Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας προσφέρει μια πρώτη εικόνα για το τι πρόκειται να δεις, προτού ξεκινήσει και γνωρίζεις πάνω κάτω τι να περιμένεις όταν ο διαιτητής σφυρίξει τη σέντρα στην αναμέτρηση. Όμως σε ένα παιχνίδι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο, καθώς είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί σε ένα Clasico. Όποια κι αν είναι η κατάσταση της Ρεάλ, όσο καλή κι αν είναι η Μπαρτσελόνα, όποιες διαφορές και να υπάρχουν σβήνονται και είναι αδύνατον να αναλύσει κανείς ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι.
Παρόλα αυτά η Marca έκανε μια εκπληκτική παρουσίαση του αποψινού ντέρμπι των δύο κορυφαίων συλλόγων της Ισπανίας (και όχι μόνο), αναλύοντας πραγματικά κάθε πτυχή και κάθε πλευρά του Clasico. Από τους σκόρερ και τον τρόπο σκοραρίσματος, μέχρι την επιρροή κάθε ποδοσφαιριστή. Η ισπανική ιστοσελίδα ανέλυσε κάθε «χιλιοστό» του σημερινού ματς και ουσιαστικά έδωσε μια ιδανική και πλήρη εικόνα για το τι να περιμένει κανείς από τους μπλαουγκράνα και τους μερένχες στο χορτάρι του Καμπ Νου, ενώ είναι χαρακτηριστική στατιστικά η απουσία του Λιονέλ Μέσι όπως δείχνουν και τα γραφήματα παρακάτω.
Η ανάλυση των στατιστικών της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ και τα δεδομένα για κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά
Η Marca με μια κατατοπιστικότατη εικόνα δείχνει την «ραδιογραφία» τόσο της Μπαρτσελόνα, αλλά και της Ρεάλ, δείχνοντας όπως θα δείτε παρακάτω τους πρώτους σκόρερ κάθε ομάδας, τα ποσοστά ευστοχίας του κάθε ποδοσφαιριστή, τις ασίστ, γραφήματα που αποδεικνύουν τους παίκτες που κάνουν τη διαφορά, ενώ γίνονται και συγκρίσεις των ομάδων αλλά και των δύο σταρ. Του πρώτου σκόρερ των μπλαουγκράνα, Λιονέλ Μέσι και του αντίστοιχου της βασίλισσας που είναι ο ανανεωμένος φέτος Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά με λιγότερη ευστοχία, λιγότερες προσπάθειες και λιγότερα γκολ από τον Αργεντινό σούπερ σταρ της Μπάρτσα. Φυσικά η παρακάτω εικόνα δείχνει και το μέγεθος της απώλειας του Μέσι για την Μπαρτσελόνα και το παιχνίδι της, αλλά και το πως έχει σκοράρει η κάθε ομάδα το κάθε της γκολ.
Ο τύπος των γκολ που σκοράρουν και δέχονται
Ξεκινώντας από τα τέρματα που σκοράρουν ή δέχονται οι δύο ομάδες, η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει 10 γκολ περισσότερα από την αντίπαλο της. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων έγκειται στα γκολ που σημειώθηκαν από τις οργανωμένες επιθέσεις, καθώς η Μπάρτσα έχει σκοράρει 14 και η Ρεάλ μόλις 5. Σε μη οργανωμένες επιθέσεις, η ομάδα του Λοπετέγκι δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει, πέρα από τα τρία τέρματα που σημείωσε από πέναλτι, ενώ αντίθετα η ομάδα του Βαλβέρδε έχει ήδη σκοράρει 6 γκολ από μη οργανωμένες επιθέσεις. Όσον αφορά τα τέρματα που έχουν δεχτεί οι δύο ομάδες η Ρεάλ έχει το πλεονέκτημα έχοντας «φάει» 9 γκολ, ενώ η Μπαρτσελόνα 11. Παρακάτω υπάρχει ο πίνακας με τα συνολικά γκολ που σκοράρουν οι δύο αντίπαλοι, δίπλα τα τέρματα που δέχονται, αλλά και οι θέσεις που έρχονται τα τέρματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο δεύτερο μισό του πίνακα φαίνονται οι αριθμοί σε μη οργανωμένες επιθέσεις.
