Νέα αναστάτωση και νέα σενάρια για έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ -και με κομματικό άρωμα-  εν όψει μάλιστα του «θερμού Νοέμβρη» αλλά και της 6ης Δεκεμβρίου (συμπλήρωση 10 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου) προκαλεί η αιφνιδιαστική προώθηση  σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δυνατότητα εκτάκτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία!

Έτσι στην  ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες -μετά τον εορτασμό της  28ης Οκτωβρίου- να υπάρξουν κρίσεις. Κάτι που φαίνεται να επεδίωκε ο νέος αρχηγός του Σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος από την πρώτη μερα ανάληψης των καθηκόντων του -στις αρχές Αυγούστου- ύστερα από την τραγωδία στο Μάτι. Κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν προχωρούσε σε εσωτερική αναπλήρωση της θέσης του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, μετά την προώθηση του ίδιου στην θέση του μέχρι τότε αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα.
Οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ φαίνονταν να είχαν αναβληθεί ύστερα από  αναφερόμενες αντιρρήσεις της κυρίας Γεροβασίλη αλλά και στελεχών του Μαξίμου.     Μέχρι αργα το βράδυ της Δευτέρας παρέμενε άγνωστο αν υπήρξε  άρση αντιρρήσεων ύστερα από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα, την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας όπως κι άλλα συμβάντα αλλά κι αν υπήρξαν κι άλλες κομματικές σκοπιμότητες.  Όμως ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρξε από την αρχή συνεννόηση για την σιωπηρή σύνταξη του νομοθετήματος και το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζε  τους τελευταίους μήνες  την δυσφορία του για τις επιλογές αλλά και την αδράνεια πολλών ανωτέρων κι  ανωτάτων αξιωματικών και επιζητούσε την πλαισίωσή του από άτομα του περιβάλλοντός του.   Μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν «βαθιές τομές» κι αποχωρήσεις ανωτάτων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ κι αλλαγές σε κρίσιμα πόστα.
Η προώθηση αυτού του Διατάγματος στο Συμβούλιο Επικρατείας προσδιορίζεται κι ως η «θωράκιση» του νομοθετήματος από πιθανές προσφυγές που αναμένονται σε   περίπτωση ενδιάμεσων κρίσεων κι αφού υπάρχουν, το τελευταίο τρίμηνο, αντιδράσεις  κορυφαίων αξιωματικών στην ιεραρχία της ΕΛ.ΑΣ. Με πολλούς αξιωματικούς ν αποδίδουν στον κ. Ανδρικόπουλο «ότι οι τωρινές επιλογές του αποτελούν «απάνηση» στην προσπάθεια  παραγκωνισμού κι αποπομπής του  στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ στις αρχές του 2018. Οταν και παρέμεινε στην Αστυνομία στην θέση του υπαρχηγού του Σώματος την τελευταία στιγμή«. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είναι πρωτοφανές να υπάρχουν κρίσεις στην  ΕΛ.ΑΣ τέτοια κρίσιμη εποχή. Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ λόγω ακριβώς της ανασφάλειας ανωτάτων αξιωματικών που αισθάνονται ότι είναι υπ´ ατμόν και μπορεί να φύγουν από την Αστυνομία ανα πάσα στιγμή».
Πάντως συνεργάτες  του κ. Ανδρικόποπυλου αναφέρονταν σε ορθές επιλογές του μόνο με υπηρειακά κριτήρια. Σε χθεσινοβράδινες δηλώσεις του -στο site  Bloko.gr – ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ (συνδικαλιστιό όργανο των αξιωματικών της ΕΛΑΣ)  Ιωάνης Κατσιαμάκας  σημείωσε «με το συγκεκριμένο διάταγμα αστραπή  παρακάμπτεται το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο σε περίπτωση πρόωρης αλλαγής αρχηγού, ήταν υποχρεωμένη η διοίκηση να προχωρήσει σε τακτικές αναπληρώσεις και δίνει- εκχωρεί το δικαίωμα στον διάδοχό του, όχι μόνο να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις τώρα, αλλά και να διεξάγει τακτικές και τον Ιανουάριο. Μια τέτοια εξέλιξη όπως επισημαίνει, μία και μοναδική επιδίωξη σηματοδοτεί. Τις βαθιές κομματικές κρίσεις και μαζικές εκκαθαρίσεις μη αρεστών στην πολιτική και στην πολιτική ηγεσία, κάτι που σημάνει την ολική επαναφορά της αστυνομίας σε σκοτεινούς χρόνους» .