Στο μικροσκόπιο της εφορίας έχουν μπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν τα σπίτια τους σε τουρίστες μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb, με το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε ετοιμότητα, ετοιμάζοντας τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Πολλοί εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες και οι έλεγχοι έχουν επικεντρωθεί σε πρώτη φάση στην Αττική αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν θα είναι με τους εφοριακούς να προσποιούνται τους πελάτες για να διαπιστώσουν εάν θα δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στην εφορία. Οι έλεγχοι βασίζονται στα εμβάσματα που κατατίθενται από τις εταιρείες Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.
Μετά τις 30 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή λήξει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο τα ακίνητα και τις συμβάσεις, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις.
Περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μέχρι το 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες.
Οι έλεγχοι
Ειδικές οµάδες ελεγκτών εντοπίζουν µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόµενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρµογής ακινήτων Ε9.
Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδηµα από εκµίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενηµερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήµατος.
Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσµατική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.