«Οι δορυφόροι είναι πολύ ψηλά, δεν μπορούμε να βρούμε με τέτοια δεδομένα την εστία της πυρκαγιάς κι έχουμε απόκλιση 1500 μέτρων στις εκτιμήσεις μας…»
Σε αυτήν παραδοχή προχώρησε σε κατάθεσή του- στις αρχές Αυγούστου – υπεύθυνος εξέτασης δορυφορικών δεδομένων που προχωρά σε σχετικές ενημερώσεις στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Η κατάθεσή του, που αποκαλύπτει «Το Βήμα» διαψεύδει πλέον απολύτως όσα μνημονεύθηκαν στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι για δύο εστίες φωτιάς που φέρεται να είχαν εντοπισθεί δορυφορικά στην Πεντέλη.
Η ανεύρεση τάχα, μέσω δορυφόρου, αυτών των δύο «εστιών» στήριξε για αρκετά 24ωρα το κυβερνητικό σενάριο για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών» πίσω από την πύρινη λαίλαπα και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι. Όμως η περαιτέρω έρευνα ανέδειξε αρχικά ότι η εστία ήταν μόνο μία, βρισκόταν σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων δυτικότερα από τις «εστίες» που παρουσιάσθηκαν στην συνέντευξη Τύπου. Καθώς κι ότι ο εμπρηστής που τάχα έκρυβε τα ύποπτα συμφέροντα, ήταν ένας 65χρονος ιδιοκτήτης κατοικίας στο Νταού Πεντέλης που θέλησε να κάψει εκείνη την ημέρα τα κλαδιά από τον κήπο του. Παρόμοια αμφιλεγόμενα στοιχεία παρουσιάσθηκαν και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Κινέττα όπου εμφανίσθηκαν από δορυφορικές «αναλύσεις» τάχα 13 ταυτόχρονες εστίες της πυρκαγιάς (σσ: στηρίζοντας πάλι το σενάριο των σκόπιμων ενεργειών). Όμως τελικώς αποδείχθηκε ότι η εστία της πυρκαγιάς στην Κινέττα ήταν μόνο μία και η φωτιά αποδίδεται σε κολόνα της ΔΕΗ σε δύσβατη ορεινή περιοχή.
Ένα τελικό πλήγμα σε όσα μνημονεύθηκαν σ εκείνη την συνέντευξη Τύπου για τον δορυφορικό εντοπισμό των …ταυτόχρονων πολλαπλών εστιών κλπ, φαίνεται να διαψεύδεται από την κατάθεση που έδωσε στις 3 Αυγούστου σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προϊστάμενος ερευνών και ειδικός αναλυτής δορυφορικών καταγραφών.
Όπως ανέφερε λοιπόν «με δεδομένο όλους τους περιορισμούς που μπορεί να έχει μια δορυφορική παρατήρηση όσον αφορά τον χώρο και τον χρόνο που μπορεί να συμβαίνει το γεγονός, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι δορυφόροι βρίσκονται σε 36.000 χιλιόμετρα και οι συνθήκες οι μετεωρολογικές νεφοκάλυψη δεν ευνοούν πάντα στην παρατήρηση ενώ απ ότι γνωρίζω η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 16.49 ώρα της αυτής ημερομηνίας.
Η δική μου επιστημονική άποψη και της ομάδας μου είναι ότι αφορούσε σε ένα σημαντικό , δυνατό και ραγδαίο γεγονός το οποίο κινήθηκε με μεγάλη κατευθυντικότητα ανατολικά προς τις περιοχές που επλήγησαν λόγω της έντασης , του ισχυρού δυτικού ανέμου που δεν άφηνε σημαντικά περιθώρια αντίδρασης στον αστικό ιστό .
Η δορυφορική παρατήρηση μας δείχνει με σχετική βεβαιότητα την περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η εκδήλωση του γεγονότος και η επέκταση αυτού με θέση σφάλματος 1500 μέτρα , εκτιμημένου σε μια κατ αρχήν δορυφορική παρατήρηση αρχική ανάλυσης 3,5Χ3,5 χιλιόμετρα. Θέλω να επισημάνω ότι η δορυφορική μας ανάλυση δεν μας επιτρέπει να δούμε το αρχικό σημείο έναρξης με όλους τους περιορισμούς που προανέφερα …»
Σημειώνεται ότι η αναφερόμενη απόκλιση των 1500 μέτρων μπορεί να «μετακινεί» την εστία της πυρκαγιάς –λόγω των μικρών αποστάσεων στη περιοχή Ραφήνας –Ματιού κλπ μέχρι και κοντά στην θάλασσα κι επιβεβαιώνει τα λάθη και τη ασάφεια των στοιχείων που παρουσιάσθηκαν στην συνέντευξη Τύπου .