«Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η απάντηση του ιταλού υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας στη επιστολή που η Κομισιόν έστειλε την Πέμπτη στην Ιταλία.
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε επίσης ότι «η μπάλα βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του γηπέδου» και ότι «θα είναι βασικής σημασίας οι δεσμεύσεις του υπουργού Τρία για μείωση του χρέους και νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
«Δεν επιθυμούμε κανενός είδους σύγκρουση, η κορύφωση της έντασης δεν μας ενδιαφέρει. Με το συνεχή διάλογο η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι οικονομικοί παράγοντες θα λάβουν καθησυχαστικό μήνυμα», κατέστησε σαφές ο επίτροπος, ενώ τόνισε ότι «η απόφαση της Κομισιόν θα βασιστεί στο γενικό συμφέρον, διότι η αποστολή της είναι να εγγυηθεί την οικονομική ευημερία».
Κανένας κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης
Ο Μοσκοβισί έκρινε, ακόμη, ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» της ιταλικής κρίσης στις άλλες χώρες, μολονότι οι αγορές ανησυχούν για το ιταλικό χρέος.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, την ώρα που το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε σε υψηλό 5,5 ετών σήμερα, στις 332 μονάδες βάσης, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «όλα αυτά σημαίνουν ότι αναμένεται από την Ιταλία να είναι μια χώρα δεσμευμένη πλήρως στην ευρωζώνη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους φόβους που εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές για ένα ενδεχόμενο italexit, δηλαδή μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ο Μοσκοβισί έκρινε ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει κανένα νόημα».
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 προβλέπει έλειμμα 2,4%, πολύ μεγαλύτερο από το 0,8% που είχε δεσμευτεί να πετύχει η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας. Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας» ανέφερε η Κομισιόν στην επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση.
Από μεριάς του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, διεμήνυσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αφήσει την Ιταλία ήσυχη, για να μπορέσει να δουλέψει».