
Από ελληνικής πλευράς είναι ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης, αυτοδιοικητικοί, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, οι ευρωβουλευτές και κομματικά στελέχη. Συνολικά έχουμε 16 ψήφους και η θέση της ΝΔ είναι ότι θα ψηφίσει τον κ. Βέμπερ.
ΕΡ: Τι κλίμα επικρατεί;
ΑΠ: Προβληματισμός, γιατί η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά πάει σε δύσκολη μάχη. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ενίσχυση των σκληρών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, αυτούς που ονομάζουμε συχνά λαϊκιστές επομένως η παλιά κυριαρχία της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς που όριζε τις αποφάσεις του ΕΚ και ευρύτερα δεν ισχύει.
Πάμε σε πιο σύνθετο ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου πρώτο κόμμα θα είναι το ΕΛΚ με πεσμένες όμως δυνάμεις, οι Σοσιαλιστές – δηλαδή η κεντροαριστερά- θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, δηλαδή θα χρειάζεσαι τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες για να φτάνεις σε πλειοψηφία στο ΕΚ μετά τον Μάιο του 2019 ενώ μέχρι τώρα μια συνεννόηση μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών αρκούσε να λυθούν τα προβλήματα και να γίνουν οι ψηφοφορίες.
Πιθανότατα αυτή η τρίτη ομάδα θα είναι των φιλελευθέρων που θα συνεργαστούν με τον Μακρόν αλλά και πάλι η πλειοψηφία θα είναι οριακή γιατί τα κόμματα της άκρας δεξιάς θα παίξουν σε ένα ποσοστό του 20%-25% . Οι ευρωεκλογές λοιπόν θα είναι κρίσιμες και γίνονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες.
ΕΡ: Ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος εκλέγεται αυτόματα πρόεδρος της Κομισιόν;
ΑΠ: Αυτό ίσχυσε το 2014 αλλά τώρα έχουμε διαφορετική κατάσταση. Τότε υπήρχε συνεννόηση κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, βγήκε πρώτη η κεντροδεξιά με τον Γιούνκερ αμέσως συμφώνησε η κεντροαριστερά και είχαμε πλειοψηφία. Τώρα θα βγει μάλλον πρώτο το ΕΛΚ αλλά επειδή θα έχει χαμηλότερο ποσοστό όπως και οι ευρωσοσιαλιστές θα χρειάζεται συνεργασία τουλάχιστον τριών πολιτικών ομάδων για να έχεις πλειοψηφία και να εγκριθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ. Άρα μεγαλώνει ο πειρασμός την απόφαση να μην την πάρει το ΕΚ αλλά να την πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω της πολυδιάσπασης των πολιτικών δυνάμεων.
ΕΡ: Ποιος προβλέπετε ότι θα εκλεγεί, ο Βέμπερ ή ο Στουμπ;
ΑΠ: Επειδή η ψηφοφορία είναι έμμεση και οι περισσότερες εθνικές αντιπροσωπείες και οι εκπρόσωποι θεσμών έχουν δηλώσει υπέρ του Βέμπερ, θα είναι μεγάλη έκπληξη να βγει ο Στουμπ.
ΑΠ: Ποια είναι η ατζέντα του Βέμπερ για την Ευρώπη, τι λέει για την Ελλάδα γιατί θα τον βρούμε μπροστά μας
ΑΠ: Δίπλα μας θα τον βρούμε! Οι θέσεις που υποστηρίζει ταιριάζουν στην Ελλάδα και αν επικρατήσει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, έχουν στενές σχέσεις μαζί του και αυτό θα μας διευκολύνει στους χειρισμούς, αν και τα κριτήρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευρύτερα δεν είναι κομματικά.
Για παράδειγμα η θέση του για το μεταναστευτικό, είναι υπέρ της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων με τη λογική να μην φτάσουμε να επιστρέψουμε σε εσωτερικά σύνορα, να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές δυνάμεις της σκληρής δεξιάς που θέλουν να επιβάλουν περιορισμούς. Είναι μια θέση που πηγαίνει στην Ελλάδα γιατί θέλει περισσότερους πόρους, περισσότερες δυνάμεις.
Επίσης είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ και της Τραπεζικής Ένωσης, έχει την εικόνα ενός προσγειωμένου ευρωπαϊστή που βήμα-βήμα θα πάει στη σωστή κατεύθυνση.
Έχει κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρουσες απόψεις και για την Τουρκία. Θεωρεί ότι δεν είναι εντάξιμη και «κλείνει το μάτι» σε μια ειδική σχέση με την οποία θα αναγνωρίζουμε μεν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας αλλά δεν θα την εντάξουμε, γιατί κάτι τέτοιο ξεπερνάει τις δυνατότητες και της Τουρκίας και της ΕΕ.
