Ως απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας εκλαμβάνεται από την αντιπολίτευση η επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να συμβάλουν ώστε να αρχίσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καμία αντίρρηση να προσέλθει σ΄αυτές τις διαδικασίες με την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι υπό αναθεώρηση προτάσεις όλων των κομμάτων να τεθούν προς συζήτηση. Με δυο λόγια να τεθούν προς συζήτηση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και η κατάργηση του ασύλου. Το ΚΙΝΑΛ προσέρχεται στη διαδικασία χωρίς όρους, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι «οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του», ενώ το Ποτάμι σημειώνει πως θα προσέλθει στη διαδικασία καθώς «είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς».
Πάντως από την αντιπολίτευση (και κυρίως από τη ΝΔ) επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να αλλάξει άρδην η πολιτική ατζέντα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κρατά ψηλά το ζήτημα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, και της επιστολής που την συνόδευε.
Στην επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων ο κ. Τσίπρας τους καλεί ανάμεσα σε άλλα: «Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας».
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Στις αρχές Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τα Χριστούγεννα, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.
Η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα αφορά αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος είναι αντίθετος με την απευθείας εκλογή του αρχηγού του κράτους.
Το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί τι ακριβώς θέλει η κυβέρνηση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. Ο κ. ο Αλέξης Τσίπρας όμως που εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο επιθυμεί να βρει μια λύση που δεν θα ενοχλεί την Εκκλησία. Ηδη τη λύση αυτή ανέθεσε να την βρει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις του δεν κάνει πλέον λόγο για διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους, αλλά για… «επαναπροσέγγιση του Κράτους με την Εκκλησία». Κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος, ενώ ρόλο θα παίξει και η καταγραφή της της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Τέλος εντύπωση προκάλεσαν οι αποδέκτες της επιστολής πρωθυπουργού. Απευθύνεται στους αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και περιλαμβάνει τόσο την Κατερίνα Παπακώστα, όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου (ως πρώην Πρωθυπουργό), ενώ αφήνει έξω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη (που διαθέτει και ευρωβουλευτή).