Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος, γνωστός από την ταινία «Κιεριον» μια από τις πρώτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου ο οποίος άρχισε να αναπτύσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960
Ο Θεος γεννήθηκε στα Άγραφα της Καρδίτσας στις 10 Οκτωβρίου 1935. Αρχισε να εργάζεται ως βαφέας σκηνικών στο θέατρο «Ακροπόλ» και κάποια στιγμή βρέθηκε στο κινηματογραφικό συνεργείο του σκηνοθέτη και παραγωγού Τζανή Αλιφέρη.
Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου.
Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ «100 ώρες του Μάη» (1963), το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τον Φώτο Λαμπρινό. Η ταινία, μια ανεξάρτητη παραγωγή, περιγράφει την πολιτική και κοινωνική διάσταση της πρόσφατης τότε δολοφονίας του βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
Το 1967, πριν από την δικτατορία της 21ης Απριλίου, ο Θέος ξεκίνησε να σκηνοθετεί την πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους, το «Κιέριον» που περιγράφει την προσπάθεια ενός δημοσιογράφου να βρει τον πραγματικό δολοφόνο ενός αμερικανού δημοσιογράφου για την οποία το παρακράτος τον κατηγορεί πως συνέργησε. Η υπόθεση έχει σαφείς αναφορές στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ το 1948.
Πολλοί μετέπειτα γνωστοί σκηνοθέτες του όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Σφήκας, ο Κώστας Φέρρης, ο Σταύρος Τορνές, η Τώνια Μαρκετάκη, ο Γιώργος Πανουσόπουλος κ.α. συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της.
Ο ερχομός της δικτατορίας διέκοψε τη δημιουργία της ταινίας και ο Θέος διέφυγε μαζί με το υλικό της αρχικά στο Παρίσι και κατόπιν στην Αγγλία. Η δικτατορία είχε απαγορεύσει την προβολή της ταινίας στην Ελλάδα αλλά το «Κιέριον» προβλήθηκε σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Ανάμεσά τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας του 1968, όπου έλαβε ειδικό βραβείο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία ο Θέος κατάφερε να ολοκληρώσει την ταινία η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας καλλιτεχνικής ταινίας στο 15ο Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ η «Φόνισσα» του στενού συνεργάτη και φίλου του, Κώστα Φέρρη, στην οποία ο Θέος είχε συμμετάσχει στη συγγραφή του σεναρίου.
Ταινίες του Θεου ήταν επίσης η «Διαδικασία» του 1976 και ο «Καπεταν Μειντανος» του 1987. Ο δύσκολος χαρακτήρας της τελευταίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλα η ταινία μεταδόθηκε το 1990 ως μίνι σειρά από την ΕΡΤ.
Ο Θέος επέστρεψε στα ντοκιμαντέρ με ένα μεσαίου μήκους για την Αποκάλυψη του Ιωάννου και τη σειρά «Ελληνισμός και Δύση» για την ΕΡΤ1. Επίσης σκηνοθέτησε κάποια επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη».
Η τελευταία ταινία του μυθοπλασίας μεγάλου μήκους ήταν ο «Ελεάτης Ξένος» του 1996.
Ο Θέος έχει συγγράψει το μυθιστόρημα «Μανιάκ Μπέης» και δίδαξε κινηματογράφο στη σχολή της Ευγενίας Χατζίκου.
«Ο Δήμος Θέος με την ζωή του, το έργο και την δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου που οι αρετές του σπανίζουν διαρκώς στις μέρες μας» αναφερει σε ανακοινωση της η Εταιρεια Σκηνοθετων.
Η νεκρώσιμος ακολουθία του θα γίνει την Τρίτη 30 Οκτωβρίου από το Νεκροταφείο Βύρωνα στις 12.30.