Μπορεί τον προσεχή Μάιο οι ευρωεκλογές και οι ενδεχόμενες εθνικές κάλπες να δώσουν τον τόνο, καθορίζοντας και τους κομματικούς σχεδιασμούς που ήδη έχουν μπει σε εφαρμογή, αλλά σε όλα τα κομματικά επιτελεία έχουν λάβει θέση μάχης και για τις αυτοδιοικητικές κάλπες που θα γίνουν την ίδια Κυριακή (26 Μαΐου).

Από τη Δευτέρα, με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο της Αθήνας, τον οποίο διεκδικεί και ο Παύλος Γερουλάνος, το εκλογικό θερμόμετρο στα αυτοδιοικητικά θα αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς στον ρυθμό της κάλπης θα αρχίσει να κινείται πλέον και η πρωτεύουσα.

Τα κόμματα είναι προφανές ότι εστιάζουν στις 13 περιφέρειες της χώρας και τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους, καθώς εκεί η αναμέτρηση θα έχει εντονότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, δίνοντας και το πολιτικό στίγμα της αυτοδιοικητικής κάλπης. Να αυξήσει την πολιτική του επιρροή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν διαθέτει μεγάλη δύναμη σε δήμους και περιφέρειες. Ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα και υπό τη σκιά της συζήτησης που γίνεται κυρίως στην κοινωνική, όχι στην κομματική βάση, για ευρύτερες συμμαχίες και την υποστήριξη κοινών υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απέναντι στη ΝΔ, αναζητούνται πρόσωπα που θα ενδυναμώσουν, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, το προοδευτικό μέτωπο.

Χρίσματα δίνονται στις περιφέρειες και θα δοθούν, ουσιαστικά, και στους μεγάλους δήμους, ενώ – όπως μεταδίδεται από όλα τα κόμματα – σε μικρότερους δήμους θα αφεθούν ελεύθερες οι τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν υποψήφιους δημάρχους. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσει το πολιτικό σχέδιο για διεύρυνση του κόμματος σε άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις – και ήδη η αναγκαστική σύμπλευση με τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής καταγράφεται σε πολλές περιφέρειες και δήμους, προσδοκώντας μέσα από τα αναμενόμενα εκλογικά ντέρμπι να αναδειχθεί η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντοχές. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με τη βεβαιότητα ότι οι κάλπες της Αυτοδιοίκησης θα εκπέμψουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Σε κάθε περίπτωση, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην αντιπολίτευση, κινούνται με στόχο το παζλ των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΣΥΡΙΖΑ

Περιφέρειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου, πέραν της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τους νυν περιφερειάρχες που εξελέγησαν και με τη δική του στήριξη το 2014: τον Θόδωρο Καρυπίδη (Δυτική Μακεδονία) και τον Θοδωρή Γαλιατσάτο (Ιονίων Νήσων). Στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα θα υποστηριχθούν οι κεντροαριστεροί περιφερειάρχες Σταύρος Αρναουτάκης (σ.σ.: θα ανακοινωθεί εντός των ημερών η στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ) και Απόστολος Κατσιφάρας (σ.σ.: προ ημερών δόθηκε και η επίσημη στήριξη), παρά το γεγονός ότι θα έχουν τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει τον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα, που έχει τη στήριξη και του ΚΙΝΑΛ, ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΠΑΣΟΚ. Στη Στερεά Ελλάδα ανακοινώθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην Πελοπόννησο, όπου η ΝΔ είναι διχασμένη, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Γιώργος Δέδες (τα τελευταία τρία χρόνια γενικός γραμματέας Υποδομών) που το 2014 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στην Ανατολική Μακεδονία θα στηριχθεί και επίσημα όπως ανακοινώθηκε ο μηχανικός Κώστας Κατσιμίγας και στην Ηπειρο ο Γιώργος Ζάψας. Δεν έχουν κλειδώσει ακόμα η Κεντρική Μακεδονία όπου έχει το προβάδισμα ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης (που ήταν ξανά υποψήφιος το 2010 και το 2014), το Βόρειο (Στρατής Ζαφείρης ή Γιώργος Πάλλης τα δύο κυρίαρχα ονόματα) και το Νότιο Αιγαίο (δεν συζητείται πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός).

