Σε τσουνάμι που θα καθορίσει την επικαιρότητα, τους ευαίσθητους προσεχείς μήνες πριν από την κάλπη, εξελίσσονται – όπως δείχνουν – εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό αποτύπωμα, καθώς η κυβέρνηση πλειοδοτεί στην καλλιέργεια κλίματος πολιτικών διώξεων. Δικαστές και εισαγγελείς διατυπώνουν φόβους για «το κύμα που μπορούν να προκαλέσουν οι πολιτικοί ογκόλιθοι στη λίμνη της Δικαιοσύνης, η οποία επιβάλλεται να παραμένει ήρεμη», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι «ο δικαστικός χρόνος μετράει πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι ο πολιτικός και οποιαδήποτε πίεση για εξελίξεις ίσως αποβεί ολέθρια για τους ίδιους τους θεσμούς». Πλείστοι όσοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, και μάλιστα από διαφορετικά επίπεδά της, χαρακτηρίζουν ως «μοιραία» τη συνθήκη υπό την οποία εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές, με κυρίαρχο πολιτικά το «δόγμα Πολάκη», αλλά και τις καταγγελίες από κύκλους τής τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου για την ύπαρξη ωμών παρεμβάσεων στο έργο εισαγγελικών λειτουργών από τον αποκαλούμενο ως «Ρασπούτιν».
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Novartis φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει τα φώτα της δημοσιότητας, με τις εξελίξεις κυριολεκτικά «ante portas», και το ενδιαφέρον ασφαλώς να στρέφεται πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.
Αλλαγή φρουράς και «μικρή Novarts»
Λεπτομέρεια ουσιώδης, του δικαστικού «παρασκηνίου», η οποία ωστόσο δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή, είναι η αλλαγή φρουράς ως προς τον εποπτεύοντα το έργο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είναι ο διάδοχος του επίσης αντεισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η σχετική θητεία του οποίου έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου· ως εκ τούτου, η τύχη των μηνυτήριων αναφορών – εγκλήσεων σε βάρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι καταθέσεις των οποίων τόσες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει, βρίσκεται στα χέρια του κ. Αγγελή.