Το συνέδριο του Ποταμιού ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο με τα «θελω» των πολιτών που δείχνουν τις κατευθυντήριες γραμμές μιας πολιτικής που δεν βρίσκεται στο δικό της κόσμο αλκα κοντα στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δωσει λύσεις; Όχι, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του. Αλλά τόνισε, δεν αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή για να εξασφαλιστεί η πορεία της Ελλάδας προς το αύριο. Η προυπόθεση είναι η ύπαρξη μιας συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στάθηκε σε πέντε θέματα πολιτικής που συνιστούν την τομή με το παρελθόν και οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση αυτής της συμμαχίας της προοδευτικής Ελλάδας.
– Αποκομματικοποίηση του κράτους. Το κράτος πρέπει να πάψει να είναι κομματικό.

-Σεβασμός όλων των σύγχρονων ατομικών δικαιωμάτων. Έκανε ειδική αναφορά στην καύση των νεκρών αλλά και στο παράδειγμα του Καναδά για την νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους.

-Ολες οι αποφάσεις κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ως βάση την προστασία του περιβάλλοντος. Προστασία της περιουσίας της χώρας. Η Ελλάδα να γίνει βιολογικό κελάρι της Ευρώπης.

-Διαγενεακη Δικαιοσύνη. Έκανε ειδική αναφορά στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών των νέων. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η προστασία των συνταξιούχων αλλά και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην οικονομία.

-Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία. Σύγκρουση με τον απομονωτισμό. Στο πλαίσιο αυτό αν και τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτό που θελουμε σημείωσε όμως ότι το Βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση. Όπως υπογράμμισε εκεί που υπάρχουν λύσεις θα τις στηρίζουμε αλλά ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για την Αναθερωρηση τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα κάνοντας αναφορά στην ανάγκη να υπάρξουν στη χώρα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Ειδική αναφορά έκανε και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ειδικά αυτών που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευθούν από τώρα σε συναινετική εκλογή Προέδρου ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το 2020.

Ακολούθησε η αυτοκριτική. Ήταν λάθος η συνεργασία με τη ΔΗΣΥ; «Ήταν λάθος η εκτίμηση μου», τόνισε. «Κάποιοι είχαν στο μυαλό τους μόνο παρελθόν τους», επεσήμανε. «Το καταλάβαμε και αποχωρήσαμε».
«Το Ποτάμι είναι Κίνημα της συμμαχίας του αλλιώς», επεσήμανε ρωτώντας: «θα τα καταφέρουμε;». «Ναι», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης.

Το συνέδριο του Ποταμιού συνεχίζεται με τοποθετήσεις συνέδρων και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου και αντιπροέδρου του κόμματος.