Τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ανέδειξε στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας και Κίνας, κάνοντας λόγο για στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία που θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες.
Ειδικότερα κατά τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση, αλλά και στις συναντήσεις που είχε με μέλη της κινεζικής κυβέρνησης και με τις ηγεσίες μεγάλων κινεζικών εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας. Επίσης, παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό.
Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο ιδιαίτερα ευνοϊκό νέο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας βγήκε οριστικά από την κρίση, με ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη την οικονομία της. Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να καταστεί κύρια πύλη για την είσοδο κινεζικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αναλυτικότερα, κατά τη συμμετοχή του στην έκθεση, όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε στο Παγκόσμιο συνέδριο για τη Ναυτιλία που διοργάνωσε η Cosco, παρουσία και του προέδρου της εταιρείας Xu Lirong, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς μετεξελίσσεται σε κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο, ενισχύοντας τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Συναντήθηκε, επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας, με θέματα συζήτησης την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο τον ΟΛΠ, τον τουρισμό, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κίνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, όπως σημειώνεται, αναφέρθηκε επίσης στον ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συμπερίληψη ελληνικών εταιρειών στον κατάλογο κατασκευαστών τροφοδοσίας υλικών.
Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος είχε επαφές με τις ηγεσίες σειράς μεγάλων κινεζικών εταιρειών. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Shu Yinbiao και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της State Grid Corporation of China, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με 1,1 δισεκατομμύριο πελάτες και 928.000 εργαζομένους, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και σε πρωταγωνιστή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρότεινε περαιτέρω συνέργειες με την κινεζική πλευρά. Σημειώνεται ότι η State Grid έχει πρόσφατα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της εταιρείας Huawei (υπεύθυνο για την Ευρώπη) Victor Zhang και συζήτησαν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Huiman Yi και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, κατά την οποία παρουσίασε το όλο πλέγμα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα. Επισημαίνεται εξάλλου ότι η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εν συνεχεία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Fosun XU Xiangliang και στελέχη της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι εκπρόσωποι της Fosun έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η υγεία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως με τον πρώτο αντιπρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ZTE Xiao Ming, αλλά και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και real estate που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Πέρα των συναντήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έδωσε διάλεξη, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», στο Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σαγκάης. Παράλληλα, κατά την παραμονή του στη Σαγκάη, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε μεγάλα κινεζικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων στο Πρακτορείο XINHUA, την εφημερίδα CHINA BUSINESS NEWS, την εφημερίδα ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το CGTN TV, το δορυφορικό δίκτυο PHOENIX TV, την ιστοσελίδα CHINA RADIO INTERNATIONAL, την ιστοσελίδα JIEMIAN.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σημασία της Πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Κίνας, που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, σημειώνεται πως με τη διεξαγωγή της επιχειρείται να σηματοδοτηθεί συμβολικά και ουσιαστικά περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής εσωτερικής αγοράς. Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 3.600 επιχειρήσεις από 172 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Xi Jinping, παρουσία πολλών αρχηγών κυβερνήσεων, όπως οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας και πολλών αφρικανικών και ασιατικών κρατών.