Συνοπτικές διαδικασίες για τη χορήγηση των βεβαιώσεων, οι οποίες απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των καμένων κατοικιών που καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου στην Αττική, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα εκδίδεται η σχετική βεβαίωση σε όσους έχτισαν με νόμιμη οικοδομική άδεια σε μη δασική έκταση ή σε άλλοτε δασική περιοχή η οποία πλέον έχει αλλάξει χρήση. Οι βεβαιώσεις θα εκδίδονται με βάση τον δασικό χάρτη της περιοχής, ο οποίος αναρτάται σήμερα Παρασκευή. Βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου απαιτείται περίπου ένα εξάμηνο για την έκδοση της βεβαίωσης από τις δασικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο, όσον αφορά στα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αττική, αλλά δεν έχουν οικοδομική άδεια. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, αναζητείται λύση μέσω του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σύντομα. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό είναι με τον νέο σχεδιασμό «να αποκατασταθούν οι περιουσίες χωρίς έλλειμμα στο υπόβαθρο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και δίχως ναεπαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Η έκδοση των fast truck βεβαιώσεων δεν θα αφορά μόνο τις περιοχές στον αναρτημένο δασικό χάρτη, αλλά και τις εκτάσεις εντός οικιστικών πυκνώσεων (περιοχές, κυρίως δασικές, με συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων) και περιοχών που τελούν υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. «Θα υπάρχει το ίδιο δικαίωμα για όλους τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και μόνο σε αυτές, η ρύθμιση θα προβλέπει αυτή την επίλυση -την επίλυση του ειδικού προβλήματος μετά την πυρκαγιά- και την εξασφάλιση της δυνατότητας δόμησης, αλλά με απόλυτη τήρηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας» σχολίασε ο κ. Φάμελλος.
Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων στα καμένα
Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν την κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Στην Ανατολική Αττική η αναδασωτέα περιοχή φτάνει τα 5.808 στρέμματα και περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις, δασωμένους αγρούς άλση, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους, τα οποία βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, επί συνόλου 14.313 καμένων στρεμμάτων. Ειδικότερα, στη Ραφήνα οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις φτάνουν τα 488 στρέμματα και στη Νέα Μάκρη τα 962 στρέμματα, και οι υπό επανακήρυξη (εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο 2018) τα 1.884 στρ. στη Ραφήνα και τα 1.943 στρ. στη Ν. Μάκρη. Στη Δυτική Αττική, αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 από τα 52.909 στρ. που κάηκαν.
Νέες αναρτήσεις Δασικών Χαρτών
Στην Ανατολική Αττική θα αναρτώνται σταδιακά Δασικοί Χάρτες έως και τους πρώτους μήνες του 2019. Παράλληλα, παρατείνεται έως και τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για όλες τις περιοχές που έληγε αυτές τις ημέρες.
Ειδικότερα, σήμερα αναρτώνται δασικοί χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Δράμα και Κοζάνη:
- Ανατολική Αττική:προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης.
- Δυτική Αττική:Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Μεγαρέων
- Κυκλάδων: Αδάμαντος (Νήσος Μήλος), Ανάφης (Νήσος Ανάφη), Άνω Μεράς (Νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Νήσου Θήρας), Σικίνου (Νήσος Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολέγανδρου (Νήσος Φολέγανδρος)
- Δράμας: Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί και
- Κοζάνης: Χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης
Θα ακολουθήσουν τον Νοέμβριο αναρτήσεις στην Ανατολική Αττική στις περιοχές των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων – Λούτσας, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης. Τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει η ανάρτηση των χαρτών του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Από τις αρχές του 2019 θα αναρτηθούν κλιμακωτά οι Δασικοί Χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο κ. Φάμελλος, στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των χαρτών, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018, έχουν υποβληθεί 180.255 αντιρρήσεις.
Παράταση προθεσμιών για τους Δασικούς Χάρτες
Τις επόμενες μέρες αναμένεται όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων από τους πολίτες. Αφορά τους δασικούς χάρτες σε Τρίκαλα, Καβάλα (για τον Δήμο Νέστου), Δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και Ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης Δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού).
10% των δήμων δεν οριοθέτησε τις οικιστικές πυκνώσεις
Περίπου το 10% των δήμων της χώρας, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, δεν έχει υποβάλλει στοιχεία για τις οικιστικές πυκνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του, όπως θα όφειλε. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» υπογράμμισε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα προθεσμία στους δήμους που δεν συμμορφώθηκαν.
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εμείς για τις περιπτώσεις δήμων που δεν δηλώσανε οικιστικές πυκνώσεις. Οι οικιστικές πυκνώσεις δεν υφίστανται ως χωροταξικό ή πολεοδομικό εργαλείο. Υφίσταται ως επιλογή της δημοτικής αρχής να ζητήσει ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών. Διότι η οικιστική πύκνωση είναι μια περιοχή στην οποία θα γίνει εφαρμογή του δασικού χάρτη όχι κατά την ανάρτηση, αλλά σε αμέσως επόμενο στάδιο που θα νομοθετηθεί εντός του 2018».
θέσης του Ομίλου, καθώς και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η προτεινόμενη εισαγωγή
στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και
στο Euronext Παρισίων, αποτελεί έναν ακόμα σταθμό αυτής της εξωστρεφούς πορείας του Ομίλου. Μια
στρατηγική κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς δυναμικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ η οποία αναμένεται να
συμβάλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα και στην μελλοντική ανάπτυξή του.»