ΕΡ: Σχολιάστε μας τις εξελίξεις στη Γερμανία
ΑΠ: Η Γερμανία μπαίνει σε μια μεταβατική φάση κάτι πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι η κ. Μέρκελ να μην εξαντλήσει την τετραετία της ως καγκελάριος για δύο λόγους: 1. Αν αυτός που εκλεγεί στην προεδρία είναι αντίπαλός της, θα είναι δύσκολη η συνύπαρξη μεταξύ του προέδρου και της καγκελαρίου, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές όπου αναμένεται το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να μειώσει τις δυνάμεις του. 2 Αν εκλεγεί η υποψήφια που ακολουθεί τη γραμμή Μέρκελ και εκεί υπάρχει ο πειρασμός να φύγει πριν το τέλος της τετραετίας ώστε η φιλική προς αυτήν υποψήφια να γίνει και καγκελάριος και να περάσει στην κοινή γνώμη ως κυρίαρχη προσωπικότητα, πηγαίνοντας στις επόμενες εκλογές με ενισχυμένη θέση.
ΕΡ: Αν η κ. Μέρκελ προχωρήσει χωρίς να υπολογίζει πλέον το πολιτικό κόστος;
ΑΠ: Δεν πιστεύω τη θεωρία ότι η Μέρκελ μπορεί να αγνοήσει το πολιτικό κόστος και να βγει μπροστά, διότι δεν είναι μόνη της έχει και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και κυρίως έχει τους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, που ταλαντεύονται αν θα μείνουν ή θα φύγουν από την κυβέρνηση και να επιχειρήσουν τη λεγόμενη «θεραπεία αντιπολίτευσης».
ΕΡ: Βλέπετε νέες εκλογές;
ΑΠ: Η Μέρκελ μπορεί να φύγει και χωρίς εκλογές. Αν τη διαδεχθεί στην καγκελαρία κάποιος από το CDU αυτό θα το δεχθούν στο CSU και πιθανόν και οι σοσιαλδημοκράτες που είναι σε πτώση δεδομένου ότι αν προκαλέσουν εκλογές μπορεί να τις πληρώσουν ακριβά οι ίδιοι. Οι πρόωρες εκλογές εξάλλου δεν είναι στο στυλ των Γερμανών. Είναι πολύ προσεκτικοί.
ΕΡ: Οι γερμανικές εξελίξεις πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα;
ΑΠ: Η Ελλάδα είναι σε αρκετά δύσκολη θέση λόγω της αναταραχής στην Ιταλία και της κόντρας Ρώμης- Βρυξελλών η οποία θα συνεχιστεί ως τις ευρωεκλογές. Η Ρώμη τη θέλει γιατί ενισχύει δημοσκοπικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη οι Βρυξέλλες θέλουν να δείξουν ότι επιβάλλουν τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμη και στην Ιταλία που είναι η τρίτη οικονομική δύναμη, με αποτέλεσμα η κόντρα αυτή να χτυπάει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και το επενδυτικό κλίμα γιατί θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Σε αυτό προστίθεται η αποδυνάμωση του Μακρόν στη Γαλλία, βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν πρώτο το κόμμα της Λεπέν, και προστίθεται επίσης η διστακτικότητα της Γερμανίας από τη στιγμή που δεν έχει λύσει το εσωτερικό της πρόβλημα. Αρα είμαστε σε αρκετά δύσκολη κατάσταση και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ενισχύσουμε τη θέση μας στο εσωτερικό της ΕΕ.
ΕΡ: Με ποιο πνεύμα πήγε η ΝΔ στο Ελσίνκι;
ΑΠ: Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και νομίζω θα τα καταφέρουμε. Δηλαδή ενώ το ΕΛΚ χάνει δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΝΔ φαίνεται ότι κερδίζει δυνάμεις στην Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει και περισσότερους ευρωβουλευτές. Επειδή ο Κ. Μητσοτάκης έχει καλό προφίλ και τον αντιμετωπίζουν ως επόμενο πρωθυπουργό, η ΝΔ ενισχύει τη θέση της στο εσωτερικό του ΕΛΚ. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ καλές σχέσεις με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις συνεννοείται για παράδειγμα σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά ζητήματα με τον πρόεδρο Μακρόν, το οποίο είναι θετικό, γιατί ο γάλλος πρόεδρος θα πρωταγωνιστήσει στον φιλελεύθερο χώρο, αλλά και με τους μετριοπαθείς ευρωσοσιαλιστές που είναι η κυρίαρχη τάση, εντός του κόμματος. Απόδειξη ότι οι ευρωσοσιαλιστές επέλεξαν τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ως επικεφαλής υποψήφιο, ο οποίος προέρχεται από τον μεσαίο χώρο του εργατικού κόμματος της Ολλανδίας. Και με αυτόν υπάρχει σύγκλιση απόψεων.