Τα λανθασμένα δορυφορικά δεδομένα για την πυρκαγιά στο Μάτι που επιδείχθηκαν στην πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου στην λεωφόρο Κατεχάκη χρησιμοποίησε ο ύποπτος για τον φονικό εμπρησμό, για να αποδείξει την …αθωότητα του.
Αυτό προκύπτει από την δικογραφία της υπόθεσης για την τραγωδία της 23ηςΙουλίου στην βορειοανατολική Αττική που αποκαλύπτει «Το Βήμα».
Από τα έγγραφα αυτά διαπιστώνεται ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για να τεκμηριώσουν τις ευθύνες για την πυρκαγιά που κόστισε την ζωή σε 99 άτομα ασχολήθηκαν με τα …γαβγίσματα σκυλιών στην περιοχή, μέτρησαν το μήκος λάστιχων ποτίσματος σε γειτονικά σπίτια αλλά και ζήτησαν από γεωλόγο να συγκρίνει πριόνια και κλαδιά, με τα ευρήματα στην εστία της φωτιάς!
Μία λοιπόν από τις κρίσιμες πλευρές της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν να διαπιστωθεί ποια ήταν η αιτία της κι αν αποδιδόταν σε έργο «οργανωμένου κυκλώματος εμπρηστών» όπως άφηναν να εννοηθεί κυβερνητικοί παράγοντες.
Μάλιστα τρεις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι οργανώθηκε η περιώνυμη συνέντευξη όπου παρουσιάσθηκαν στοιχεία για δύο εστίες πυρκαγιάς (ΣΣ σε σημεία που αποδείχθηκαν εντελώς άσχετα με την «πραγματική» εστία της πυρκαγιάς) . Κάτι που επέτρεψε την ανάπτυξη σεναρίων για «σκόπιμες ενέργειες από άγνωστα συμφέροντα». Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την πυρκαγιά στη Κινέττα όπου και πάλι υπήρξε αναφορά για 11 διαφορετικές εστίες κι αποδείχθηκε ότι πάλι ήταν μία και μοναδική.
Ωστόσο στο 17σελιδο πόρισμα που συνέταξε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής υπηρεσίας αποκαλύπτεται τι πραγματικά είχε συμβεί. Ελήφθησαν καταθέσεις 11 ιδιοκτητών κατοικιών κοντά στην Ανδρούτσου στο Νταού Πεντέλης που αναφέρθηκαν στην έναρξη της μοιραίας φωτιάς από αυτό το σημείο. Στοιχεία συγκεντρώθηκαν κι από υλικό καμερών σε γειτονικά σημεία.
Οι έρευνες εστιάσθηκαν σε έναν 65χρονο ιδιοκτήτη γειτονικής κατοικίας που φέρεται ότι ήταν αυτός ο οποίος εκείνη την ημέρα έβαλε φωτιά για να κάψει ένα σωρό από κλαδιά δέντρων που είχε μαζέψει από το σπίτι του. Σε δεύτερη φάση υπήρξαν μαρτυρίες αλλά και σχετικές αυτοψίες ότι επιχειρήθηκε – μετά την καταστροφή – να ριχθεί νερό στην εστία της φωτιάς για να εξαφανισθούν κρίσιμα στοιχεία.
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άρχισαν να λαμβάνουν καταθέσεις από τον 65χρονο –κλήθηκε προ μερικών ημερών ως ύποπτος εμπρησμού – ο οποίος δήλωσε άγνοια για τον τρόπο έναρξης της πυρκαγιάς κι ότι αυτός βγήκε από το σπίτι του ενώ είχε ξεκινήσει η φωτιά.
Αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που έκαψε τον σωρό με τα κλαδιά απ όπου ξεκίνησε η φωτιά και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα στην επόμενη κατάθεση του άρχισε να επικαλείται τα δορυφορικά δεδομένα που έδειξε η τηλεόραση από την συνέντευξη Τύπου στη λεωφόρο Κατεχάκη και προσδιόριζε άλλες «εστίες» πυρκαγιάς. Επιπλέον επικαλέσθηκε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις από περιοίκους που του υποδείκνυαν αυτές τις άσχετες εστίες της πυρκαγιάς.
Όμως όπως προκύπτει από το πόρισμα η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής διεπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες τηλεφωνικές κλήσεις ποτέ δεν υπήρξαν. Ακόμη με βάση πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνώμονα γεωλόγου η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον πέντε κλαδιά που βρέθηκαν στην εστία της φωτιάς «αντιστοιχούν» -με βάση τις τομές και την ανάλυση του ξύλου- σε κλαδεμένα δέντρα από τον κήπο της κατοικίας του 65χρονου. Ακόμη υπάρχει αναφορά ότι σε άλλες γύρω κατοικίες δεν υπήρχαν δέντρα που είχαν κλαδευτεί. Επίσης ένα από τα πριόνια που κατασχέθηκαν είχε ρινίσματα φρέσκου ξύλου.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε μαρτυρίες ότι ο 65χρονος είχε σκυλιά που συνήθως γαβγίζουν όταν προσεγγίζει άλλο άτομο, την περιοχή. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της καύσης του σωρού από τα ξύλα, αν υποτεθεί ότι έγινε από κάποιο άλλο άτομο. Τέλος οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ερεύνησαν ποιος θα μπορούσε να ήταν αυτός που έριξε εκ των υστέρων, νερό στην φωτιά. Κι έτσι άρχισαν να μετρούν αποστάσεις και τα λάστιχα ποτίσματος των κατοικιών για να δουν αν μπορούσαν να φτάσουν στο σημείο. Καταλήγοντας πάλι στον ίδιο ύποπτο…