Από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σαφής εκλογικός στόχος, ενώ τον Μάιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε ρίξει τον πήχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με την επισήμανση ότι ο στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στις περισσότερες περιφέρειες στον β’ γύρο.

Δήμοι 

Η απόφαση για τους μεγάλους δήμους θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στους μικρότερους δήμους δεν θα υπάρξουν χρίσματα, αλλά θα δοθεί στήριξη σε υποψηφίους με προοδευτική κατεύθυνση.

Αθήνα: Υπάρχει μεγάλη δυστοκία στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει υποψήφιο. Αν και ορισμένοι φλερτάρουν με την ιδέα να στηριχθεί ο Παύλος Γερουλάνος, αυτό απορρίπτεται από το Μαξίμου. Εσχάτως ακούστηκε – σενάριο ακραίο – το όνομα της Κατερίνας Παναγοπούλου, ενώ πρόσφατα και της Ελενας Κουντουρά που δεν θέλει. Δεν αποκλείεται υποψήφιος να είναι τελικά ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ δεν συζητήθηκε ποτέ επί της ουσίας το όνομα του καθηγητή Πολεοδομίας Κωστή Μπελαβίλα (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ) που και ο ίδιος δεν ήθελε. Το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά πάντως στηρίζει Παύλο Γερουλάνο.

Πειραιάς: Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα για το όνομα του υποψηφίου στο πρώτο λιμάνι της χώρας, όπου το 2014 ήταν υποψήφιος ο Θοδωρής Δρίτσας.

Θεσσαλονίκη: Η αρχική απόφαση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, είναι να στηριχθεί ο Γιάννης Μπουτάρης. Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, τότε το προβάδισμα έχει η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πάτρα: Τις περισσότερες πιθανότητες έχει να στηριχθεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Ρώρος, αν και έχουν ακουστεί οι Βασίλης Αϊβαλής (προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), ο δικηγόρος Αλέξης Σκαρμέας και ο πρώην προέδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης (διετέλεσε διευθυντής του υπουργικού γραφείου της Λυδίας Κονιόρδου).

Λάρισα: Θα υποστηριχθεί εκ νέου ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που έχει δημιουργήσει ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο και στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων Πρασίνων και ανεξάρτητων.

Βόλος: Επικρατεί ένταση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεδρικοί υποστηρίζουν τον πρώην αντιδήμαρχο Βόλου Απόστολο Παντσά, αλλά εξετάζεται και ο οικονομολόγος Απόστολος Παπαδούλης, που προτείνει το ΚΙΝΑΛ.

Γιάννινα: Αν και υπάρχει τάση για υποστήριξη του Λάζαρου Νάτση και ο νυν δήμαρχος είναι ο κεντροαριστερός Θωμάς Μπέγκας, κερδίζει έδαφος η υποστήριξη του καθηγητή Παθολογίας και πρώην αντιδημάρχου επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου, του Μωυσή Ελισάφ, που προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά.

Ηράκλειο: Ο στόχος είναι να συνασπιστούν οι Γιώργος Σισαμάκης, Μανώλης Αλιφεράκης, Ηλίας Λυγερός και Χάρης Μαμουλάκης, που είναι δύσκολος. Ισχυρές πιθανότητες έχει ο Ηλίας Λυγερός, ενώ στην εξίσωση μπήκε από το Κέντρο και το όνομα της κεντροαριστερής πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Ρόδος: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστικό σήμα για τον υποψήφιο δήμαρχο.

Περιστέρι: Θολό είναι ακόμα το τοπίο σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, όπου υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη.

Νέα Δημοκρατία

Περιφέρειες 

Δυο ήταν, λένε από την Πειραιώς, τα κριτήρια για να δοθούν τα γαλάζια χρίσματα στους υποψήφιους περιφερειάρχες των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Να στηριχθούν όσοι εν ενεργεία «μικροί πρωθυπουργοί» κρίθηκε πως είχαν μια πετυχημένη θητεία. Και να ενισχυθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών με επιλογές στελεχών του κόμματος που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις, πάντως, δεν αναιρούν τον πολιτικό χαρακτήρα που η αξιωματική αντιπολίτευση προσδίδει στις περιφερειακές κάλπες.

Για να το πούμε πιο ωμά, όσο περισσότερους κατορθώσει να εκλέξει στις 13 περιφέρειες, τόσο πιο ηχηρό το μήνυμα που θα μπορεί να διατείνεται ότι έχει σταλεί προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα στηρίξει τους Γιώργο Πατούλη στην Αττική, Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ηπειρο, Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Γιώργο Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο, Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο, Παναγιώτη Νίκα – νυν δήμαρχο Καλαμάτας – στην Πελοπόννησο, Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Νεκτάριο Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, Φάνη Σπανό – νυν αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας – στη Στερεά Ελλάδα.

Μόνη εκκρεμότητα η Περιφέρεια Κρήτης. Η αρχική σκέψη που υπήρχε να στηριχθεί ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής Σταύρος Αρναουτάκης εγκαταλείφθηκε μόλις έγινε αντιληπτό ότι η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στη στήριξή του. Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης έχει υποσχεθεί μια υποψηφιότητα – έκπληξη στην εν λόγω περιφέρεια, η οποία και για συμβολικούς λόγους μετρά πολύ για τη ΝΔ, μιας και από εκεί έλκει την καταγωγή του ο πρόεδρος του κόμματος. Από τα μέσα του περασμένου μήνα ακουγόταν έντονα το όνομα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Δήμοι 

Αθήνα: Η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη έχει οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο την προσεχή Δευτέρα.

Πειραιάς: Δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν ποιον θα στηρίξουν. Γίνονται συζητήσεις για υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλη Κορκίδη, εάν δεν κινηθεί προς το ευρωψηφοδέλτιο ή τον γαζάζιο συνδυασμό της Α΄ Πειραιά.

Θεσσαλονίκη: Παραμένει γρίφος, ενώ φαίνεται πως περιμένουν να δουν αν θα διεκδικήσει τελικά την επανεκλογή του ο Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Πάτρα: Δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν ποιον θα στηρίξουν. Εξετάζεται η περίπτωση του προέδρου της Παναχαϊκής Κώστα Μπακαλάρου, ενώ ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Χριστόπουλος.

Λάρισα: Στηρίζεται η Ρένα Καραλαριώτου.

Βόλος: Εχει προκριθεί η υποψηφιότητα της Νάνσυς Καπούλα.

Ιωάννινα: Εξετάζεται η στήριξη του προέδρου των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα, καθώς και υποψηφιότητας από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ηράκλειο: Δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός επειδή δεν κρίνεται επιτυχημένη η θητεία του.

Ρόδος: Το χρίσμα έχει λάβει ο επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού Αντώνης Καμπουράκης.

Περιστέρι: Δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν ποιον θα στηρίξουν, αλλά πρώτη επιλογή αποτελεί εκ νέου ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης.

Κίνημα Αλλαγής

Περιφέρειες

Η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για την επιλογή περιφερειαρχών είχε να κάνει κυρίως με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Στη Χαριλάου Τρικούπη κατάλαβαν νωρίς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «αποπλανήσει» τα αυτοδιοικητικά στελέχη του φορέα. Το κυβερνών κόμμα, εξηγούσαν, δεν έχει πρόσβαση στις τοπικές κοινωνίες αντίστοιχη με αυτήν της δημοκρατικής παράταξης.

