Το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου, χιλιάδες οδηγοί σε όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «12ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».
Η εκδήλωση διενεργήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο, για 12 η συνεχή χρονιά, ταυτόχρονα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με τη συμμετοχή 31 χώρων διασκέδασης σε 30 πόλεις της Ελλάδας: Aθήνα (Χαλάνδρι, Πειραιάς), Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Φλώρινα, Αμύνταιο, Άργος, Ναύπλιο, Χίος, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Λαμία, Μεσολόγγι, Κόρινθος, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Αίγιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Μέγαρα, Κομοτηνή, Ρέθυμνο, Άρτα, Χανιά, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Αλιβέρι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «καθ’ όλη τη διάρκεια της Δράσης, από την προετοιμασία μέχρι την υλοποίησή της, πάνω από 900.000 άτομα έλαβαν το μήνυμα της βραδιάς: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας». Ένα μήνυμα πολύ σημαντικό, ένα μήνυμα που σώζει ζωές, και το οποίο στάλθηκε με δυναμικό τρόπο από τους 500 εθελοντές του Δικτύου του Ι.Ο.ΑΣ., οι οποίοι ανέλαβαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ στην περίπτωση που θα αναλάμβαναν το ρόλο του «οδηγού της παρέας». Ταυτόχρονα ενημέρωναν και όσους δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης ότι δεν θα πρέπει να επιβιβάζονται σε αυτοκίνητα ή δίκυκλα των οποίων οι οδηγοί είχαν καταναλώσει αλκοόλ, αλλά και να δίνουν τη σημαντική αυτή συμβουλή σε όσους περισσότερους μπορούν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα από τις περιοχές που συμμετείχαν στη δράση, περίπου 2.000 νέοι φόρεσαν το αναγνωριστικό βραχιολάκι αποδεχόμενοι την πρόσκληση να γίνουν οι «ήρωες της βραδιάς». Το 65% ήταν άνδρες και το 35% γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών.
Το 88% των «Οδηγών της Παρέας» βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα. Αντίθετα, 1 στους 8 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 66% άντρες και 34% γυναίκες. Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου προέτρεπαν τους οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ να μην οδηγήσουν οι ίδιοι, παρά να επιστρέψουν στο σπίτι τους με τα ΜΜΕ ή να καλέσουν ταξί.
Οι περισσότεροι «ήρωες της βραδιάς», ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε πόλη, καταγράφηκαν σε Λαμία, Κομοτηνή, Άρτα και Αίγιο ενώ, αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά οδηγών που είχαν καταναλώσει αλκοόλ εντοπίστηκαν σε Σέρρες, Χανιά, Αμύνταιο και Κόρινθο. Και σε άλλες πόλεις, όμως, δεκάδες οδηγοί βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, παρόλο που είχαν αναλάβει την υποχρέωση να οδηγήσουν την παρέα τους στο σπίτι με ασφάλεια. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός καθώς 1 από τις 3 βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων συμβάντων και 1 από τους 4 θανάτους στο δρόμο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η 12 η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας, υπό την αιγίδα των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Ελλάδας.