Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό της Παρασκευής.
Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.
Έλεγχοι στο λιμάνι
Εν τω μεταξύ με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούνται ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.
Ενα άκρως εντυπωσιακό βίντεο δημοσίευσε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, το οποίο και δείχνει την πορεία που έκανε το τσουνάμι μετά τον μεγάλο σεισμό στη Ζάκυνθο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος το κύμα έφτασε στην Ιταλία μέσα σε 56 λεπτά.
Εντυπωσιακό βίντεο
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Σ. Αρναούτογλου το τσουνάμι έφτασε στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο μετά από 26 λεπτά, αγγίζοντας και τα 20 εκατοστά. Στη συνέχεια, «56 λεπτά περίπου μετά τον σεισμό, τα κύματα απο το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.
«Αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα», σημειώνει ο Σ. Αρναούτογλου.
«Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας. Στο παρελθόν, ως αποτέλεσμα ισχυρών σεισμών, υπήρξαν αρκετά τσουνάμι, όπως αυτό το 365 μ.Χ., το οποίο ξεκίνησε από την Κρήτη και το οποίο κατέστρεψε την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου προκαλώντας παράλληλα χιλιάδες θανάτους σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2015, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,5 κοντά στη νήσο Λευκάδα που δημιούργησε επίσης ένα μικρό τοπικό τσουνάμι», αναφέρει ο μετεωρολόγος.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τους μετασεισμούς
Οι κάτοικοι του νησιού ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακής καθώς οι σεισμικές δονήσες συνεχίστηκαν και το Σάββατο, μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Ζάκυνθο την Παρασκευή.
Μέχρι το Σάββατο το πρωί είχαν καταγραφεί πάνω από 60 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ, με την μετασεισμική ακολουθία ωστόσο να εξελίσσεται ομαλά, ενώ όπως σημειώνουν ειδικοί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της Ζακύνθου.
Πιο συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.
Οι κάτοικοι του νησιού, πάντως, πέρασαν τη νύχτα σε επιφυλακή, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος – όπως επισημαίνουν – για την εκτόνωση του φαινομένου.
Οι επιστήμονες θα εγκαταστήσουν δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.