Η απροσδόκητη για πολλούς – αλλά απολύτως λογική για όσους έχουν αίσθηση των συνθηκών που επικρατούν στη γειτονική χώρα – υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά και μάλιστα γρήγορα στις ελληνικές πολιτικές υποθέσεις.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες αντιμετώπισε μοναδική εσωτερική κρίση εξαιτίας της ταλάντευσης του και πιθανώς των αντιφατικών εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ως γνωστόν προς στιγμή επικράτησαν αρνητικές εντυπώσεις για τη στάση του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας απέναντι στην προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος. Χρειάστηκαν ισχυρές παρεμβάσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκειμένου να πεισθούν οι γείτονες να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.
Στο μεταίχμιο αυτών των πιέσεων και διαβουλεύσεων ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να δημιουργήσει από τις ΗΠΑ τετελεσμένα προκαλώντας σύγκρουση επικράτησης με τον εμπνευστή της συμφωνίας των Πρεσπών υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
Ο τελευταίος αντέδρασε δυναμικά διεκδικώντας στήριξη και κάλυψη από τον πρωθυπουργό την οποία δεν έλαβε και έτσι οδηγήθηκε στην παραίτηση. Ο κ. Τσίπρας υπολογίζοντας προφανώς το ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης στα Σκόπια έφθασε στο σημείο να απαρνηθεί τον υπουργό Εξωτερικών έναντι του υπουργού Αμυνας προς χάριν της εξουσίας.
Η απολύτως τυχοδιωκτική επιλογή κλόνισε τις εσωτερικές κυβερνητικές ισορροπίες και δημιούργησε συνθήκες κατάρρευσης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια άλλαξε και πάλι τα δεδομένα, επιτρέποντας στον Πρωθυπουργό να επανέλθει στη θεμελιακή για το κόμμα του επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά να στηρίξει αυτή ακριβώς την επιλογή συγκρουόμενος με τον συνέταιρο του υπουργό Άμυνας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πια για τον κ. Τσίπρα.
Κατά τα φαινόμενα με την πρώτη ευκαιρία θα αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας και θα επιχειρήσει να θέσει σε κίνηση το σχέδιο διεύρυνσης και ανανέωσης των συμμαχικών δυνάμεων που θα στηρίζουν προσεχώς την κυβέρνησή του. Θα εκμεταλλευθεί τώρα ο κ. Τσίπρας την υποστήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ιδιαιτέρως τη Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιο ότι τώρα θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα να αμβλύνει τη θέση της για το «Μακεδονικό». Το ίδιο θα συμβεί και με το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηματά. Πολύ περισσότερο αν αποπεμφθεί ο κ. Καμμενος. Κάτι που κατά τα φαινόμενα προετοιμάζεται όπως δείχνει το περιεχόμενο της διαρροής αποσπασμάτων της επιστολής Κοτζιά.
Η επιλεκτική διαρροή αποσπασμάτων της επιστολής, που κατά τα φαινόμενα έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει μόνο σκοπό να εκθέσει τον υπουργό Άμυνας και κυρίως να δηλώσει την υπονομευτική δράση του σε βάρος της εξωτερικής πολιτικής από τις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά φτιάχνεται το περιβάλλον για την αποχώρηση ή την αποπομπή του. Πράγμα που αν επιβεβαιωθεί θα θέσει σε κίνηση το σχέδιο αναζήτησης νέων συμμάχων από τον κ. Τσίπρα. Και εδώ έγκειται η έναρξη πολιτικών διαδικασιών στη βάση των νέων δεδομένων που διαμόρφωσε η ψηφοφορία της Παρασκευής στα Σκόπια.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι επόμενες μέρες προβλέπονται θυελλώδεις και ικανές να μεταβάλλουν πλήρως τις πολιτικές συνθήκες τη χώρα.