Φαίνεται παράδοξο. Παρά τις διαφωνίες τους οι επικεφαλής των δύο αδελφών χριστιανικών κομμάτων, του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και Χριστιανοκοινωνικού (CSU), εξαρτάται ο ένας άμεσα από τον άλλο, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο. Κι αυτό πάνω από μια δεκαετία.
Μετά την εκλογική πανωλεθρία στη Βαυαρία και στην Έσση οι τύχες τους είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Μετά την εξαγγελία της Μέρκελ ότι το 2021 ολοκληρώνει την πολιτική της καριέρα, πολλοί από τους Χριστιανοκοινωνιστές ρίχνουν το βλέμμα τους στον εταίρο της καγκελαρίου, τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ και θεωρούν ότι είναι αδύνατον να παραμείνει στα αξιώματά του.
Οργή και προς τον Χορστ Ζεεχόφερ
Στέλεχος του προεδρείου του CSU έλεγε αναφερόμενος στην παραίτηση Μέρκελ ότι όλα εξελίσσονται με μια καθυστέρηση ενός χρόνου. Όποιος θηρεύει αυτήν την εποχή γνώμες και διαθέσεις μέσα στο κόμμα κυρίως μετά τις βαυαρικές εκλογές στις 14 Οκτωβρίου δεν μπορεί να μην καταγράψει κλίμα αγανάκτησης. Χωρίς την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ το CSU δεν θα βυθιζόταν στο 37,2 % και δεν θα έχανε πιθανότατα την απόλυτη πλειοψηφία στο βαυαρικό κοινοβούλιο, είναι η μόνιμη επωδός των σχολίων στο κόμμα.
Και όποιος ακούει γκρίνια κατά της Μέρκελ, αντιλαμβάνεται ότι η οργή δεν έχει αποδέκτη μόνο την ίδια, αλλά και τον Χορστ Ζεεχόφερ. Εκείνο που παραξενεύει πάντως είναι ότι σε όλα τα επίπεδα παραβλέπεται λίγο ως πολύ ενσυνείδητα, ότι το κόμμα στήριξε διαχρονικά την πολιτική του Ζεεχόφερ.
Και ενώ μετά τις εκλογές στη Βαυαρία ο δημόσιος διάλογος επισκιάζεται από τις διαπραγματεύσεις για την ανεύρεση κυβερνητικού εταίρου, μετά τις εκλογές στην Έσση επανέρχεται στην πρώτη γραμμή ο προβληματισμός για το μέλλον του κόμματος. Μετά την παραίτηση με δόσεις της Μέρκελ η προσοχή πέφτει πάνω στον Ζεεχόφερ. Ανώτατο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει ότι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ο Ζεεχόφερ θα αντιληφθεί σύντομα ότι έχει έρθει και η δική του ώρα. Κατά την άποψή του δεν έχει άλλα στηρίγματα στο κόμμα και ότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αλλαγές στην ηγεσία του.
Δεν διαθέτει στηρίγματα στο κόμμα
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το επόμενο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία, αλλά θεωρείται απίθανο να κριθεί μαζί και το πολιτικό μέλλον του Ζεεχόφερ. Ο ίδιος αναφέρει τα μέσα Νοεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία έναρξης διαλόγου για θέματα στρατηγικού προσανατολισμού ακόμη και σε ότι αφορά πρόσωπα. Κανείς βέβαια στο κόμμα δεν πιστεύει ότι αυτό αφορά και το αξίωμα του υπουργού Εσωτερικών. Το θέμα είναι ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών.
Μπορεί να κατάφερε το 2017 να κρατήσει το πόστο του προέδρου του Χριστιανoκοινωνικού κόμματος εγκαταλείποντας αυτό του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, σήμερα το τοπίο είναι όμως διαφορετικό και κανείς δεν έχει διάθεση για άλλους συμβιβασμούς. Άρα απομένει να διευθετηθεί το «πότε και πώς» και όχι το «εάν» στις επικείμενες συζητήσεις. Το κόμμα προετοιμάζεται και ο αρχηγός του δεν φαίνεται να έχει άλλους υποστηρικτές, ιδιαίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Σε περίπτωση που ο Ζεεχόφερ δεν βγάλει τα συμπεράσματά του και δεν τραβήξει οριστική γραμμή τέλους, το κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες. Και εδώ οι βίοι με τη Μέρκελ φαίνονται παράλληλοι. Πολλοί θεωρούν αναγκαία τη σύγκλιση έκτακτου κομματικού συνεδρίου στις αρχές Δεκεμβρίου για την εκλογή νέου προέδρου. Για να γίνει εφικτό, πρέπει να συναινέσει ο ίδιος ο Ζεεχόφερ.
Η θητεία του ολοκληρώνεται το 2019 και σύμφωνα με το καταστατικό το κόμμα έχει δεμένα τα χέρια χωρίς τις ευλογίες του. Δεν απομένει ως εκδοχή παρά η ανοιχτή σύγκρουση. Για να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα, το κόμμα ελπίζει ότι ο πρόεδρός του θα αντιληφθεί την πραγματικότητα, μια που και στο παρελθόν άφησε να διαφανεί ότι δεν θα είχε αντίρρηση για διάλογο. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν για να μην ξεκινήσει πόλεμος λάσπης δημοσίως και να αποφασίσει ο Ζεεχόφερ ότι πρέπει να αδειάσει την καρέκλα του.