Ανακοινώνοντας νωρίς τα χρίσματα, επομένως, σφράγισαν της υποψηφιότητες ως κεντροαριστερές. Οποιαδήποτε μετέπειτα στήριξη ήρθε εκ των υστέρων και, ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετεί τη δημιουργία μετώπου, όπως ήθελε η κυβέρνηση. Αυτό συνέβη κατά κύριο λόγο σε τρεις περιπτώσεις: στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου το χρίσμα πήρε ο Απόστολος Κατσιφάρας, στην Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη και στη Θεσσαλία, όπου επικυρώθηκε η υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα. Βήμα δεύτερο; Η συσπείρωση της τοπικής βάσης, ακόμα και με διαγραφές σε όποιους ξεστρατίζουν αριστερά ή δεξιά.

Οι υπόλοιπες περιφέρειες δεν άργησαν να γίνουν γνωστές. Ο Γιάννης Σγουρός κατεβαίνει στην Αττική και η Κατερίνα Μπατζελή στη Στερεά Ελλάδα. Στην Ηπειρο, υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο Δημήτρης Δημητρίου από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και στην Πελοπόννησο ο Γιάννης Μπουντρούκας από το Επιμελητήριο Αρκαδίας. Στο Νότιο Αιγαίο το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει ο οδοντίατρος Μανώλης Γλυνός, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο σε λίγες μέρες αναμένεται να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του 38χρονου πολιτικού μηχανικού Παναγιώτη Χριστόφα – ο ίδιος έχει ήδη συναντηθεί με τη Φώφη Γεννηματά. Στη Δυτική Μακεδονία υποψήφια είναι η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στην Κεντρική Μακεδονία ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ο πρώην δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτζής. Μοναδική εκκρεμότητα για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί το Ιόνιο. Εκεί ακουγόταν το όνομα του Αλέξανδρου Αλεξάκη, όμως επικρατέστερος θεωρείται ο Βασίλης Χειμαριώτης από την Κέρκυρα.

Δήμοι

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κεντροαριστερός φορέας αναμένεται να δώσει χρίσματα τουλάχιστον σε όλους τους δήμους άνω των 40.000 κατοίκων, αλλά και στις μικρότερες πρωτεύουσες νομών. Η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Αθήνα: Επισήμως, το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει πλέον τον Παύλο Γερουλάνο. Η απόφαση ελήφθη με εσωκομματική διαδικασία – τα στελέχη της Α’ Αθήνας επέλεξαν ανάμεσα στη δική του υποψηφιότητα και στου Λευτέρη Παπαγιαννάκη, που στηρίχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ.

Πειραιάς: Δεδομένη θεωρείται η στήριξη στον Γιάννη Μώραλη.

Θεσσαλονίκη: Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει εκ νέου το χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη, εφόσον ο ίδιος αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ακούγεται το όνομα της Εύας Καϊλή – της οποίας, ωστόσο, προτεραιότητα παραμένει η Ευρωβουλή.

Πάτρα: Το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεδιαλύνει, ωστόσο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, νυν αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.

Λάρισα: Εξετάζονται διάφορες υποψηφιότητες, αλλά υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα.

Βόλος: Καταγράφεται δυστοκία και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Νοεμβρίου.

Γιάννινα: Μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που έχει και στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ.

Ηράκλειο: Αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος και αντικρουόμενες απόψεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο έως και για επτά διαφορετικές υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη (εφόσον ο ίδιος ενδιαφέρεται), του νυν αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Φραγκίσκου Παρασύρη και του – στηριζόμενου από τη ΔΗΜΑΡ – Βασίλη Λαμπρινού.

Ρόδος: Το χρίσμα αναμένεται να λάβει ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος.

Περιστέρι: Εξετάζονται οι λύσεις του Κωνσταντίνου Καράμπελα και του Σήφη Ξυπνητού.