Σωρεία αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο έχει προκαλέσει η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι σκοτώθηκε στο εσωτερικό του προξενείου του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι περισσότεροι εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στις εξηγήσεις του Ριάντ και επισημαίνουν ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο θέμα της δολοφονίας θα δώσει στο Ριάντ την άδεια να συνεχίσει τις απαγωγές και τις δολοφονίες δημοσιογράφων.
Στο κάδρο των επικρίσεων έχει μπει και ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως η εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου «κατά τη διάρκεια αψιμαχίας» είναι αξιόπιστη.
Ο Τραμπ σημείωσε πως θεωρεί ένα «σπουδαίο πρώτο βήμα» την ανακοίνωση του Ριάντ, πάντως πρόσθεσε ότι έχει ακόμη ερωτήματα που θέλει να θέσει στον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, με τον οποίο, είπε, ανυπομονεί να ξαναμιλήσει. Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβληθούν αντίποινα στο Ριάντ που θα οδηγήσουν στην ακύρωση πωλήσεων όπλων και άλλων επενδύσεων, διότι, όπως έκρινε, αυτό θα οδηγούσε σε απώλεια ακόμη και «600.000 θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι πως δεν πρόκειται να σας προμηθεύσουμε αυτό ή το άλλο» είπε ο Τραμπ.
Δεν πείθονται Διεθνής Αμνηστία και ΟΗΕ
Η εκδοχή του Ριάντ δεν πείθει ούτε τη Διεθνή Αμνηστία ούτε τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), που επιμένουν σε ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, «βαθιά προβληματισμένος» δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.
«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε έπειτα από «αψιμαχίας» στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Σαμάχ Χαντίντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή, και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.
«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση γι’ αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ» υπογράμμισε ο Χαντίντ για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση».
Διεθνής κατακραυγή
Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και απαίτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.
«Τα φρικτά γεγονότα γύρω από τον θάνατο του δημοσιογράφου αποτελούν προειδοποίηση ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι αυτονόητες παντού, ενώ δέχονται επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε πως «τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί και ασφαλώς απαιτούμε να διαλευκανθούν».
Αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τις εξηγήσεις του Ριάντ εξέφρασε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). «Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις μάς οδηγούν να πιστέψουμε ότι η επίσημη εκδοχή είναι κάτι περισσότερο από αναξιόπιστη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Ρολφ Μούτσενιχ, και ζήτησε «σαφή, άμεση και από κοινού αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».
Μία από τις πιο έντονες φωνές αντίδρασης στους ισχυρισμούς του Ριάντ προήλθε από την πρώην διευθύντρια του Κασόγκι στην Washington Post, η οποία χαρακτήρισε την εξήγηση για τον θάνατό του δημοσιογράφου «εντελώς μ@@@@@α».
«Σύμφωνα με τους Σαουδάραβες εισαγγελείς, προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ εκείνου (του Κασόγκι) και αυτών με τους οποίους συναντήθηκε στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία οδήγησε σε ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Αυτό που με ενοχλεί στην ανακοίνωση είναι η χρήση της γλώσσας που υπονοεί ότι ήταν ατύχημα. Ο Τζαμάλ δεν πέθανε στη διάρκεια ενός καυγά. Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Από Σαουδάραβες. Σε ένα προξενείο. Του αφαίρεσαν τη ζωή» έγραψε η ίδια στο Twitter.