Πολλοί ελπίζουν ότι τυχόν επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη απέναντι στον απρόβλεπτο Τραμπ. Εμπειρογνώμονες δεν τρέφουν όμως ιδιαίτερες προσδοκίες από τις ενδιάμεσες εκλογές.Απομένουν έξι ημέρες από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες θα εκλεγούν νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα ανανεωθεί το 1/3 της Γερουσίας. Μια εκλογική διαδικασία, η οποία σύμφωνα με παρατηρητές στις Βρυξέλλες και στη Βόννη θα καταδείξει εάν και σε ποιο βαθμό αναμένεται να μεταβληθεί η θυελλώδης εξωτερική, οικονομική και εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.
Νευρικότητα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Η Ιστορία έχει δείξει ότι παραδοσιακά σε αυτές τις εκλογές ενισχύεται το αντιπολιτευόμενο κόμμα. Ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι θα ήταν καταρχήν θετική εξέλιξη εάν οι Δημοκρατικοί αποκτούσαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Βέβαια, από την άλλη ο πρόεδρος Τραμπ θα συγκέντρωνε την προσοχή του στην εξωτερική πολιτική επειδή δεν θα μπορούσε να περάσει μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, κι αυτό θα μας έκανε ακόμη πιο νευρικούς», παραδέχεται.
Νευρικοί είναι εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι λόγω της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει ουσιαστικά τη χώρα σε μετωπική σύγκρουση με όλες τις βιομηχανικές χώρες του κόσμου. Τυχόν νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ύφεση; Αρνητικά απαντά ο Γιόζεφ Μπραμλ, εμπειρογνώμων σε θέματα ΗΠΑ στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο. «Οι Δημοκρατικοί από καιρό πρεσβεύουν ριζοσπαστικές θέσεις σε ό,τι αφορά το ελεύθερο εμπόριο και οι θέσεις αυτές είναι ήδη γνωστές» εξηγεί. «Το νέο είναι ότι τώρα ο Τραμπ έχει δώσει φωνή στους υπέρμαχους του προστατευτισμού στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Σε αυτόν τον τομέα δεν περιμένω άξιες λόγου αλλαγές».
Απρόβλεπτος ο Τραμπ
Ο Μπραμλ πηγαίνει ακόμη μακρύτερα, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή θα αποτελούσε μια πολύ καλή ευκαιρία για τον αμερικανό πρόεδρο να περάσει από το Κογκρέσο επενδύσεις πολλών δις δολαρίων και να βάλει έτσι τις βάσεις για πιθανή επανεκλογή του. Για το ενδεχόμενο καθαίρεσης του Τραμπ από το αξίωμά του σε περίπτωση που ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μίλερ αποδείξει ότι η Μόσχα παρενέβη στον προεκλογικό του αγώνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο επιλέγουν χαμηλούς τόνους. Μάλιστα στη Γερμανία παρατηρητές φοβούνται ότι ο Τραμπ δεν θα δίσταζε να διατάξει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν ή της Βόρειας Κορέας μόνο και μόνο για να βγει από μια τέτοια υπαρξιακή πολιτική κρίση.
Το συμπέρασμα; Όποια κι αν είναι η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών, από ευρωπαϊκή οπτική γωνία δεν πρόκειται να δρομολογήσει αξιόλογες μεταβολές προς το καλύτερο. Ιδιαίτερα στην αμερικανική εμπορική πολιτική οι «ανεμοδείκτες» είναι στραμμένοι σε διαρκείς καταιγίδες. Η προεδρία Τραμπ χαρακτηρίζεται ήδη από τη ρήξη με όλα τα διεθνή ρυθμιστικά πλαίσια και ο ίδιος είναι τόσο απρόβλεπτος απέναντι στους νατοϊκούς τους συμμάχους, που καθιστά δυνατά όλα τα σενάρια μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Κρίστιαν Τρίπε/Ειρήνη Αναστασοπούλου