Το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω του το χτύπημα του «εγκέλαδου» στη Ζάκυνθο σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο αλλά και στο λιμάνι όπου έχει καταγραφεί μία μεγάλη ρωγμή, καταγράφουν τα τεχνικά κλιμάκια του νησιού.
Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο του νησιού προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι από μηχανικούς σε σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και καταστήματα. Μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.54 τα ξημερώματα – ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες όπως στη Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη – έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, κάποιοι από τους οποίους ήταν ισχυροί.
Η Ζάκυνθος, όπως τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού Παύλος Κολοκοτσάς άντεξε καθώς έχει θωρακιστεί αντισεισμικά μετά το μεγάλο σεισμό του 1953. Ωστόσο, παρά την σημαντική αντισεισμική θωράκιση δεν έλειψαν οι ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και μία καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.
Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί ζημιές σε στην περιοχή των Λαγκαδακίων, σε ένα ακατοίκητο σπίτι στην βόρεια πλευρά του νησιού στον Άγιο Κήρυκα, ενώ από το σεισμό πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε καταστήματα και σπίτια. Αυτή την ώρα τεχνικά κλιμάκια με μηχανικούς σπεύδουν σε περιοχές όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα με ρωγμές σε σπίτια, όπως στο Λαγανά και τον Άγιο Σώστη.
Ζημιές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκτιμηθεί, υπάρχουν στο καστρομοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο Σταμφάνι Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη
Ο σεισμός εκτός από την Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έγινε επίσης αισθητός και σε χώρες όπως στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.
Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.
Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.
Καθησυχαστική η τοπική αυτοδιοίκηση
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ζακύνθου Π.Κολοκότσας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:54 την Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του νησιού.
Ο δήμαρχος Ζακύνθου τόνισε ότι το νησί άντεξε, καθώς υπάρχει αντισεισμική προστασία.
Όπως τόνισε ο κ. Κολοκότσας δεν υπάρχει πανικός μεταξύ των κατοίκων. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για τις πρώτες δύο ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά πλέον η ηρεμία επανέρχεται στο νησί, όπως επισήμανε ο δήμαρχος.
«Οι κάτοικοι είναι καλά και στις υποδομές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα λειτουργούν» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου ο κ. Λ. Νιοτόπουλος. Όπως επισήμανε, κλιμάκια των υπηρεσιών είναι στους δρόμους του νησιού προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να συμβάλλουν στο να μην επικρατήσει πανικός μεταξύ των κατοίκων.
Ωστόσο για προληπτικούς λόγους κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων.
Ο λιμενάρχης Ζακύνθου Αθανάσιος Σιούτης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, το λιμάνι μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, η διασύνδεση με την Κυλλήνη δεν έχει πρόβλημα και τα πρώτα πρωινά δρομολόγια θα εκτελεστούν όπως είναι προγραμματισμένο.
Περιμένουμε μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 Ρίχτερ εκτιμά ο καθηγητής Ευ. Λέκκας
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε, πάντως, ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 5,8 ή 5,9 Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, τέτοιας έντασης μετασεισμοί θα είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο αισθητοί από ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ήδη, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ από το ίδιο επίκεντρο, μετά την κύρια δόνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ήταν ευτύχημα που εκτονώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας του ισχυρού σεισμού στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ζακύνθου και κυρίως προς την πλευρά της Ιταλίας.
Ρωγμή στο λιμάνι και πτώση βράχων – Σοβαρές ζημιές στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια
Οι σημαντικότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο λιμάνι της πόλης, καθώς και στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Επίσης έχει καταγραφεί κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια και κτίρια κυρίως στην περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σώστη, στα νότια του νησιού, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ρωγμή που έχει σημειωθεί στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι η πρώτη φορά και αποτελεί σημάδι κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του. Παρ’όλα αυτά οι ζημιές δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς η διασύνδεση με την Κυλλήνη δεν διακόπτεται, όπως διαβεβαίωσε ο λιμενάρχης Ζακύνθου, Αθανάσιος Σιούτης.
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια. Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.
Από την κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου δεν σημειώθηκαν περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα.
Ωστόσο, πλήρης εικόνα για τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί ο ισχυρός σεισμός θα υπάρξει με το πρώτο φως της ημέρας, όταν στους δρόμους του νησιού θα βγουν τα συνεργεία μηχανικών. Από την εικόνα που υπάρχει, πάντως, στις υπηρεσίες του νησιού και που έχει καταγραφεί στη διάρκεια των περιπολιών ολόκληρη τη νύχτα, η Ζάκυνθος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Αν και το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι μετά τον σεισμό, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, ωστόσο η βλάβη αποκαταστάθηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποια σημεία της πόλης εντός περίπου δύο ωρών.
Ζημιές και στην Ηλεία – Κατέρρευσε μάντρα, ρωγμές σε υδραγωγείο
Ζημιές προκλήθηκαν και σε περιοχές της Ηλείας από την την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.