Oι μετανάστες για τους μετανάστες

Με 32 μικρού μήκους ταινίες φτιαγμένες από εθελοντές και πρόσφυγες στην Ελλάδα, το πρόγραμμα «Home New Home» σχολιάζει μέσα από το σινεμά το σοβαρό πρόβλημα που πλήττει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη

Τριάντα δύο μικρού μήκους ταινίες φτιαγμένες από εθελοντές και πρόσφυγες της Αττικής και της Λέσβου είναι σήμερα έτοιμες και παρουσιάζουν στιγμές από ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν μάστιγα της Γηραιάς Ηπείρου. Οι ταινίες αυτές, που από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου προβάλλονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, εντάσσονται στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Home New Home» τo οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
«Οι εικόνες που αποτυπώνονται στις ταινίες τού «Home New Home» είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος» σημείωσε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Λευτέρης Κρέτσος στην παρουσίαση του προγράμματος που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο εν λόγω υπουργείο, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, κ. Νίκου Βούτση. «Οι πρόσφυγες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας γιατί η ίδια η κουλτούρα της Ευρώπης δεν έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το ζήτημα, με συνέπεια να μην έχει περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι η συνύπαρξη αποτελεί βασική αξία της πολυπολιτισμικής διαμόρφωσης όπως και άλλων αξιών που συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Στην παρουσίαση παρέστησαν επίσης μέλη του Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ κ. Γιώργος Φλωρεντής, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ κυρία Φωτεινή Παντιώρα, ο αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης, ο υπεύθυνος της δράσης «Home New Home» κ. Κώστας Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια που στήριξαν τη δράση καθώς και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού της Μόριας στη Λέσβο κ. Γιώργος Κωφόπουλος.
Στόχος της πολιτιστικής δράσης «Home New Home», την οποία ο συντονιστής της Κ. Σπυρόπουλος χαρακτηρίζει «εργαστήριο ανταλλαγής ιδεών», είναι να εκπαιδευτούν από κοινού έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στην κινηματογραφική τέχνη, καταγράφοντας σε ταινίες βιωματικές ιστορίες προσφύγων στο μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς. «Τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και εμπεδώνουν το αίσθημα κοινωνικής συνοχής» δηλώνει η κυρία Παντώρα.
Ας σημειωθεί ότι χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία Home New Home ο κ. Φιλίπ Λεκλέρκ αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει στους πρόσφυγες να πρωταγωνιστήσουν ξανά στην ίδια τους τη ζωή και ότι στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «AJIN», μια δημιουργία των δασκάλων του δημοτικού σχολείου της Μόριας στη Λέσβο, με θέμα την εκπαίδευση μιας μαθήτριας από τη Συρία στην ίδια τάξη με τους έλληνες συμμαθητές της. Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου της Μόριας κ. Γιώργος Κωφόπουλος έκανε αναφορά στην ιστορία της ταινίας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο είναι ανοικτό στους πρόσφυγες.
Οι 32 ταινίες της δράσης θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 16, Αθήνα στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου) καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, 12 και 13 Νοεμβρίου).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.