Οσοι ήλπιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) θα μεταβεί μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί (με πολιτικό όρκο) και ως υπουργός Εξωτερικών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα απογοητευθούν. Και τούτο γιατί ένας πρωθυπουργός δεν ορκίζεται και υπουργός, αφού δική του είναι η κυβέρνηση, αυτός διορίζει ή παύει υπουργούς και βεβαίως μπορεί (κανείς δεν του απαγορεύει) να διορίσει και τον εαυτό του σε όποιο υπουργείο θελήσει. Το θέμα όμως δεν είναι εάν θα ορκιστεί ή όχι ο κ. Τσίπρας και υπουργός Εξωτερικών, αλλά πώς μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών παραμένοντας και πρωθυπουργός. Και για να μην μπερδευτείτε, σας αναφέρω μερικά παραδείγματα.
nnn
Την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, η οποία και αναβλήθηκε γιατί ο μεν Κοτζιάς παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών και ο νέος υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός απουσίαζε. Ηταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Βεβαίως στο υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά μάλλον δεν ήθελε να αναμειχθεί. Στις αρχές Δεκεμβρίου έχει προγραμματισθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Θα πάει ο κ. Τσίπρας; Δεν το πιστεύω, ίσως φανεί τυχερός ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη όλες αυτές τις τριμερείς συναντήσεις (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ή Ισραήλ) τις προετοίμαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών. Τώρα ποιος θα τις προετοιμάζει; Ποιος, τώρα, θα διαπραγματευτεί, ας πούμε, τη συμφωνία με την Αλβανία;
Πόσο θα μείνει στο ΥΠΕΞ;
Στη Βουλή οι συριζαίοι βουλευτές στοιχημάτιζαν πόσον καιρό θα παραμείνει ο κ. Τσίπρας στο Εξωτερικών. Εάν δηλαδή είναι προσωρινή ή όχι η παραμονή του στο ΥΠΕΞ έως ότου ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Κατά μία εκδοχή ο κ. Τσίπρας θα είναι και υπουργός Εξωτερικών έως τις εκλογές. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα σημειώσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε πλέον ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο (και όχι στο τέλος της τετραετίας). Κατά μια άλλη εκδοχή ήδη αναζητείται διάδοχός του στο ΥΠΕΞ. Ακούστηκαν μάλιστα πολλά ονόματα.
Ονοματολογία υποψήφιων υπουργών
Το πλέον extreme σενάριο θέλει τον αρχηγό της ΕΥΠ (πασοκογενή) Γιάννη Ρουμπάτη (ως αγγλομαθή και γνώστη διεθνών θεμάτων) να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Αλλο σενάριο κάνει λόγο για αναβάθμιση του κ. Κατρούγκαλου, άλλο για να αναλάβει ένας καθηγητής Πανεπιστημίου (εδώ ακούστηκαν απίθανα ονόματα καθηγητών) και τέλος να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Ξυδάκης.
Η τελευταία φορά του Κοτζιά στο ΥΠΕΞ
Πάντως 24 ώρες μετά την καρατόμησή του ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών χωρίς γραβάτα και κρατώντας ένα κινητό ανά χείρας. Ουδείς γνωρίζει εάν είναι το προσωπικό ή το υπηρεσιακό κινητό του. Το κλίμα στο ΥΠΕΞ ήταν βαρύ, αλλά ο κ. Κοτζιάς θέλησε να επισκεφθεί για τελευταία φορά το υπουργείο, προφανώς για να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα και να αποχαιρετήσει τους συνεργάτες του.
Τώρα θέλουν να τον κατευνάσουν
Ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να καρατομήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών αλλά στην κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Το Μαξίμου συγκεκριμένα προβληματίζεται, όπως μαθαίνω, για τυχόν αποκαλύψεις του κ. Κοτζιά για μυστικά κονδύλια, ως απάντηση του πρώην υπουργού για τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο για κακοδιαχείριση στο υπουργείο Εξωτερικών. Ετσι θα δούμε τις επόμενες ημέρες κυβερνητικές κινήσεις… κατευνασμού του κ. Κοτζιά.
nnn
Πάντως, για να ξέρετε, ουδόλως ενόχλησε τον κ. Κοτζιά το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και όχι κανένας υπουργός ή βουλευτής. Θα τον πείραζε όμως, και μάλιστα πολύ, εάν το υπουργείο Εξωτερικών αναλάμβανε ένας παλαιός «εχθρός» του, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ισως όμως να τον ενοχλήσει και η αναμενόμενη καρατόμηση από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών του Τέρενς Κουίκ. Του ζήτησε ο πρώην αρχηγός του Πάνος Καμμένος να παραιτηθεί, αφού τελευταίως συμπορεύεται πολιτικά με τον κ. Κοτζιά.
Ο Ευκλείδης, ο διάβολος και η Δεξιά
Ηταν ζήτημα χρόνου να υπάρξει ένα ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος να σημειώσω ότι παρέμενε σιωπηλός, αν και η χώρα εξήλθε του προγράμματος των μνημονίων. Δέχθηκε επιθέσεις από τους συντρόφους στο κόμμα, από τη ΝΔ (ότι βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά δεν βγήκαμε στις αγορές), αλλά αυτός έδειχνε… αυτοσυγκράτηση και δεν απαντούσε. Απουσίαζε άλλωστε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Μπαλί στη Σύνοδο του IMF. Βρήκε όμως την ευκαιρία να ξεσπάσει στην Επιτροπή Οικονομικών, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Και ξέσπασε εναντίον (εύκολου στόχου για αυτόν) της Δεξιάς και του Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ). Και τι δεν είπε για τη ΝΔ. Οτι συνεργάζεται ακόμα και με τον… διάβολο για να γίνει εξουσία.
nnn
«Είστε το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα και δεν μπορείτε να ακούσετε καμιά αντίθετη φωνή. Ετσι ήταν πάντα η Δεξιά, να πάει στο διάβολο η χώρα για να γίνετε εσείς εξουσία. Αυτό αποδεικνύεται από το 1920 μέχρι τώρα, δεν έχετε αλλάξει καθόλου, δεν σας νοιάζει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από εσάς».
nnn
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος είχε στηρίξει Καμμένο στον καβγά του με τον Νίκο Κοτζιά και φαινόταν στη Βουλή με ισχυρή αυτοπεποίθηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ετσι, με αφορμή τις αναφορές του στο βιβλίο του Γιώργου Μαυρογορδάτου για τα γεγονότα του 1920 και την κόντρα βενιζελικών και αντιβενιζελικών, επιτέθηκε και στον κ. Λοβέρδο.
nnn
Ο κ. Λοβέρδος φώναξε από το έδρανό του «δεν μας αφορούν αυτά που λέει το βιβλίο, είστε κατάπτυστος» και ο κ. Τσακαλώτος εξερράγη: «Ποτέ δεν έχετε επιχειρήματα, κ. Λοβέρδο. Τα βιβλία είναι για όλους, δεν είναι του ΠαΣοΚ τα βιβλία, αφήστε τα αυτά τα λαϊκίστικα, είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου που ντροπιάζετε την πανεπιστημιακή ιδιότητα κάθε μέρα. Πανεπιστημιακός δάσκαλος που λέει δεν είναι για μας αυτό το βιβλίο. Δεν ντρέπεστε; Σε όλον τον κόσμο θεωρούν ότι τα βιβλία είναι για όλους, μόνο στο ΠαΣοΚ έχετε αυτή τη νοοτροπία».
Οταν ο Κυριάκος συνάντησε τη Σοφία
Δεν γνωρίζω εάν το είχε προσχεδιασμένο, αλλά η νεαρά Σοφία Μητσοτάκη έλαβε με όλους του τύπους άδεια από την εργασία της στο Λονδίνο, πήρε το αεροπλάνο της γραμμής και πέταξε για τις Βρυξέλλες. Ο λόγος; Ηθελε να συναντήσει τον πατέρα της, πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τον περίμενε καρτερικά έξω από τα γραφεία της Κομισιόν έως ότου τελειώσει τα ραντεβού που είχε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν καταχαρούμενος που είδε έστω και για λίγο επί βελγικού εδάφους την κόρη του. Δείπνησαν μαζί και εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε χαράματα το αεροπλάνο για την Κρήτη, ώστε να παραστεί στη μετονομασία ενός δρόμου στα Χανιά σε «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».