Το μήνυμα πως ευρω-αραβική συνεργασία προβάλλει -και μπορεί να αποτελέσει- μια άγκυρα σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο, έστειλε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου Κορυφής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η ευρωαραβική συνεργασία ίσως άργησε, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες που βλέπουμε στην περιοχή, ίσως να είχαμε κατορθώσει να παράξουμε ασφάλεια, αντί να την καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Σχοινάς, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου, ενώ παρατήρησε πως η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, εδώ και αιώνες, αποτελούν δύο τεκτονικές πλάκες της ιστορίας, οι οποίες κινήθηκαν σε διαφορετική ένταση και σε διαφορετική κατεύθυνση για πολύ καιρό.
Παρουσιάζοντας τα διδάγματα που άντλησε η ΕΕ από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, επισήμανε ότι ανέδειξαν πως η αρχή της συνεργασίας, η πίστη στη δυνατότητα και την ικανότητα ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες δικαίου είναι και τα καύσιμα που θα πρέπει να κινήσουν τη μηχανή της ευρωαραβικής συνεργασίας.
Εστιάζοντας στις «πολύ-προκλήσεις» που αντιμετώπισε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως το μεταναστευτικό, η ελληνική οικονομική κρίση, το Brexit, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός, διεμήνυσε συμπερασματικά πως αποδείχθηκε η ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει σε αυτές τις πιέσεις και ότι η συνεκτική αξία των 28 εταίρων αποδείχθηκε στην πράξη. «Ποτέ ξανά, στο βάθος αυτής της 70χρονης πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν ήταν πιο σαφές ότι οι Ευρωπαίοι είναι καταδικασμένοι από την ιστορία να συμπορευτούν. Είτε θα κολυμπήσουν μαζί είτε θα βουλιάζουν ατομικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ξετύλιξε το πλέγμα της συνεργασίας της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο. Ειδικότερα, σκιαγράφησε τρία πεδία πολυμερούς συνεργασίας της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο, «τρία θερμοκήπια, εργοτάξια πολυμερούς συνεργασίας», όπως τα χαρακτήρισε: Την Ένωση για τη Μεσόγειο, τον στρατηγικό διάλογο ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια, για τον αραβικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, προέταξε πέντε συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες «που πρέπει να χαρακτηρίζουν αυτήν την ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση και θα διαμορφώσουν το έργο μας τα επόμενα 5 χρόνια: η ενέργεια και το κλίμα, το εμπόριο, το μεταναστευτικό, η δημιουργία ενός εξωτερικού σχεδίου “Γιούνκερ” για τις εξωτερικές επενδύσεις της ΕΕ και ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της ευρωαραβικής συνεργασίας».
Μιλώντας για τη σημασία της συνόδου, τόνισε πως αποτελεί μια μοναδική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, δύο ραγδαίως μεταβαλλόμενων περιοχών της υφηλίου. Παρατήρησε πως ο κεντρικός ρόλος που οι οργανωτές του συνεδρίου έδωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα βαρόμετρο για την ολοένα αυξανόμενη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.