«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε σε υπόνοιες», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τις καταγγελίες περί «παραμάγαζου» και «παραδιοίκησης» της ΕΡΤ. Παρά τις βολές που δέχθηκε κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, ο κ. Παππάς δεν μπήκε στην ουσία των δημόσιων καταγγελιών που βαραίνουν τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει τεθεί με ηχηρό τρόπο και εκ των έσω, όπως από τον Ν. Φίλη, ο οποίος ήταν παρών στην συζήτηση αν και δεν είχε δικαίωμα να λάβει τον λόγο, όπως προβλέπει η διαδικασία των επερωτήσεων. Για τον κ. Παππά πάντως υπάρχει «μια καινούργια μέρα στην τηλεόραση, για την οποία είμαστε πολύ χαρούμενοι», όπως είπε, τονίζοντας στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούσαν επιμόνως εξηγήσεις για όσα καταγγέλλονται, ότι «κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνεται για υπόνοιες». Τόνισε δε ότι η ΕΡΤ Α.Ε. είναι μια υγιής επιχείρηση συγκεκριμένους κανόνες και διαφάνεια, με εσωτερικό κανονισμό για τις παραγωγές το κόστος των οποίων είναι πολύ μικρότερο από τις μικτές παραγωγές του παρελθόντος. «Η συζήτηση είναι χρήσιμη, δυστυχώς όμως η ΝΔ δεν έχει βγάλει κανένα πολιτικό συμπέρασμα από τότε που έγινε η πραξικοπηματική ενέργεια για το κλείσιμο της ΕΡΤ», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αντέτεινε στην ΝΔ ότι επέλεξε να κλιμακώσει μια επίθεση τώρα που η ΕΡΤ «είναι στην καλύτερή της φάση από τότε που άνοιξε», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παππάς δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατηγόρησε τον υπουργό ότι είναι αυτός που επεδίωξε τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τις τηλεοπτικές άδειες και «τώρα έρχεται εδώ ως κήρυκας της πολυφωνίας και κάνει μάθημα για την αντικειμενική ενημέρωση». «Είναι σα να τοποθετούσαμε τον Ηρώδη υπεύθυνο της βρεφονηπιακής εκπαίδευσης…», είπε χαρακτηριστικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε έντονα διότι δεν πήρε επαρκείς απαντήσεις για όσα ερωτήματα εγείρονται για την αξιολόγηση των δομών της ΕΡΤ, για το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης (ο κ. Παππάς είπε ότι θα δημοσιοποιηθεί σύντομα), για την απαξίωση των διοικητικών δομών, για το πώς διασφαλίζεται η αμεροληψία και η διαφάνεια.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επικαλέστηκε το 1.000.000 τηλεθεατές που παρακολούθησαν τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΡΗ το βράδυ της Κυριακής, ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα αναφορικά με το «μαύρο» που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Την κριτική που δέχεται την απέδωσε στην σύγκρουση της «ασυδοσίας για τους ιδιώτες» από την μια και της «ρύθμισης και ανάπτυξης με έναν ισχυρό ραδιοτηλεοπτικό φορέα» από την άλλη. Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την δημόσια τηλεόραση αλλά όπως τόνισε «δυστυχώς αυτό που έχουμε απλά δεν είναι δημόσια τηλεόραση, αλλά φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή του «μαύρου» λέγοντας ότι η τότε κυβέρνηση «έκλεισε έναν δημόσιο φορέα που είχε κακοφορμίσει και άνοιξε έναν νέο υγιή».
Αλλά και ο Μάκης Βορίδης είπε για το «μαύρο» ότι «αυτό που απεκρύβη επιμελώς ήταν ότι αμέσως μετά λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ, άρα δεν υπήρξε στιγμή που να αμφισβητήθηκε η δημόσια ραδιοτηλεόραση». Τόνισε δε ότι ουδείς είχε καταφέρει ποτέ να την αναδιοργανώσει εν λειτουργία. Ενώ επιτέθηκε στον συνδικαλιστική Π. Καλφαγιάννη αποκαλώντας τον «μόνιμη ταυτότητα στα κουμάντα, άρχοντα της ΕΡΤ και θεσμική μνήμη της». Η συζήτηση πήρε κάποιες στιγμές «εκρηκτικό» χαρακτήρα όπως όταν η «γαλάζια» βουλευτής Σοφία Βούλτεψη είπε στον κ. Παππά ότι «προσπαθήσατε να γίνετε κυρίαρχος της ενημέρωσης αλλά γίνατε κανίβαλος της ενημέρωσης». Για «ΣΥΡΙΖΑ channel» μίλησε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας ότι «οι ενημερωτικές εκπομπές έχουν μετατραπεί σε πομπούς παραπληροφόρησης και παραενημέρωσης».