Με τη συνήθη προχειρότητα και επιπολαιότητα που διακρίνει όλη την πορεία αυτής της κυβέρνησης, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ.Κοτζιάς, άνοιξε το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, προκαλώντας μιας, αχρείαστη για την περίοδο που διανύουμε, ένταση με την Τουρκία.Όπως και στην ιστορία της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, η κυβέρνηση και ο κ.Κοτζιάς, λειτουργούν με τα δικά τους καιροσκοπικά κριτήρια, χωρίς καμιά στοιχειώδη συνεννόηση, ούτε καν ενημέρωση, με την αντιπολίτευση.
Μόνο που η εξωτερική πολιτική ,ιδιαίτερα όταν συνδέεται με θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεν προσφέρεται για συγκυριακά μικροκομματικά παιγνίδια. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι καταλήγουν μπούμερανγκ και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας αλλά και των εμπνευστών τους.
Μπορεί η «επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης να αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείται η διεθνής συγκυρία, καθώς και η μόνιμα εχθρική στάση – και οι απειλές – της Τουρκίας. Πολύ περισσότερο όταν για τόσο ευαίσθητα θέματα, υπάρχει διαμορφωμένη μια κοινά αποδεκτή εθνική γραμμή, εδώ και πολύ καιρό.
Ο απελθών υπουργός Εξωτερικών, με την μεγαλομανία που τον διακρίνει,άνοιξε ως μη όφειλε, ένα θέμα που αντί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα,έδωσε την ευκαιρία στην εξίσου μεγαλομανή τουρκική ηγεσία, να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόκληση του casus belli ,για να δημιουργήσει κι αυτές εντυπώσεις στο δικό της ακροατήριο.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι η προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων δεν γίνεται με δηλώσεις στο περιθώριο μιας παραίτησης. Ότι χρειάζεται εσωτερική προετοιμασία , διάλογος και κυρίως μιας σαφής και συνεκτική εθνική στρατηγική. Προχειρότητες και επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως αυτές που συνηθίζει η σημερινή κυβέρνηση, σε τέτοια θέματα, μόνο ζημιά προκαλούν.
ΤΟ ΒΗΜΑ