Καμία παράταση δεν μπορεί να δοθεί στη λειτουργία των τριών ρυπογόνων θερμικών σταθμών παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε Αθερινόλακκο, Λινοπεράματα και Χανιά (περιλαμβάνουν 27 ατμοηλεκτρικές μονάδες, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820 MW), παρά τα όσα διεμήνυε η κυβέρνηση. Τη συγκεκριμένη αναφορά κάνει ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, απαντώντας τη Δευτέρα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το άρθρο 34 (παράγραφος 1) της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές (2010/75/ ΕΕ), οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν πέραν αυτής της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μετά την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Σήμερα οι μονάδες καύσης της Κρήτης λειτουργούν εκπέμποντας ρύπους πάνω από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια, διότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε και πήρε εξαίρεση έως το τέλος του 2019, με το σκεπτικό ότι αποτελούν τμήμα ενός μικρού απομονωμένου συστήματος, το οποίο από το 2020 θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Όμως, το έλλειμμα ισχύος δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Οσο για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, έχει μπλέξει στα γρανάζια των Βρυξελλών που, όπως διαφαίνεται, στηρίζουν την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Euroasia Interconnector ως φορέα του έργου και όχι την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», στην οποία ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει ποσοστό τουλάχιστον 51%. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν χθες κύκλοι του Διαχειριστή, η Κομισιόν προσπαθεί να παρέμβει σε εμπορικά ζητήματα, προτάσσοντας ουσιαστικά τις θέσεις του Euroasia Interconnector.
Πάντως, ο Κανιέτε στην απάντησή του σχολιάζει ότι η Επιτροπή κινείται σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI). «Το έργο προτάθηκε να ενταχθεί στα PCI από την Euroasia Interconnector Ltd, η οποία ως εκ τούτου είναι ο ανάδοχος του έργου. Ο ανάδοχος συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των διαδικασιών για τα PCI και έως σήμερα το έργο έχει λάβει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες από το πρόγραμμα Συνδέοντας την Ευρώπη», σημειώνει ο ευρωπαίος Επίτροπος. Και προσθέτει: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει τον κρίσιμο χαρακτήρα της ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης, καθώς και την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και ειδικότερα του τμήματος Αθήνας – Κρήτης και να διασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και οικονομικά προσιτή για τους πολίτες».
Ολο και πιο κοντά στις εκλογές η πώληση των λιγνιτών
Αντιμέτωπος με την προεκλογική περίοδο κινδυνεύει να βρεθεί ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες, αν και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV, Μελίτη Ι και άδεια για Μελίτη ΙΙ).
Όπως έγινε χθες Τρίτη γνωστό, η επιχείρηση ζήτησε και πήρε από την Κομισιόν παράταση ενός μήνα για την προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών όσον αφορά στη διαδικασία αποεπένδυσης των μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, η οποία εκπνέει (μετά την πρώτη παράταση που είχε δοθεί) στις 7 Νοεμβρίου.
Η παράταση θεωρήθηκε επιβεβλημένη αφενός προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα έως ότου η Κομισιόν εγκρίνει τη χορήγηση Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες και μέχρι να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Αφετέρου, θεωρήθηκε ότι απαιτείται ένα περιθώριο χρόνου ώστε οι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναπροσαρμόσουν τις προσφορές τους στη βάσει των νέων αλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, για την κατάργηση του τέλους λιγνίτη και της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ).
Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, τελικά δεν εγκρίθηκε η εισήγηση για τα σχέδια των συμβάσεων αγοραπωλησίας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων. Αν και έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση, τελικά λόγω της νέας παράτασης, όλες οι διαδικασίες που αφορούν την αποεπένδυση της επιχείρησης προωθήθηκαν για το το επόμενο ΔΣ της επιχείρησης.