Με στόχο, μεταξύ άλλων, πέρα από το να κλείσει πληγές αλλά να ανοίξει κιόλας η κυβέρνηση Τσίπρα επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που προκάλεσε η δημόσια διένεξη μεταξύ του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, και του παραιτηθέντα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εμπλέκοντας τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζόρτζ Σόρος, ενώ ψηλά αναμένεται να κρατήσει και την υπόθεση της προφυλάκισης Παπαντωνίου.
Παράλληλα, μέσα από τη Συνταγματική Αναθεώρηση η κυβέρνηση διεκδικεί να δώσει την εικόνα ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιες από τις μεγάλες θεσμικές τομές και ανατροπές που είχε υποσχεθεί ήδη από το 2012 ουσιαστικά, ωστόσο η απροθυμία των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων να εμπλακούν με την όλη διαδικασία, αλλά και το γεγονός ότι εν μέσω μνημονίων και «αξιολογήσεων» η όλη διαδικασία φάνταζε έως και περιττή πολυτέλεια, η υπόθεση πήγε αρκετά πιο πίσω.
Σε μια προσπάθεια να αλλάξει τη σε βάρος του πολιτική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να καλεί όχι τους προέδρους των κομμάτων, που ενιαία μετείχαν στις τελευταίες εκλογές, αλλά ακόμη και τον Γιώργο Παπανδρέου που δεν είναι καν ο ίδιος βουλευτής ή την Κατερίνα Παπακώστα, τον Νίκο Νικολόπουλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα «καμπανάκι» προς το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, φέρνοντάς τη αντιμέτωπη με τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να υπάρξουν αντιδράσεις ώστε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να κατηγορήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι αρνούνται να μετάσχουν στην κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης.
Ακόμη δε, και στην περίπτωση που αποδεχτούν την έναρξη της συζήτησης με τη διευρυμένη αυτή σύνθεση, θα έχει καταφέρει να γείρει υπέρ του τη ζυγαριά.
Ζητάει τη συναίνεση που απέρριψε το 2014
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στους αρχηγούς των κομμάτων επιζητεί τη συναίνεση που ο ίδιος απέρριψε το 2014.
«Ο κ. Σαμαράς κρύβεται και αρνείται τον οποιονδήποτε δημόσιο διάλογο για τις επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου και γι’ αυτό καταφεύγει σε απελπισμένες προσπάθειες αλλαγής της ατζέντας, μιλώντας άκαιρα για συνταγματική αναθεώρηση, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» απαντούσε, ανάμεσα σε άλλα, τον Μάιο του 2014 ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει διακομματικός διάλογος για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, μέσω διακομματικής επιτροπής που θα αναζητούσε σημεία συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, για να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το έκανε τον Ιούλιο του 2016 όταν σε άλλη μία προσπάθειά του να αλλάξει την ατζέντα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που είχαν καταλήξει «δραματική» υποχώρηση της κυβέρνησης, το έκανε και λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 2017, απευθύνοντας πρόσκληση στη Φώφη Γεννηματά για «προοδευτική αναθεώρηση», στην προσπάθειά του να προκαλέσει ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και να αλλάξει την ατζέντα που κατέληξε σε άλλη μία επώδυνη συμφωνία με τους θεσμούς.