Αν η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο τη δημοκρατία, στον δυτικό κόσμο δίδαξε τη φιλοσοφία, την τέχνη και την ιστορία. Την ιστορία ως γλαφυρή αφήγηση, ως γνωστικό αντικείμενο, ως επιστήμη. Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πλούταρχος, Ξενοφών, Πλούταρχος, Πολύβιος. Κι αν ο Κικέρωνας θεωρούσε τον χειμαρρώδη Ηρόδοτο πατέρα της ιστοριογραφίας, με τις «Ιστορίες» του που καθήλωναν τον αρχαίο κόσμο, ο Θουκυδίδης έχει πλέον αλώσει τα τμήματα πολιτικών επιστημών στα δυτικά πανεπιστήμια. Ολοι αυτοί γράφουν για έναν κόσμο που γνώρισαν από αφηγήσεις άλλων που πέρασαν από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά ή για βιώματα και εμπειρίες στα οποία ίδιοι συμμετείχαν.
Ο αρχαίος κόσμος δεν είναι μονάχα οι μεγάλες προσωπικότητες, τα σπουδαία πολεμικά γεγονότα, οι μεγάλες πολιτικές αξίες, η λαμπρή τέχνη, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, η ποίηση του Αισχύλου ή του Σοφοκλή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι μεγάλες αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις. Είναι οι φούρνοι και τα μπακάλικα και οι τοιχογραφίες και το αποχετευτικό σύστημα στο Ακρωτήρι της Θήρας, θαμμένα στη στάχτη του ηφαιστείου για χιλιετίες. Είναι ο Μίνωας της Κνωσού με τα εντυπωσιακά ανάκτορα και τα «χρυσά» τα παλάτια των Μυκηναίων και οι αποθηκάριοι των παλατιών που κατέγραφαν γεωργικά αποθέματα στα πήλινα τάμπλετ της εποχής στη Γραμμική Α και στη Γραμμική Β. Είναι τα ρούχα και τα κοσμήματα, τα κτερίσματα-συνοδοί των νεκρών στον άλλο κόσμο, τα τραγούδια του γάμου, το φαγητό, η καθημερινή ζωή, ο υλικός πολιτισμός.
Αυτόν τον κόσμο, σε όλες τις πτυχές του, παρουσιάζει η πεντάτομη σειρά «Αρχαία Ελλάδα» που προσφέρει «Το Βήμα» από αυτήν την Κυριακή. Διακεκριμένοι ιταλοί ιστορικοί, κλασικοί φιλόλογοι, πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι, υπό την επιμέλεια του επιβλητικά ευρυμαθούς Ουμπέρτο Εκο, δίνουν μια πανοραμική εικόνα της αρχαίας Ελλάδας αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα της νεότερης ιστορικής έρευνας. Ξεκινώντας από τους αρχαίους ιστορικούς, διασχίζουν όλα τα εδάφη από την πολιτική και την πολεμική ιστορία, την ιστορία των τεχνών και του πολιτισμού, και φτάνουν στην οικονομική και στην κοινωνική ιστορία, που απασχολούν όλο και περισσότερο τους ερευνητές στη μετά κρίση εποχή, αλλά και πολύ επίκαιρα θέματα της ΜeToo εποχής όπως η θέση των γυναικών και η σεξουαλικότητα στην αρχαιότητα.
«Η ανασκόπηση της ιστορίας των σχέσεων μεταξύ αντρών και γυναικών και της σεξουαλικότητας δεν αποτελεί μόνο μια επιστημονική διείσδυση σε έναν εξαφανισμένο κόσμο», γράφει στο σχετικό κεφάλαιο η Eva Cantarella, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, που ερευνά ζητήματα Δικαίου και φύλου στην αρχαιότητα, «αλλά είναι επίσης ένα εργαλείο που βοηθά στην κατανόηση πολλών πτυχών της σχέσης μεταξύ των φύλων στον σύγχρονο κόσμο και τους λόγους των διακρίσεων, των οποίων οι γυναίκες υπήρξαν θύματα μέχρι το τόσο πρόσφατο παρελθόν, που έχει αφήσει, έως πριν από λίγα χρόνια, ίχνη στους νόμους μας και, ακόμα και σήμερα, σε πολλές νοοτροπίες».
ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής παρουσιάζει «Αρχαία Ελλάδα» του Ουμπέρτο Εκο
2000 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Η ελληνική κληρονομία στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Αυτή την εβδομάδα, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία: Οι κορυφαίες στιγμές-σταθμοί σε ένα εκδοτικό αριστούργημα, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα!