Ρώτησα έναν πεπειραμένο πολιτικό πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από σχεδόν τέσσερα έτη εξουσίας να διατηρεί ένα υπολογίσιμο μέρος των δυνάμεών του, σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις. Και ο πολιτικός αυτός (πρώην υπουργός που έχει αποσυρθεί προσωρινά από την πολιτική) μου έδωσε την παρακάτω απάντηση, με τη σημείωση ότι τα στοιχεία είναι πραγματικά.
nnn
Ενας οικογενειάρχης (το όνομα και τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) με τρία παιδιά δηλώνει στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 2.000 ευρώ. Με τα 2.000 ευρώ που δηλώνει ως εισόδημα έχει, βάσει των νόμων που ψηφίστηκαν, τα παρακάτω οφέλη: 2.937 ευρώ ως κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, 2.980 ευρώ εισόδημα για τρία παιδιά, 1.317 ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα, σύνολο δηλαδή 7.234 ευρώ που εισπράττει σύμφωνα με τα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί το επίδομα ενοικίου (που σίγουρα εισπράττει), το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ – μας κάνουν περίπου 9.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή κάπου 750 ευρώ τον μήνα εισπράττει ο οικογενειάρχης αυτός και χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Εχεις, μου λέει ο εν λόγω πολιτικός, καμιά αμφιβολία τι ψηφίζει ο ανωτέρω οικογενειάρχης; Εκτός εάν πεισθεί ότι και η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει αυτά τα επιδόματα. Και να σκεφτείτε ότι χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Με αυτά τα επιδόματα κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του. Χαίρε Ελλάδα των επιδομάτων, αντί της Ελλάδας της παραγωγής.
Η εκδίκηση του Τσακαλώτου
Εντύπωση προκάλεσε η στήριξη που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) στον Πάνο Καμμένο σε εκείνη τη θυελλώδη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στον καβγά δηλαδή του κ. Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά. Ρώτησα έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών γιατί έγινε αυτό, τη στιγμή που ο κ. Τσακαλώτος υποτίθεται ότι ηγείται της ομάδας «53+», η οποία δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας και ιδού τι μου απάντησε:
nnn
«Μην ξεχνάς ότι στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, αυτή με υπουργό Οικονομικών τον περιβόητο Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ευκλείδης ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Είχε δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος του είχε κάνει τη ζωή ποδήλατο». Ναι, έτσι ακριβώς μου το είπε, με την προσθήκη ότι ποτέ από τότε οι σχέσεις Κοτζιά – Τσακαλώτου δεν βρέθηκαν σε καλό σημείο. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών πήρε, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, την εκδίκησή του.
Γερουλάνος: Δεν με ενοχλεί η αστική καταγωγή μου
«Κι εγώ έχω φοβηθεί στο κέντρο της Αθήνας, όπως όλοι» παραδέχεται ο Παύλος Γερουλάνος, υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ (και πιθανότατα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) στη δημαρχία της Αθήνα. Εκανε μία βόλτα με το επιτελείο του στην Αθήνα  ξεκινώντας από την πλατεία Βικτωρίας και τον ρώτησα τι του έκανε εντύπωση: «Μια γριούλα που μου είπε ότι γνωρίζει τον προπάππο μου, τον Μαρίνο Γερουλάνο, και ότι μοιάζω πολύ σε αυτόν». Και αφού μου διηγήθηκε αυτά, τον ρώτησα τι έχει να πει για τον αστικό προεκλογικό αγώνα που πρόκειται να δοθεί ανάμεσα σε αυτόν και στον Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και ιδού τι απάντησε: «Δεν με ενοχλεί η αστική καταγωγή μου. Δεν μπορώ και δεν θέλω να την κρύψω» μου είπε. Πάντως αποφεύγοντας να σχολιάσει άμεσα τον Κώστα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ καυτηριάζει τις συμφωνίες «που γίνονται κάτω από το τραπέζι και μοιράζουν αρμοδιότητες».
nnn
Το σύνθημά του είναι «Η Αθήνα είσαι εσύ. Ξεκινάμε!», ρίχνοντας το βάρος του στον πολίτη, τον οποίο και καλεί να «γράψουν μαζί την επόμενη σελίδα». Ηδη στα πρώτα φυλλάδια που έχει εκδώσει και στα e-mails που στέλνει κυριαρχεί το ερώτημα «Εσύ τι θα άλλαζες στην πόλη;».
Η πρώτη σύσκεψη για τα μυστικά κονδύλια
Κρατώντας το σακάκι ανά χείρας και με σηκωμένα τα μανίκια από το λευκό του πουκάμισο, συνοδευόμενος από τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα πέρασε την Τρίτη το πρωί για πρώτη φορά μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά την πύλη του υπουργείου Εξωτερικών. Και έμεινε εκεί επί 2,5 ώρες πίνοντας μόνον ένα εσπρεσάκι. Τον υποδέχθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος και αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω (διότι υπάρχουν και απόρρητα ζητήματα που έχουν συζητηθεί) είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα, δηλαδή Κυπριακό, Σκοπιανό, Τουρκία, Αλβανία. Εδωσε τις κατάλληλες εντολές, είπε ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου (υπό τον Ροζάκη) και αποχώρησε. Μαθαίνω όμως ότι τον κ. Τσίπρα προβληματίζουν τα μυστικά κονδύλια και πώς αυτά θα πρέπει να διαχειρίζονται καθώς και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών. Και κάτι ακόμα. Δεν πρόκειται να δώσει, όπως μαθαίνω, πρόσθετα καθήκοντα στον διπλωματικό του σύμβουλο κ. Καλπαδάκη, καθότι έκρινε πως η εργασία στο διπλωματικό του γραφείο στο Μαξίμου είναι εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη.
Φταίνε ο Ξανθός και ο Πολάκης
Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη (με την οποία συμπορεύονταν μέχρι και τις εκλογές του 2014), χρεώνει η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών (ΑΜΓ), τη δραματική συρρίκνωση του ποσοστού της στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), στις οποίες απέσπασε εντυπωσιακή νίκη ο Γιώργος Πατούλης (με 52%). Το ΑΓΜ στις προηγούμενες εκλογές είχε αναδειχθεί δεύτερη παράταξη με ποσοστό 15%, ενώ τώρα έλαβε μόλις 8%.
Αντιγράφει ο Ρουβίκωνας;
Με έναν… μαθητή που πιάστηκε εν ώρα αντιγραφής συνέκρινε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τον Ρουβίκωνα, με αφορμή την κατάληψη χώρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ο Ρουβίκωνας είναι σαν «μαθητής που πιάνεται να αντιγράφει». Την ίδια ώρα, όσους θεωρούν ότι χρειάζεται παρέμβαση της αστυνομίας στη Φιλοσοφική είναι, όπως είπε, σαν «τον πατέρα που λέει στο παιδί «θα φωνάξω τον μπαμπούλα»». Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, κατηγόρησε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων διότι καλούσε την Πολιτεία να παρέμβει στη Φιλοσοφική Σχολή. Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε…