Ημερίδα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη, η Περιφέρεια Αττικής στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο νέος μηχανισμός διαχείρισης έκτακτων αναγκών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Ιωάννης Ταφύλλης αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τον νέο μηχανισμό Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. «Ο σχεδιασμός είναι ένα έργο που πρέπει να το επωμιστεί το σύνολο της κοινωνίας» σχολίασε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο, το οποίο πρέπει να παραδειγματίζεται από αποτελεσματικά μοντέλα άλλων χωρών που έχουν βιώσει καταστροφές μεγάλης έκτασης και πρόσθεσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη διαβούλευση. Μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και ενιαία διαχείριση, στη δημιουργία εργαλειοθήκης ετοιμότητας και αποκατάστασης, για κέντρο εκπαίδευσης και πιστοποίησης για στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.
Στην εναρκτήρια ομιλία της η Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου, τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συγκυριακά ή αποσπασματικά. «Το θέμα αυτό αποτελεί σταθερή παράμετρο των πολιτικών μας. Γιατί εμείς έχουμε εγκαίρως πάρει θέση στον δημόσιο διάλογο περί κλιματικής αλλαγής και των σοβαρών της επιπτώσεων στην καθημερινότητά μας. Έχουμε επιλέξει πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είμαστε στο πλευρό εκείνων που με βάση την έρευνα και τα επιστημονικά στοιχεία, κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν προληπτικές ενέργειες και ανάλογες πολιτικές για τη θωράκιση των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος».
Σημείωσε δε ότι «Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η σοβαρή, συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της». Κάνοντας λόγο για «διακύβευμα, που η αντιμετώπισή του καθορίζει το μέλλον, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για την Αττική, είτε για τον νότο της Ευρώπης, είτε για την Αμερική ή την Ασία», «διακύβευμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του τόπου» αναφέρθηκε σε σχετικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως η εκπόνηση του «Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» (ΠεΣΠΚΑ) «με στόχο την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία».ς
Από την πλευρά της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε στην ομιλία της: «Η χώρα μας ζει ήδη τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με δραματικό τρόπο. Τις βιώσαμε πρόσφατα με τις δύο τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, όλοι. Οδηγός μας είναι τα συμπεράσματα των μελετών των ειδικών, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας. Μέσα από αυτά αναδεικνύονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία νόμων και οδηγιών για το κλίμα και την ενέργεια, που τα κράτη μέλη θα πρέπει να εντάξουν στον σχεδιασμό τους έως το έτος 2030». Η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε οτι δεν αρκεί απλά η χώρα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά οφείλουμε να πάμε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά. «Έχουμε ξεκινήσει και προχωράμε σε ριζικό ανασχεδιασμό όλου του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο τις ενίσχυσης των υποδομών» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Ακολούθως, ο Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας και στις συνέπειές του, το οποίο επιτάσσει τη ριζική μείωση εκπομπών ορυκτών καυσίμων και αλλαγή στάσης ζωής, ενώ αναφέρθηκε ακόμη μεταξύ άλλων και στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στην παγκόσμια κοινότητα. Επιπλέον μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, με δεκαετή χρονικό ορίζοντα, το οποίο περιλαμβάνει στόχους, δράσεις και κατευθύνσεις για τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας σε βασικούς τομείς, όπως η γεωργία, τα δασικά οικοσυστήματα, η βιοποικιλότητα, η διαχείριση υδατικών πόρων κ.α. Αναφέρθηκε ακόμη στην εθνική στρατηγική για τα δάση, στα σχέδια διαχείρισης Κινδύνων πλημμύρας, στον σχεδιασμό για τα υδατορέματα, στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, στην οριοθέτηση του αιγιαλού.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Καθηγητής, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρος του ΔΣ, Μανώλης Πλειώνης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο καθηγητής και πρόεδρος του Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Antonio Navarra, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής παραθέτοντας την εμπειρία της Ιταλίας και ανέφερε πως η Μεσόγειος είναι μια ευάλωτη περιοχή. Χρειάζεται, πρόσθεσε, «μακροσκοπική παρακολούθηση των περιοχών που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές και παρ’ ότι το φαινόμενο είναι ένα παγκόσμιο γεγονός οι κίνδυνοι μεταβάλλονται διαρκώς σε τοπικό επίπεδο».
Στην περίπτωση της Ελλάδας και τον τρόπο που έχει επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα εστίασε ο Ακαδημαϊκός και Επόπτης του Κέντρου Ερευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Σ. Ζερεφός. Αναλύοντας όλα τα ακραία φαινόμενα αναφέρθηκε στις εκτιμώμενες μεταβολές των που επίκεινται τα επόμενα χρόνια των κλιματικών παραγόντων, της αύξησης της μέγιστης διάρκειας ξηρής περιόδου στα Ανατολικά ηπειρωτικά και Βόρεια Κρήτης και στην αύξηση αριθμού των ημερών με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, αφού ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παρατήρηση και πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, μίλησε για τον «σχεδιασμό της επόμενης ημέρας». Όπως ανέφερε είναι απαραίτητη η συνεχής λειτουργία ραντάρ, η πρόγνωση της κεραυνικής δραστηριότητας, όπως και η συνεχής παρακολούθηση καιρικών συνθηκών στο έδαφος. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το 2001 έχουν καταγραφεί 400 έντονα καιρικά φαινόμενα. Ενώ τόνισε την ανάγκη νέων υποδομών και νέων υπηρεσιών, σε ανάγκη δημιουργίας παρατηρητηρίων και επέκτασης δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών και σε ανάγκη ενεργής συμμετοχής των πολιτών.
Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο καθηγητής, με έδρα στο Τμήμα Υδραυλικής Μηχανικής και Υδατικών Πόρων στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Oskar von Miller και του Εργαστηρίου Dieter Thoma κ. Peter Rutschmann, ενέδειξε την εμπειρία της Βαυαρίας στην αντιμετώπιση των πλημμυρών χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις πρακτικές που ακολουθούνται για την αποτροπή υπερχειλίσεων στους ποταμούς Δούναβη και Ινν αλλά και το παράδειγμα πλημμύρας στην περιοχή Simbach. Ακολούθως, ο Καθηγητής στο Τμήμα Εδάφους, Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Δασών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία κ. Marco Borga, στην εισήγηση του παρουσίασε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών και πώς μπορούν να προσεγγιστούν επιχειρησιακά τέτοιου είδους προκλήσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα μοντέλα πρόβλεψης που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες καθώς και στην ενδεδειγμένη χρήση αυτών ανά περίπτωση και τύπο φαινομένου.
Ταυτόχρονα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε στοιχεία για την ανάπτυξη των αστικών κέντρων και τα προβλήματα που προκύπτουν με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής – 168 στον αριθμό – αλλά και στον προγραμματισμό και την πορεία εφαρμογής των σχεδιασμών και των συνεργειών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.