Για «παραβίαση κάθε κανόνα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με σκληρή που εξέδωσε αναφορικά στην έκβαση της ψηφοφορίας στη βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του Συντάγματος.
Μάλιστα, η Ρωσία εξαπολύει «κεραυνούς» κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για μια ψηφοφορία, που ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από εκείνες.
Παράλληλα αναφέρεται ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης» και συνεχίζει:
«Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία».
«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής», ολοκληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Υπό αυστηρή φύλαξη οι βουλευτές που είπαν «ναι» στον Ζάεφ
Την ίδια στιγμή, οι οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης την Παρασκευή, βρίσκονται υπό προστασία, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών των Σκοπίων, Όλιβερ Σπασόφσκι.
Συγκεκριμένα, ο σκοπιανός ΥΠΕΣ μίλησε για μια ομάδα, η οποία πρόσκειται στο κίνημα που καλούσε για μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, που απειλεί και τις οικογένειες των βουλευτών, κάνοντας λόγο για «προδοσία».
Μάλιστα, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα προστασίας και για τους 80 νομοθέτες που υπερψήφισαν τη συνταγματική αναθεώρηση, τα οποία θα είναι σε ισχύ για όσο διάστημα συντρέχει λόγος κινδύνου.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν ‘’ναι’’» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός υπουργός.
Από την πρώτη στιγμή μετά το πέρας της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, αλλά και social media, έβαλαν αμέσως στο στόχαστρο τους βουλευτές που στήριξαν τον Ζάεφ, δημοσιεύοντας μάλιστα και τις φωτογραφίες τους.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τους: Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα – Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς.
Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αναξιοπρεπείς ανθρώπους, οι οποίοι «κοστίζουν» 2 εκατομμύρια ευρώ, αναφερόμενα στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί δωροδοκίας.
Εμπρηστικές δηλώσεις για τους «οχτώ» έκαναν και πολιτικά στελέχη του VMRO, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, που τους συνέκρινε με τους εμπόρους που πρόδωσαν την Κωνσταντινούπολη στον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Όσον αφορά τις κατηγορίες για απειλές και δωροδοκία ο ΥΠΕΣ της ΠΓΔΜ είπε πως δεν έχει κάποια τέτοια πληροφορία και στη συνέχεια πέταξε το μπαλάκι στον εισαγγελέα, λέγοντας πως εκείνος είναι υπεύθυνος για να ξεκινήσει έρευνα για δωροδοκία, καλώντας τον μάλιστα να το κάνει εφόσον συντρέχουν προϋπόθεσες για την έναρξη τέτοιου είδους ερευνών.
Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές, στους οποίους προτάθηκαν χρήματα για να ψηφίσουν «ναι», να το δηλώσουν, αφού είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα.