Ο οδικός χάρτης για την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τον περιέγραψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (στον Real FM) είναι ο εξής:
Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα κατατεθεί η πρόταση (από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα δοθεί ένα διάστημα λίγων ημερών και προς τα άλλα κόμματα, τα οποία, θα καταθέσουν προτάσεις για τη σύνθεση της διακομματικής Επιτροπής Αναθεώρησης που ενδεχομένως θα προκύψει στις 12 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής και θα έχει 44 έως 51 μέλη, ενώ ο χρόνος που θα δοθεί προκειμένου να έρθει η πρότασή της στην Ολομέλεια θα είναι τουλάχιστον ενάμισης με δύο μήνες.
Μετά, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, η πρόταση θα έρθει εκ νέου στην Ολομέλεια (θα απέχει έναν μήνα από την προηγούμενη), όπου θα κατοχυρωθούν (με 151 ή 180 ψήφους) ποιες είναι οι τελικές προτάσεις των προς αναθεώρηση διατάξεων ή ποιες δεν θα προκριθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ενδεχομένως αρχές Μαρτίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε αυτό το στάδιο, διότι το επόμενο (την αναθεώρηση ή μη των προτεινόμενων διατάξεων) θα κριθεί στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτει χρονικά με την άλλη μεγάλη διαδικασία που είναι σε εκκρεμότητα: την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αναμένεται τον Μάρτιο αλλά ενδέχεται, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, να έρθει και λίγο πιο νωρίς, ανάλογα με τις εξελίξεις στη FYROM.
«Δηλαδή, εάν επιταχυνθούν οι εξελίξεις και δεν πάνε σε εκλογές, θα είναι δυνατόν η ελληνική Βουλή και πιο νωρίς, δηλαδή και μέσα στον Φεβρουάριο, ενδεχομένως, να ασχοληθεί με το ζήτημα της Συνθήκης των Πρεσπών», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Όσον αφορά την πρόταση Μητσοτάκη να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή σε συναινετικό πνεύμα οι βασικές προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και η επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός θα έχει εκφράσει την βούλησή του, να αποφανθεί ποιες θα υιοθετήσει ή όχι, ο κ. Βούτσης εμφανίστηκε αντίθετος: «Πιστεύω πως δεν πρέπει να ψάχνουμε για διαδικαστικές, πολιτικές πιρουέτες γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς να υποτιμώ την πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», είπε.