Το ελληνικό σινεμά στη Νέα Υόρκη

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην καρδιά του Μανχάταν

Με την προβολή της ταινίας «1968», πρόσφατης επιτυχίας του Τάσου Μπουλμέτη, άρχισε η καθιερωμένη πενθήμερη κινηματογραφική γιορτή της Νέας Υόρκης που στόχο έχει να τιμήσει τους έλληνες κινηματογραφιστές, τόσο καθιερωμένους όσο και ανερχόμενους. Πιστό στους υποστηρικτές που το ακολουθούν με αγάπη και το έχουν στηρίξει τα τελευταία 11 χρόνια, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης γιορτάζει εφέτος τα 12α γενέθλιά του. Πραγματοποιείται στο Florence Gould Hall Theater και το Le Skyroom, αίθουσες που εδρεύουν αμφότερες στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην καρδιά του Μανχάταν. Είκοσι πέντε ταινίες μυθοπλασίας, μεγάλου και μικρού μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ, έχουν επιλεγεί για να προβληθούν μέχρι τις 22 Οκτωβρίου σε κυλιόμενο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο το κοινό της Νέας Υόρκης θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από την πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Από την πρώτη ελληνική περιπέτεια πολεμικών τεχνών, το «Chinatown: The Three Shelters» της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν, μέχρι την καυστική κωμωδία του Νίκου Περάκη «Success Story» με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Τα βουνά της Αρκαδίας στο «Της Πατρίδας μου η Σημαία» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, οι ναοί της Σαντορίνης στο «Στο Σώμα της» του Ζαχαρία Μαυροειδή και τα χωράφια της κατακλυσμένης από πρόσφυγες Μυτιλήνης στο «Citizen Xenos» του Λουκά Παλαιοκρασά προσθέτουν ελληνικό χρώμα στο πρόγραμμα.
Ντοκιμαντέρ
Κάποια από τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί αναφέρονται σε κεφάλαια της τρικυμιώδους ελληνικής Ιστορίας: «Λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς: Κακόπετρος, 28 Αυγούστου 1944» των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη ή το «Θεσσαλονίκη 1917, Η φωτιά που γέννησε μια πόλη» του Γρηγόρη Βαρδαρινού. Η ζωή και το έργο του μουσουργού Νίκου Παπάζογλου παρουσιάζονται μέσα από το «Εγώ και ο Ισκιος μου» των Μιχάλη Αριστείδου και Ιωάννη Γρηγορόπουλου ενώ στο πρόγραμμα θα βρούμε επίσης το ψευδοντοκιμαντέρ «Καουμπόι», το αλληγορικό θρίλερ «Heimlich», το αγωνιώδες κοινωνικό πορτρέτο «Το εισιτήριο» αλλά και γυναικεία δράματα, όπως τα «Ουρανία», «Καρδιές για φάγωμα», «Μελτέμι».
Το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ θα τιμήσει τον φημισμένο ελληνοαμερικανό διανοούμενο Νταν Γεωργακά, συγγραφέα, ιστορικό, θεωρητικό του κινηματογράφου και συνιδρυτή της διοργάνωσης, παρουσία του ίδιου και με την προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα Μαύρα», ενώ η λήξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο Friars Club, με την απονομή των Βραβείων Κοινού στους νικητές των μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών, καθώς και την τιμητική βράβευση του Γιώργου Κιμούλη για το σύνολο της προσφοράς του στις ελληνικές τέχνες ανά τα χρόνια.
Από εφέτος το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης έχει νέα ηγεσία. Καλλιτεχνική διευθύντριά του είναι η κυρία Μαρία Τζομπανάκη. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται μέσα από την ομαλή συνεργασία του με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Ιδρυμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.