Εκδήλωση γνωριμίας με τη μικρή πολυκατοικία, με τη μεγάλη όμως ιστορία, επί της λεωφόρου Κηφισίας 4, διοργανώνουν το 56ο Γυμνάσιο Αθήνας και η ΜΟΝUMENTA με τη συνεργασία της οικογένειας Γλεντζάκη.
Η συγκεκριμένη πολυκατοικία συνδέεται με ένα δυσάρεστο γεγονός, αυτός είναι και ο λόγος που πραγματοποιείται η εκδήλωση, είναι φορτισμένο από την ιστορία της Κατοχής. Το πρωινό της 27ης Απριλίου 1941 στο καφενείο «Παρθενών», το οποίο στεγαζόταν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της Αθήνας και του Πειραιά στους Γερμανούς, 21 ημέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.
Οπως περιγράφει στο «Βήμα» η νύφη του ιδιοκτήτη, κυρία Μαρία Γλεντζάκη, «ήταν Κυριακή πρωί, γύρω στις 08.00, όταν ένας γερμανός στρατιώτης χτύπησε το κουδούνι και ζήτησε του πεθερού μου να κατέβει. Εκείνος, επειδή μόλις είχε σηκωθεί, τρομοκρατήθηκε. Νόμιζε ότι θα τον πάρουν μαζί τους. Οταν όμως βγήκαν στον δρόμο, ο στρατιώτης τού είπε να ανοίξει το καφενείο του».
Εκεί συναντήθηκαν αντιπροσωπεία γερμανών στρατιωτικών με τον φρούραρχο και στρατιωτικό διοικητή της Αθήνας υποστράτηγο Χρήστο Καβράκο, τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά, τον δήμαρχο Πειραιά Μιχάλη Μανούσκο, τον νομάρχη Κωνσταντίνο Πετζόπουλο και τον γερμανομαθή συνταγματάρχη Κώστα Κανελλόπουλο, ο οποίος ανέλαβε χρέη μεταφραστή.
Σε ένα από τα μαρμάρινα τραπέζια του καφενείου του κ. Ανδρέα Γλεντζάκη υπέγραψαν τη συνθήκη παράδοσης των δύο πόλεων. «Ο πεθερός μου ήταν πολύ στενοχωρημένος που όλο αυτό συνέβη στο μαγαζί του. Ηταν πατριώτης. Μάλιστα ζήτησε στο γκαρσόνι να μεταφέρει το συγκεκριμένο τραπέζι στην αποθήκη για να μην το βλέπει» σημειώνει η κυρία Γλεντζάκη.
Μετά από αρκετά χρόνια, η συντακτική και φωτογραφική ομάδα του εργαστηρίου πληροφορικής του 56ου Γυμνασίου με τη συνεργασία της MONUMENTA κατέγραψε το κτίριο αναδεικνύοντας μέσα από συνεντεύξεις την ιστορία του. Αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν η δημιουργία πινακίδας που αναφέρει την ιστορία του χώρου, στον οποίο σήμερα στεγάζεται υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείου, και θα αναρτηθεί στο κτίριο, με σκοπό την ενημέρωση των περαστικών.
Η πολυκατοικία της λεωφόρου Κηφισίας με τον αριθμό 4 ξεκίνησε να χτίζεται το 1936, σε μια εποχή κατά την οποία έχουν επικρατήσει πλήρως οι αρχές του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική. Λιτές όψεις, μεγάλα ανοίγματα, κλειστοί εξώστες (έρκερ), εξωτερικά επιχρίσματα με την τεχνική του αρτιφισιέλ είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής αυτής που χρησιμοποιεί το οπλισμένο σκυρόδεμα.
Το κτίριο, στην αρχική του φάση, περιλάμβανε το ισόγειο, στο οποίο λειτουργούσε το καφενείο «Παρθενών», τον πρώτο όροφο και υπόγειο, στο οποίο είχε διαμορφωθεί πολεμικό καταφύγιο. Σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο προστέθηκαν δύο ακόμη όροφοι.
Η εκδήλωση θα γίνει μπροστά από την πολυκατοικία το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στις 12.00.