Αποτελεσματικότητα των επιθέσεων
Αν αναλύσουμε τον τρόπο που επιτίθενται Μπαρτσελόνα και Ρεάλ τότε θα βρούμε δύο τελείως διαφορετικά στοιχεία. Οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκινούν τις επιθέσεις τους από τον άξονα τόσο σε οργανωμένες επιθέσεις αλλά και σε αντεπιθέσεις συγκεντρώνοντας μάλιστα ακόμα περισσότερη πίεση στον χώρο του κέντρου. Από την άλλη οι παίκτες του Χουλέν Λοπετέγκι στοχεύουν και επιτίθενται από την αριστερή πλευρά κυρίως και από εκεί κάνουν τις περισσότερες οργανωμένες επιθέσεις τους, ενώ φορτώνουν πρώτα την αριστερή πλευρά και μετά τη δεξιά, ουσιαστικά ακολουθώντας τελείως διαφορετικό τρόπο επιθέσης σε σχέση με τους μπλαουγκράνα. Φυσικά οι αναλογίες έχουν μικρή διαφορά όμως είναι μια απόδειξη του τρόπου παιχνιδιού των δύο ομάδων και ο τρόπος κυριαρχίας της καθεμίας.
Κατανομή των γκολ που πετυχαίνουν ανά λεπτό
Το γεγονός που οι περισσότεροι δίνουν προσοχή ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι ότι η βασίλισσα δεν έχει καταφέρει ακόμα να σκοράρει πριν το 15ο λεπτό και το πιο γρήγορο τέρμα της φέτος είναι στο 17ο λεπτό. Αντιθέτως οι Καταλανοί στα πρώτα 15 λεπτά σκοράρουν 3 τέρματα, αλλά δέχονται επίσης άλλα τόσα, ενώ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους συμβαίνει εκ νέου το ίδιο. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι μερένχες στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου σκοράρουν 4 τέρματα και δεν δέχονται κανένα, ενώ στο διάστημα 15-30 δέχεται 4 γκολ φέτος. Γενικότερα η βασίλισσα στο δεύτερο ημίχρονο έχει δεχτεί μόλις ένα τέρμα, ενώ οι μπλαουγκράνα τέσσερα. Το χειρότερο χρονικό σημείο της Μπαρτσελόνα είναι αναμφίβολα το διάστημα 30-45, όπου σκοράρει μόλις ένα τέρμα και δέχεται τρία, ενώ και σε αυτή την στατιστική κατηγορία φαίνεται άλλη μια διαφορά μεταξύ των δύο.
Οι παίκτες που έχουν συμμετοχή στα περισσότερα τέρματα της ομάδας τους (γκολ και ασίστ)
Στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία φαίνεται πως η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρο πρόβλημα στο Clasico, με δεδομένη την απουσία του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει συμμετοχή στα περισσότερα τέρματα (12) της ομάδας του και ο τραυματισμός του είναι μείον ένας πονοκέφαλος για τον Λοπετέγκι. Παρόλα αυτά η παρουσία του Λουίς Σουάρες εφιστά προσοχή για τον Ισπανό κόουτς. Από την άλλη η Ρεάλ έχει τους Καρίμ Μπενζεμά και Γκάρεθ Μπέιλ με συμμετοχή σε 5 τέρματα και αμέσως μετά είναι ο Σέρχιο Ράμος (2), δείγμα της κακής επιθετικής λειτουργίας της βασίλισσας που είχε 0 γκολ σε 481 λεπτά.
