Την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου, των τραπεζιτών Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Φάνη Λυγινού, του νομικού Σπύρου Μεταξά, του άλλοτε αντιπροσώπου της γερμανικής Ferrostaal στην Ελλάδα Μιχάλη Ματαντού και του πάλαι ποτέ συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου Ιωάννη Μπέλτσιου (για Ματαντό και Μπέλτσιο, όχι για όλα τα αδικήματα με τα οποία βαρύνεται ένας έκαστος), πρότεινε μεταξύ άλλων από έδρας η εισαγγελέας Ελευθερία Παντελάκη, στη δίκη που διεξάγεται με 32 κατηγορούμενους για την υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων.
Στη δίκη που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε, αναλυτικότερα, την ενοχή Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας, καθώς η ακροαματική διαδικασία αποκάλυψε – τόνισε η ίδια – ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν σε κέντρα λήψης αποφάσεων.
Ενοχή πρότεινε επίσης και για το δίδυμο των τραπεζιτών, Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, και άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα, αντιστοίχως.
Η εισαγγελέας διαφοροποιήθηκε όσον αφορά την περίπτωση του Μιχάλη Ματαντού, προτείνοντας να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος, αλλά να απαλλαγεί σε ό,τι αφορά το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
Ομοίως, στην περίπτωση Μπέλτσιου, πρότεινε να απαλλαγεί ως προς το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς δεν έχουν βρεθεί σχετικά ποσά σε προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας, με μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Τσοχατζόπουλο.
Η ίδια ζήτησε παράλληλα την ενοχή του Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, και του Παναγιώτη Ευσταθίου, εμπόρου όπλων – επιχειρηματία της STN ATLAS, πρότεινε ωστόσο να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά – αυτά του προτέρου εντίμου βίου και παροχής στοιχείων για τον πρώτο, και της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον δεύτερο.
Οι προτάσεις για απαλλαγή
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινήθηκε η εισαγγελέας στην περίπτωση του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, προτείνοντας την απαλλαγή του, όπως και πλείστων όσων στελεχών της SUNLIGHT, ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη που απορρέουν από τη σύμβαση. Η ίδια έκρινε η εταιρεία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας μάλιστα την αμυντική βιομηχανία.
Απαλλαγή εισηγήθηκε η ίδια προς τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ άλλων, για τους: Σπύρο Τραυλό, πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών, Αντώνη Χάγια, επιχειρηματία, Εμμανουήλ Σαρτζετάκη, πρώην αξιωματικό, και Αλ. Παπαντωνίου.