Πιο δύσκολα θα είναι φέτος τα πράγματα για τα νοικοκυριά που χρειάζονται να ζεσταθούν.

Η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο στο επίπεδο των 0,96 ευρώ ανά λίτρο και φέτος, λόγω του συνδυασμού της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ τους τελευταίους μήνες, διατίθεται στα επίπεδα του 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης του περίπου 0,2 ευρώ ανά λίτρο ή περίπου κατά 21%.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που να αλλάζει τους δικαιούχους επιδόματος, ενώ το κονδύλι που έχει απομείνει στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα πετρελαίου δεν ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ, που επαρκούν μόλις για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στα ύψη τα καύσιμα την τριετία

Κατά την τελευταία τριετία οι φόροι στα καύσιμα ανέβαιναν και το επίδομα μειωνόταν, ενώ οι διεθνείς τιμές των καυσίμων έπεσαν 50%-60% σε σχέση με το 2014 (σε 40-50 δολάρια από 100 δολάρια το βαρέλι το 2014). Έτσι οι τιμές αγοράς έμεναν στα ίδια περίπου επίπεδα, αλλά πλέον οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν ξανά πάνω από τα 70 δολάρια.

Τα σενάρια

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει πάρει χαρτί και μολύβι σε μια προσπάθεια να αναπροσαρμοστεί το επίδομα θέρμανσης.

Το πρώτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει το διπλασιασμό του κονδυλίου του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Πέρυσι μοιράστηκαν στους περίπου 300.000 δικαιούχους 56 εκατ. ευρώ μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Αναζητούνται, έτσι, άλλα περίπου 55 εκατ. ευρώ προκειμένου να διπλασιαστεί το επίδομα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το επίδομα θα αυξηθεί κατά περίπου 4 έως 5 λεπτά μετριάζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.