Οι συχνότεροι συνδυασμοί μεταξύ δύο παικτών
Το ρεσιτάλ της Marca για την ανάλυση του Clasico συνεχίζεται με τους παίκτες που συνδυάζονται πιο συχνά στο παιχνίδι της κάθε ομάδας, με το δίδυμο του Σέρχι Ρομπέρτο και του Ιβάν Ράκιτιτς να είναι καταλυτικό στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Κροάτης είναι ο παίκτης που όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα πρέπει να ανακόψει η Ρεάλ, καθώς είναι ο πλέον συνδυαστικός ποδοσφαιριστής της ομάδας της Καταλονίας. Αντίθετα στη βασίλισσα το ζευγάρι του Σέρχιο Ράμος και του Τόνι Κρος είναι αυτό που συνεργάζεται καλύτερα από το καθένα, ενώ και οι δύο παίκτες είναι αυτοί που ουσιαστικά πρέπει να απομονώσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε γιατί περνάει περισσότερο η μπάλα από τα πόδια τους.
Αποτελεσματικότητα των επιθέσεων του αντιπάλου
Στην ενότητα αυτή και οι δύο έχουν κοινά στοιχεία. Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης δέχονται περισσότερες επιθέσεις από τη δεξιά πλευρά της άμυνας τους, ενώ στις αντεπιθέσεις η βασίλισσα εκμεταλλεύεται στο έπακρον την αριστερή πλευρά και τον Μαρσέλο που κρατάει πολύ χαμηλά τον προσωπικό του αντίπαλο. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και στην Μπαρτσελόνα με τον Ζόρντι Άλμπα στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ και οι δύο αντίπαλοι πάνω κάτω δέχονται τις ίδιες αντεπιθέσεις. 138 οι μπλαουγκράνα και 139 οι μερένχες.
Οι παίκτες με τη μεγαλύτερη επίδραση και τις περισσότερες ντρίμπλες
Η Μπαρτσελόνα έχει την ατυχία ο παίκτης της με τη μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι της εδώ και πολλά χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι να απουσιάζει από το σημερινό Clasico. Ο Αργεντινός επιθετικός είναι με διαφορά ο πιο επιδραστικός και από τις δύο ομάδες, αλλά και ο παίκτης με τις περισσότερες ντρίμπλες και χωρίς αμφιβολία η απουσία του θα είναι καταλυτική για τους μπλαουγκράνα, αλλά και πολύ καλή για τη βασίλισσα, η οποία έχει τον Λούκα Μόντριτς στην αντίστοιχη κατηγορία ως πρώτο.
Η απουσία του Μέσι καταλυτική στη δημιουργία γκολ και φάσεων
Η δημιουργία φάσεων είναι μια κατηγορία που οι δύο ομάδες όπως είναι λογικό ξεχωρίζουν με τα επιθετικά όπλα που διαθέτουν. Όμως και σε αυτή την κατηγορία η Μπαρτσελόνα μετράει το πλήγμα της απώλειας του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος είναι ο πλέον ικανότατος σκόρερ της ομάδας και σίγουρα η απουσία του επηρεάζει το επιθετικό πλάνο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Από την άλλη η Ρεάλ θα είναι πάνοπλη επιθετικά και ξεκινάει με ένα μικρό προβάδισμα. Την απουσία του σούπερ σταρ των Καταλανών.
Τα κόρνερ και οι εκτελέσεις
Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι δύο από τις τρεις ομάδες του ισπανικού πρωταθλήματος που κερδίζουν τα περισσότερα κόρνερ, όμως ο τρόπος που γίνεται και στις δύο είναι εντελώς διαφορετικός. Από τα 56 κόρνερ που έχει κερδίσει η Μπαρτσελόνα, 19 από αυτά είναι κοντινά, ενώ η Ρεάλ έχει εκτελέσει μόλις 9 με αυτόν τον τρόπο. Η βασίλισσα προτιμά χαμηλές εκτελέσεις κόρνερ καθώς μετρά 18 με αυτόν τον τρόπο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι μπλαουγκράνα αποφεύγουν εκτελέσεις στο ύψος του πέναλτι (5), ενώ στην μικρή περιοχή δοκιμάζουν αρκετά (17). Η Ρεάλ είναι εντελώς αντίθετη με 13 εκτελέσεις στο ύψος του πέναλτι και 9 στη μικρή περιοχή, ενώ μόνο η Μπαρτσελόνα έχει πετύχει γκολ από κόρνερ (2).