Το χθες, το σήμερα και το αύριο του Πειραιά, η σχέση της πόλης με το λιμάνι, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτίρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η Ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco και ο Ολυμπιακός. Το παρόν ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως βιώσιμου χώρου.
Αυτά τα θέματα θα αναδειχθούν, μεταξύ άλλων, στο επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο: «ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το διοργανώνει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»· η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;
Στο συμπόσιο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, η ιστορικός κυρία Ευαγγελία Μπαφούνη για την «ιστορία μιας μοντέρνας πόλης». Στην ομιλία της θα επιχειρήσει να παρουσιάσει «την ιστορία του νεότερου Πειραιά κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα. Tο πέρασμα από τον έρημο τόπο στο πολύβουο λιμάνι. Την ιστορία της σημαντικότερης βιομηχανικής πόλης της χώρας του 19ου αιώνα, αλλά και κέντρου του εμπορίου και της ναυτιλίας»
Επίσης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά θα μιλήσει για την πόλη «που, χάρη στο μητροπολιτικό λιμάνι της, έχει καταστεί η ναυτική πρωτεύουσα της Ελλάδας, είχε, έχει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε αναπτυξιακό και κοινωνικό τομέα της χώρας. Η ιστορία της πόλης του Πειραιά και των κατοίκων της σηματοδοτείται από την ικανότητα και τη δύναμή της να στηριχτεί στις επιχειρηματικές και ναυτιλιακές δυνατότητες που της πρόσφερε το λιμάνι της, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη αγκαλιά που άνοιξε προς όλους τους ξεριζωμένους και όσους αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στα χώματα και στα νερά της. Γιατί αυτός είναι ο Πειραιάς με το λιμάνι και τον πολιτισμό του! Ανθρωποι, μνήμες και θάλασσα, που δένουν το παλιό με το νέο!».
Ο κ. Χρήστος Βαχλιώτης θα αναφερθεί στο «αναπτυξιακό πρόγραμμα και μελέτη διαχείρισης (master plan) της ΟΛΠ ΑΕ», το οποίο «περιγράφει όλες τις υφιστάμενες υποδομές, αξιολογεί την κατάσταση του Λιμένα και αναλύει τους στρατηγικούς άξονες επενδύσεων και έργων, για την επόμενη 35ετία».
Ακόμη, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης θα μιλήσει για την πόλη που «γυρίζει σελίδα». Ειδικότερα, θα κάνει παρουσίαση της συστηματικής επεξεργασίας, προώθησης και υλοποίησης του ολοκληρωμένου σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής, ώστε η πόλη του Πειραιά να βρεθεί στην αιχμή μιας σύγχρονης ανάπτυξης, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας και των κατοίκων, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης, κάνοντας λόγο ακόμη για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν με βάση την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 80.065.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020. «Η αλλαγή σελίδας για τον Πειραιά, την πόλη μας και ένα από τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας λιμάνια της Ευρώπης, αρχίζει να αποδίδει καρπούς ύστερα από στρατηγική σκέψη, συντονισμένη δράση, συστηματική διαβούλευση και πολλή δουλειά».
Ο κ. Βασίλης Καρδάσης θα αναφερθεί στο θέμα «Λαϊκοί άνθρωποι και ποδόσφαιρο – μια διαχρονική ανάδραση». Οπως αναφέρεται στην περίληψη της ομιλίας του, «το ποδόσφαιρο φτάνει στον Πειραιά σχεδόν μαζί με τους πρόσφυγες της Μικρασίας… Το λιμάνι ως εξωστρεφές περιβάλλον θα διευκολύνει την εκδήλωση αισθήσεων και συναισθημάτων, άρα θα συμβάλει στη διάχυση της λατρείας για την μπάλα σε ευρύτερες μάζες. Από την άλλη πλευρά, οι Πειραιώτες, λίγοι γηγενείς και πλήθος νεοφερμένων της επαρχίας, θα επιδείξουν ισχυρή ώσμωση των προσφυγικών πληθυσμών. Αυτή η τάση θα εκδηλώνεται με την ευκαιρία των ποδοσφαιρικών αγώνων, τις Κυριακές ή τις σχόλες. Την ίδια εποχή, στις ταβέρνες και στα καφενεία, ο λαϊκός κόσμος, ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι του κοινωνικού περιθωρίου, θα αναπτύξουν ένα μοναδικό μουσικό ιδίωμα, το ρεμπέτικο τραγούδι. Τελικά ποδόσφαιρο, Ολυμπιακός και ρεμπέτικο θα αναπτύξουν ταυτόσημες δυναμικές, επισκιάζοντας κάθε άλλη κοινωνική συνδήλωση. Ο Πειραιάς θα γίνει η εστία του ρεμπέτικου, όσο και το θεμέλιο της απογείωσης της ποδοσφαιρικής κουλτούρας».
Επίσης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό της Δ/νσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Πέτρος Κόκκαλης θα αναφερθεί στη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στον Πειραιά του 21ου αιώνα και οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής».
Επιπλέον, ο κ. Νίκος Μπελαβίλας θα μιλήσει για «Μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη του Πειραιά – Η αντιφατική δυναμική σχέση της πόλης με το λιμάνι».