Τη «μπάλα στο γήπεδο της Ιταλίας» πετάει η Κομισιόν μετά την απόφασή της να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, καλώντας παράλληλα τη Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018. Σημειώνει δε, πως αυτό δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.
Όπως τονίζεται, η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Κομισιόν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019, ο οποίος πρέπει να συμμορφώνεται με τις συστάσεις του Συμβουλίου προς την Ιταλία.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι το σχέδιο που παρουσίασε η Ιταλία θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ το 2019, έναντι συστάσεων για συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ.
«Τόσο το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνεπάγεται μια δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το Συμβούλιο έχει συστήσει μια δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και το μέγεθος της απόκλισης (ένα κενό της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισημαίνει η Κομισιόν.
«Στο γήπεδο της Ιταλίας η μπάλα»
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισαν πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας», υπενθυμίζοντας προηγούμενες δεσμεύσεις της Ρώμης.
«Σήμερα, για πρώτη φορά, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από μια χώρα της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της» τόνισε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις.
«Αλλά δεν βλέπουμε κάποια εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να πράξει ανάλογα. Συμφωνήσαμε να δώσουμε στην Ιταλία ως και τρεις εβδομάδες διορία για να υποβάλλει ένα αναθεωρημένο δημοσιονομικό προσχέδιο για το 2019» επισήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως λυπούμαστε για την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς τη πρωτοφανή. Είπε δε, ότι η απάντηση που έστειλε προ ημερών η κυβέρνηση της Ρώμης δεν απαντούσε σε όσα ζήτησε η Κομισιόν.
Νέα κόντρα με ΕΕ – Ρώμης
Η απόφαση απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού, όπως σημειώνει το Bloomberg, αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κόντρα με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία μέσω του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση ότι δεν υπάρχει Plan b.
Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγές στην ουσία του προϋπολογισμού, υπογράμμισε πάντως πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τους ευρωπαίους επιτρόπους για να τους εξηγήσει τις λεπτομέρειες του δημοσιονομικού σχεδίου της ιταλικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει κάποιο περιθώριο για μικρές αλλαγές σε κάποιες πτυχές του σχεδίου. «Έχω πει ότι το έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ είναι το πλαφόν. Μπορώ να πω ότι αυτό είναι το πλαφόν μας».
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μειώσεις, να επανεξετάσουμε τις δαπάνες, αν χρειαστεί» σημείωσε. «Δεν είμαστε τζογαδόροι που στοιχηματίζουμε το μέλλον των παιδιών μας στη ρουλέτα» επισήμανε, λέγοντας πως η ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγει η Ιταλία από την παγίδα του χρέους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας».
«Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία» πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω» δήλωσε ο Σαλβίνι.
Σχολιάζοντας την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε πως «ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι «ειδήμονες» που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε».